Singleplayer campaign Call of Duty: Black Ops 4 geschrapt voor evolutie van franchise

Het was misschien wel het meest verrassende nieuws rondom Call of Duty: Black Ops 4 dat de game geen traditionele singleplayer campaign heeft. Hoewel veel fanatieke Call of Duty-spelers elk jaar direct met de multiplayer aan de slag gaan, blijft de singleplayer toch ook gewenst. Door de jaren heen heeft de franchise immers diverse memorabele missies gekend vanuit de campaign. Toch vond ontwikkelaar Treyarch het tijd voor een andere aanpak.

In gesprek met studiobazen David Vonderhaar en Dan Bunting wordt duidelijk waarom men de verhalende singleplayer campaign dit jaar heeft geschrapt. Volgens Bunting heeft het te maken met het vermogen om aan te passen. De franchise had een evolutie nodig om een toffe ervaring te kunnen blijven bieden voor fans. Vonderhaar vult aan dat het beperkte succes van de co-op campaign van Black Ops 3 ook reden is geweest voor deze controversiële keuze. Hij vertelde:

Development is a journey. We try a lot of different ideas and a lot of different things. The game that we are making has evolved over time, and that’s just a part of development. I can’t remember a single game that we’ve made that hasn’t had a dramatic change in the prototyping stage.

That’s what prototyping is for. You prototype ideas; some of them work out great, some of them don’t work out great and you pivot. You find a new idea [and] focus on that. We follow the fun.

Call of Duty: Black Ops 4heeft recent een beta gehad van de battle royale-modus Blackout. Lees hier alles over in onze Black Ops 4 Blackout preview. Meer details over de rest van de nieuwe Call of Duty kan je lezen in de uitgebreide Gamescom-preview.

 1.   
  mmx's avatar

  Evolutie ??? Ja hoor echt .

 2.   
  Tadao's avatar

  devolved*

  There, fixed it

 3.   
  emilius23's avatar

  Ik vind dat het gezever van die singleplayer echt mag ophouden. Call Of Duty is veranderd, en daar zullen al die grijze, klagerige mensen geen invloed op hebben. Want de meeste van die CoD-kopers zullen hun keuze over hun aankoop niet veranderen.
  Mensen die het al niet meer kochten omdat ze meer uitgediepte fps-campaigns willen zijn allang weggevlucht van de matige campaigns die de cod-serie de laatste jaren biedt.
  En ja, de eerste cod’s waren op SP gericht. Maar mensen, tijden veranderen. Ik begrijp dat jullie SP-activisten ALLES singleplayer willen, maar als jullie niet genoeg geld opbrengen, dan is de drang voor activision ook weg om steeds weer geld te investeren in een singleplayer campaign.

  Anderzijds zijn er ook de multiplayer spelers van de CoD serie (de overgrote meerderheid). En die kopen CoD niet voor de singleplayer. Activision gaat meer spelers aantrekken door een battle royale modus dan door een of andere campaign die in de vorige 20 delen ook al zat. De nieuwe Battle Royale kan mogelijk weer nieuw leven blazen in de CoD-serie. Samen met de tactischere multiplayer en de coop zombie modus gaat deze CoD mogelijks weer een mooi pakket worden, vol met multiplayer pret. Want daar kunnen mensen met hun vrienden hun eigen mooie verhalen creëeren…

  Ik weet dat deze reactie groot is, maar ik moest het toch even kwijt. Gamersnet bevat veel singleplayer-liefhebbers (waaronder mijzelf), maar we moeten ook begrijpen dat we niet de enige doelgroep zijn waar publishers zich op richten.

 4.   
  Petor's avatar

  @emilius23: Here here! Puike comment en helemaal nee eens 🙂

 5.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @emilius23: Sterk betoog, en ook volledig mee eens. Tijden veranderen en franchises verschuiven hun focus. Ook voor de consument kunnen experimenten als deze tal van voordelen hebben.

 6.   
  OnOwned's avatar

  @emilius23: Preach! Het blijft zonde natuurlijk, maar ze hebben gekozen voor de meerderheid en die willen gewoon een toffe multiplayer. En de tijd die ze niet in een halfbakken story stoppen, zit nu in Blackout. En of je nu van Battle Royale houdt of niet, de beta van afgelopen week was heul lekker

 7.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @emilius23: ben je klaar met zeuren

 8.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @Tom Kauwenberg: franchises veranderen klopt maar als straks geen enkele game meer singleplayer is piep je wel anders tom

 9.   
  tranceguy's avatar

  Men wil gewoon een SP,zonder dat is de game gewoon niet af…. En wat ze nu doen is gewoon een devoluatie van heel de game….

 10.   
  tranceguy's avatar

  @the ultimate gamer boss: @the ultimate gamer boss:

  Als dat zo is gaan ze allemaal dood, want men wil dat en de consument is nog steeds de baas dus die kan ze allemaal killen als ze dat durven doen….

 11.   
  OnOwned's avatar

  @tranceguy: Nee. JIJ wilt een SP en met jou een hele kleine minderheid. Geloof me als 80 procent van de mensen een Singleplayer willen hebben dan gebeurt dat echt wel hoor. Maar de harde werkelijkheid is, dat de trouwe spelers (en dus kopers) van CoD het liefst multiplayer spelen.

  Uiteindelijk is dit gewoon een kwestie van democratie geweest. Activision heeft onderzoeken gepleegd en een overduidelijke meerderheid heeft gezegd dat de singleplayer niet meer boeit. Zij hebben nu de (moedige en misschien wat aparte) stap genomen om het maar helemaal te schrappen en de tijd de steken in meer MP-vermaak.

  EA houdt de schijn nog een beetje hoog door War Stories toe te voegen dit jaar in Battlefield V, maar dit is natuurlijk ook een miniscule SP-ervaring. Zou me niet verbazen als bij een volgende Battlefield (of Battlefront) de singleplayer compleet weg is.

 12.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @the ultimate gamer boss: Mijn hemel, krijgen we dit weer.

  Singleplayer games blijven heus wel bestaan. Ik herinner je graag aan recente en aanstormende release als Tomb Raider, Red Dead Redemption 2, Spider-Man, God of War, Octopath Traveler, Transference, The Crew 2, We Happy Few en nog zo veel meer; dat ‘genre’ is heus niet afgelopen.

  Volgens mij heb ik dit al meerdere malen verkondigd per reactie, video en podcast; maar ik denk echt niet dat singleplayer ooit zal sterven. De industrie verbreedt enkel en er zijn meer en meer games die specifiek inspelen op bepaalde niches; daar is niks mis mee.

  Zolang er consumenten met koopkracht zijn, krijgen zij aanbod voor hun vragen. Dus ja, ook singleplayer games zijn voorlopig niet de deur uit. Al helemaal niet na gigantische verkoopcijfers als die van Spidey en Kratos.

  Call of Duty kiest gewoon een ander pad dan wat jullie willen; deal with it. Laat je mening dan horen met de absentie van je aankoop. Als Activision jullie echt mist, komen ze heus wel terug.

 13.   
  Daniel Z's avatar

  Eerst vond ik het ook jammer, maar de singleplayer van Call of Duty is zo sterk niet meer. Ja, van CoD: WWII is ie best lekker, al heb ik zelf nooit genoten van de Black Ops-storyline. En wat OnOwned ook zegt, we krijgen er Blackout voor terug en hoewel ik echt geen Battle Royale-fanaat ben, is die modus toch verdomde tof. Dan maar een singleplayer-ervaring minder, daar hebben we zoals gezegd al God of War, Spider-Man, Red Dead Redemption 2 en meer voor.

 14.   
  Atippy-1's avatar

  Ik bewonderde Call of Duty altijd om de campaigns. Ik geef toe dat de campaigns waardeloos zijn geworden, ze hadden bij Advanced Warfare mogen stoppen, maar Call of Duty WWII was voor mij een licht puntje op betere campaigns in toekomstige games.

  De Call of Duty series zijn langzamerhand op de Battlefield series gaan lijken, korte campaigns en een goeie multiplayer.