Nintendo Switch Online lanceert 18 september

Hoewel de releasedatum oorspronkelijk onthuld had moeten worden op de geannuleerde Nintendo Direct, heeft Nintendo ervoor gekozen de lancering van Nintendo Switch Online op een minder bombastische wijze te onthullen. Vanaf 18 september gaat de hybride console dan echt tegen betaling online.

Gedurende bijna anderhalf waren Nintendo Switch-games kosteloos online te spelen, maar die functie gaat vanaf aanstaande dinsdag achter betaald slot en grendel. Gamers kunnen vanaf dan tegen een maandelijks of jaarlijks bedrag — respectievelijk 3,99 euro of 19,99 euro voor een enkel account — alsnog in de multiplayer-sferen geraken, bijgestaan door wat vaste extra’s.

Naast multiplayer-functies in games, krijgen Nintendo Switch Online-abonnees ook de mogelijkheid om te genieten van cloud saves en een twintigtal “gratis” NES-titels. De precieze line-up van die laatste is nog grotendeels onbekend, maar dient later verrijkt te worden met meer Nintendo-klassiekers op de Switch.

Bij lancering zullen de online-functionaliteiten van de Nintendo Switch ook tijdelijk gratis uit te proberen zijn. Gelijktijdig met de lancering van Nintendo Switch Online, komt iedere Switch-bezitter in aanmerking voor een week lang gratis abonnementje.

Alle (sociale) activiteiten van de online dienst zijn op hun beurt ook weer bij te houden met een officiële app, beschikbaar op iOS- en Android-apparaten. Dit is en blijft een wat omstreden keuze, gezien Nintendo qua apps niet de meeste ervaring heeft en een native alternatief op de console zelf nog even uitblijft.

Nintendo wil meer details over de diensten uit de doeken doen middels de dus ietwat uitgestelde Nintendo Direct. Deze staat nu gepland voor 14 september om 00:00 uur, en is te volgen via het officiële Nintendo YouTube-uitzending of bijvoorbeeld Nintendo’s Twitch-kanaal. Daarvoor gaan de geruchten dat ook een aantal remasters van GameCube- en Wii-games onthuld zullen worden…

 1.   
  Sixty's avatar

  ik ben ook erg benieuwd naar of iedereen die in de familie abbo zit ook al die gratis NES games krijgen. Daar wil ik wel zekerheid over, we zullen dat bij de direct hopelijk zien.

 2.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Sowieso ben ik ook wel benieuwd naar hoe zo’n “familie” zou werken. Wil Nintendo dan achterhalen of je wel om/nabij die mensen woont, of is het straks gewoon zo dat wilde groepen van acht man even vet veel korting voor elkaar kunnen regelen?

  Then again, het zou wel typisch Nintendo zijn om juist (online) samenkomst van verschillende gamers te bevorderen en te belonen.

 3.   
  Sixty's avatar

  @Tom Kauwenberg: ja precies, ik heb er met vrienden dus ook over gehad want het scheelt best veel geld jaarlijks. Dus ik ben zeker wel benieuwd hoe ze het gaan doen.

 4.   
  Dedsec's avatar

  Nintendo moet is een keer normaal gaan doen, en is zorgen dat mensen elkaar normaal kunnen toevoegen en normaal met elkaar kunnen praten.

  Maarja gamers komen liever in opstand als er een DRM beleid komt, want dat vinden ze erger dan dat je normaal online kunt gamen zucht.

 5.   
  OnOwned's avatar

  @Dedsec: Ik ben het helemaal met je eens over Nintendo. De voicechat en de friendcodes zijn ook echt superkut. Met games als Smash Bros en Mario Party in de nabije toekomst hoop ik ook dat het een stuk simpeler wordt.

  En dat mensen tegen een DRM beleid ingaan is natuurlijk ook niet meer dan normaal. Helaas zijn de Nintendo-spelers wat minder vocaal dan anderen.

 6.   
  fantasyfreak's avatar

  @OnOwned:
  “Helaas zijn de Nintendo-spelers wat minder vocaal dan anderen.”

  Komt door die klote voice-chat 😛

 7.   
  KevinW's avatar

  De rede dat ik me niet laat horen als Nintendo-fan is omdat ik niet veel geef om voicechat via de game zelf, discord werkt voor mij prima en natuurlijk is voicechat in-game voor sommigen fijner, maar aangezien ik niemand met een Switch persoonlijk ken boeit dit mij niet veel. Discord vind ik daarom atm handiger aangezien je makkelijk met mensen kan connecten, en in een bepaalde kamer kan zitten waar andere spelers kunnen joinen. Daarnaast heeft het geen zin om boze tweets maar nintendo te sturen of iets dergelijks, want bij Nintendo werken Japanners die niks van de Engelse taal snappen.

 8.   
  OnOwned's avatar

  @KevinW: Dat jij het niet zo belangrijk vind is natuurlijk helemaal jou eigen mening, maar feit blijft wel dat Nintendo nu geld gaat vragen voor een online service. Dan vind ik wel dat je als consument een paar standaard functies mag verwachten, waaronder een fijne gebruiksvriendelijke interface en ingebouwde voicechat.

  Het blijft natuurlijk absurd dat je een tweede apparaat nodig hebt voor danwel de Nintendo Voice Chat of Discord om met andere mensen te communiceren. En dat terwijl er met Super Mario Party en Super Smash Bros. Ultimate twee multiplayergames van formaat uitkomen. En er zijn vast wel wat Japanners die Engels kunnen spreken trouwens 😉