Is de ROG Swift PG27UQ de ultieme gaming monitor?

Binnenkort in Gamersnet Gear; de nieuwe ASUS ROG Swift PG27UQ, een beest van een gaming display. Met 4K-resolutie, 144Hz beeldverversing en NVIDIA G-Sync HDR-functionaliteiten is dit mogelijk een van de dikste monitoren voor gamers ooit.

Onze vrienden van ASUS kwamen alvast even over de vloer om het model te demonstreren, en ja; een volledig verdict over dit display à 2499,99 euro volgt zeer spoedig. Houd Gamersnet in de gaten voor meer bizarre tech…

 1.   
  Linkje's avatar

  Wat een beest! Als de prijs is wat minder… Maar dan heb je wel gelijk het totale plaatje.

 2.   
  Dedsec's avatar

  Ik kreeg nog mail van Samsung dat erin oktober alweer een 8K tv komt die van alles 8K maakt, dus daar ben ik mooi klaar mee met me nieuwe 4K monitor en 4K tv.

 3.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Dedsec: Je snapt hopelijk wel dat niet alles zo maar 8K ‘gemaakt’ kan worden? Je dient allereerst een apparaat, de kabels en media te hebben die überhaupt 8K ondersteunen.

  Momenteel zijn er maar weinig apparaten die het oppakken. Ik geloof zelfs dat het gros van de Blu-Rays geen 8K ondersteund, laat staan high-end apparaten die games er mooi in kunnen draaien.

 4.   
  Dedsec's avatar

  @Tom Kauwenberg: Ja dat vond ik ook al raar maar het staat er toch echt.

  8K AI Upscaling
  Bij beelden zonder 8K-resolutie maakt de Samsung Q900R gebruik van 8K AI Upscaling, waarmee de beeld- en geluidskwaliteit met behulp van kunstmatige intelligentie wordt opgeschroefd. De Quantum Processor 8K herkent de beelden en schaalt deze op naar 8K. Dankzij Direct Full Array Elite heeft de 8K QLED televisie 100% kleurvolume, waardoor er miljarden kleuren bijzonder precies kunnen worden weergegeven.

 5.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Dedsec: Altijd leuk die verkooppraatjes, maar zo werkt het gewoon niet. Natuurlijk kun je 4K oprekken tot de grootte van 8K, maar dat maakt het nooit een native 8K-resolutie. Simpele logica.

  Zelfde geldt voor bedrijven die pretenderen ‘een eigen’ variant op HDR te hebben, wat vervolgens helemaal niet aan de vereisten van HDR voldoet. Allemaal verkooppraatjes om het alsnog op te leuken, maar in wezen heb je er niet enorm veel aan.

  Desalniettemin wel benieuwd naar 8K in de mainstream. Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat dat daar doorbreekt in de komende vijf jaar. Het gros van de consumenten is nog niet eens over op 4K of HDR, laten we eerst dat eens haalbaar maken voor de gemiddelde mens.

 6.   
  Dedsec's avatar

  @Tom Kauwenberg: Dus het is geen echte 8K tv ??

 7.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Dedsec: Jawel, dat ding zal ongetwijfeld 8K-resoluties kunnen tackelen. Maar probeer maar eens een film of serie te vinden die je in 8K af kan spelen; of een apparaat die de videostream überhaupt uit kan spuwen.

  Games in 8K draaien is al helemaal onhaalbaar op consoles en de meeste pc’s. Misschien op een NASA-waardige computer, maar ik denk niet dat de gemiddelde consument die klaar heeft staan.