Review: Asus ROG Strix Go 2.4 headset voor Nintendo Switch en meer

Als het gaat om tech en gear zijn Nintendo-gamers vaak de gebeten hond. Zelden wordt goede randapparatuur gemaakt voor Nintendo-consoles, maar nu de Switch het zo goed doet, lijkt daar verandering in te komen. Asus zit in de voorhoede, want zij hebben net de eerste draadloze headset voor de Nintendo Switch op de markt gebracht. Natuurlijk kun je de Asus ROG Strix Go 2.4 ook gebruiken op je pc, PlayStation 4 of Xbox One, maar wij wilden wel eens zien hoe het is om Super Mario Odyssey te spelen met functies als AI noise cancellation en 40mm drivers.

Jarvis’ noise-cancellation

De laatste twee jaar is er een bijzonder fijne trend te bekennen als het gaat om headsets. Ze worden tegenwoordig gemaakt met smaak! Nog niet zo heel lang geleden stond de term “gamer” gelijk aan bombastisch, schreeuwerig en groot. Bovendien werd (en wordt nog regelmatig) elk product volgepropt met 35.000 lampjes, om de buitenwereld zo duidelijk mogelijk te maken dat we toch echt gamende nerds zijn. Nu zijn die lampjes best leuk in een pc of op een muis, maar met een headset wil ik over straat en dan is een strak design niets minder dan noodzaak. Gelukkig is het design van de Strix strak! De hoofdbeugel kent kleine metalen details en de schelpen zijn in mat zwart stijlvol vormgegeven. Bovendien zit het heerlijk. Dat heeft niet alleen te maken met de pasvorm an sich, maar ook met het gewicht van het apparaat. De Strix Go weegt namelijk 290 gram en is daarmee belachelijk licht. Ideaal voor op pad.

De 40mm drivers zorgen voor een helder en rijk geluid en dat heeft ook te maken met de actieve geluidsdemping. Asus noemt het AI Noise-cancellation, wat eerder klinkt als een uitvinding van Tony Stark, maar we moeten het Asus nageven, van omgevingsgeluid heb je geen last als je de Strix Go op je hoofd hebt. Zelfs het schrijven van deze review heb ik niet kunnen horen, terwijl ik dit typ op de Razer Blackwidow X Chroma, met de zeer lawaaierige groene switches.

Voor ieder wat wils

Wat opvalt met de Strix Go 2.4 is dat je vooral heel veel keuze hebt. Je kunt de headset zowel bedraad als draadloos gebruiken en bovendien kan dat middels USB-C, via een dongel met reguliere USB en ook kun je de headset analoog gebruiken middels 3.5mm jack. Dat laatste zorgt ervoor dat we deze headset zelfs kunnen gebruiken met de GN Podcast, maar ook als je de koptelefoon simpelweg wilt gebruiken met je (niet Apple-) smartphone, dan is dat mogelijk. Daarnaast is alles plug-and-play, prik de USB-C-dongel in de Switch en je kunt direct aan de slag. Er is aan alles te merken dat er is gedacht aan de eindgebruiker en dat de Strix vooral onderweg gebruikt zal worden. De headset is in te klappen en er wordt een tasje meegeleverd zodat je het veilig kunt vervoeren.

Op de koptelefoon zelf zijn ook een aantal knoppen te vinden. Zo kun je het volume aanpassen, kiezen tussen digitaal (usb) of analoog (3.5mm) en je liedje op pauze zetten middels een druk op de knop. De bijgeleverde microfoon levert niet het beste geluid denkbaar, maar het werkt voldoende voor een potje gamen. Bovendien kun je de microfoon losmaken, wederom om de koptelefoon on the road te kunnen gebruiken. Het enige minpuntje is wellicht wat persoonlijk van aard. Deze oude feestzanger heeft niet de beste oren (meer), dus had het maximale volume wat mij betreft wat hoger mogen liggen. Al is het waarschijnlijk juist heel verstandig dat dit niet het geval is.

Zoals je kunt lezen heeft de Strix Go eigenlijk alles in huis en dat ga je ook merken aan de prijs. Voor ongeveer 200 euro kun je deze koptelefoon in huis halen en daarmee is het een behoorlijke investering. Toch krijg je voor dat geld echt alles wat je van een headset kunt verwachten en meer.

Conclusie

Met de Asus ROG Strix Go 2.4 haal je een fanatische headset in huis die overduidelijk is gemaakt voor onderweg. Bovendien is het de eerste draadloze headset die te gebruiken is met de Nintendo Switch en daarvoor verdient Asus een pluim. De headset zit als gegoten en dat heeft niet alleen te maken met de pasvorm, maar ook met het gewicht. De Strix Go weegt 290 gram en dat is een prestatie op zich. De actieve noise cancellation zorgt ervoor dat je rustig in de trein zit en dat kan sowieso, want met het prachtige design van deze koptelefoon is je swagger gegarandeerd. De Asus Strix Go is zo fijn dat het mijn nieuwe headset of choice is. En dat is sinds de Cooler Master MH751 niet meer gebeurd.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren