Preview: Forza Horizon 4


Na het Forza Horizon 3 van twee jaar terug en Forza Motorsport 7 vorige zomer nog, zat het er wel weer aan te komen: Forza Horizon 4. Aanstaande 2 oktober trapt het Horizon-festival in het Verenigd Koninkrijk af, en kunnen we voor het eerst door verschillende klimaten knallen, met meer sociale interactie bovendien. Loopt de hype-motor daarvoor op hoge toeren?

Open deuren en ronkende uitlaatpijpen

Forza Horizon, hoe kun je er vandaag de dag als liefhebber van arcade-racers nog omheen? Nu Need for Speed ver voorbij diens hoogtijdagen is geracet en ook The Crew 2 niet bepaald denderend lanceerde, staat de deur wederom wagenwijd open voor de vierde Horizon-telg. Autoporno mag weer vrijuit gevierd worden, ditmaal in een sociale open wereld naar de gelijkenissen van Groot-Brittannië.

En die racewereld komt natuurlijk van goede huizen, gezien zowel Forza Horizon 2 en Forza Horizon 3 door vele digitale petrol heads al met open armen werd ontvangen. De formule is een blijvertje gebleken. Veel auto’s, één gigantische zandbak en eindeloze hoeveelheden uiteenlopende races. Horizon viert auto’s in vrijheid, met alsmaar ronkende uitlaatpijpen.

Knallen door elk klimaat

Hoewel het vierde Forza Horizon in grote lijnen vast blijft houden aan de vorm van de voorgangers (en al diens heerlijke physics), blijven ingrijpende toevoegingen niet uit. Voor het eerst wisselt, naast het dagritme, nu ook het klimaat van de open wereld. Elke week in ons bestaan staat tot een seizoen in digitale autowereld, waardoor de wereld nét dat beetje dynamischer wordt.

Regen, sneeuw of droogte; uiteraard heeft het klimaat invloed op hoe je de wereld — en met name je grip daarop — ervaart. Tegelijkertijd betekent dat niet dat je soms een week lang vast komt te zitten in je minst geliefde seizoen, aangezien op maat gemaakte races altijd de mogelijkheid tot specifieke weersomstandigheden behouden.

Met een wisselend klimaat stelt Forza Horizon 4 zich wel degelijk wat dynamischer op. Hoeveel je ook scheurt in je eerste paar uren met het spel, de game blijft langzaamaan veranderen. Elk ontdekt plekje kan er een keer compleet anders uitzien, en eens zo vertrouwde bochten kunnen plots je grootste nachtmerries worden.

Socialer scheuren

Een tweede grote toevoeging blijkt de verbeterde focus op het sociale aspect van Forza Horizon. Ook in het vierde deel is het mogelijk om naadloos in en uit de wereld van je vrienden te duiken om samen te racen, maar de verbintenis onderling moet groeien. En daarvoor liggen een aantal nieuwe functies in het verschiet.

Allereerst moet het groepsgevoel terugkeren naar de game. De bekende Clubs keren terug, maar ook iets competitiever ingestelde Teams voegen zich nu bij de formule. In teams is het mogelijk om deel te nemen aan de nieuwe Team Adventure-modus, die dient als een voortdurend en uiteenlopend gevecht tussen alle coureurs.

Of je nu de ergste wegpiraat bent of een geboren Stig, de Team Adventures balanceert automatisch je ervaring tegenover elkander, waardoor iedere speler zich even sterk kan inzetten voor het team.

Team Adventure belooft daarmee vooral een prominent voorbeeld te zijn van alles wat Forza Horizon 4 biedt. De ruim 440 auto’s kunnen elkaar kriskras opvolgen, terwijl seizoenen en racesoorten hevig uiteenlopen. En dat terwijl de muziek blijft pompen en het auto-avontuur alsmaar gaande blijft.


Saillant detail is ook dat vriendschappelijke Clubs en competitieve Teams overgeheveld worden naar een nieuw ecosysteem. Naast de implementatie in de game, fungeren de groepen namelijk ook als Club op Xbox Live. Hoewel dat vooral overkomt als een noodzakelijke push voor die functionaliteiten op Xbox One en Windows 10, stelt het spelers wel in staat om ook buiten de game te kunnen communiceren met hun race-kameraden.

Ook de voortzetting van #Forzathon kan niet uitblijven. De speciale opdrachten worden nu op wekelijkse, dagelijkse en zelfs uurbasis uitgerold, waardoor er altijd wel wat nieuws blijft om voor te streven. Zij die opdrachten voltooien worden weer beloond met nieuwe auto’s (26 weken 2 auto’s per week, in het geval van Deluxe Edition), een smak geld, extra Wheelspins of unieke cosmetische bonusjes.

Mooier dan ooit tevoren

Regelrechte vernieuwingen daargelaten, maakt Forza Horizon 4 ook haarfijn duidelijk waar directe verbetering wordt doorgezet. Op veler vraag van de Forza-fanaten is dit Verenigd Koninkrijk verticaler dan welke andere wereld tot dusver, en moet de wereld meer dan ooit bruisen van het leven. Er staan schapen in de Schotse Hooglanden, en de koddige straatjes barsten weer van de medecoureurs.


Ook in het technische aspect is flink gesleuteld aan de nieuwe Forza Horizon 4. Door betere optimalisering verzekert Playground Games 4K-resoluties en HDR-beeldbereik op de Xbox One X, maar moet ook Windows 10-versie sneller een stabiele 60 frames per seconde kunnen klokken. En dat terwijl je razendsnel wisselt van weersomstandigheden, mederacers of locatie in de wereld.

Voorlopige conclusie

Wie ook dit jaar weer de liefde voor auto’s wil vieren, kan wederom terecht bij Forza Horizon. Het vierde deel belooft alles wat de voorgangers groots maakte, en breidt daarbovenop een aantal facetten uit. Meer diversiteit in de omgeving, en een grotere focus op community building en post-launch content.

Dat Toyota nog altijd in zijn achteruit blijft staan — maar Volkswagen wel weer volop aanwezig is — of de serie niet rigoureus gegroeid is in de afgelopen twee jaren, dat moeten we dan maar even voor lief nemen. Forza Horizon 4 lijkt alleszins een dijk van een arcade-racer te worden, waar iedereen vrij is om in van alles te rijden. Regenbui of zonneschijn, autoliefhebbers zijn weer welkom op het Forza Horizon festivalterrein.

Houd de toeren hoog en zoek Gamersnet eens op rond 2 oktober. Mij vind je dan in een oude Alfa Romeo, al driftend door de Engelse derrie.

 1.   
  tranceguy's avatar

  Ik heb hier wel zin in….

 2.   
  MaTriXX's avatar

  Ik verbaas me nog steeds over die gameplay beelden video die jullie toen poste, wat zag dat er giga vet mooi uit, rijden tijdens de herft, de kleuren spatten letterlijk van je scherm af.

  Ik heb sinds dit jaar een 65 Inch 4K Oled en dat moet met een game als dit zeker goed van pas komen.

  Heel veel zin in.

 3.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @MaTriXX: bedoel jij de nieuwe van nvidia

 4.   
  MaTriXX's avatar

  @the ultimate gamer boss: LG 65 Inch 4K.

 5.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @MaTriXX: ook nice zelf heb ik de iiyama prolite 4k 40inch tot nu toe top scherm voor gaming

 6.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @MaTriXX: Die beelden waren niet eens van een pc, voor zover bekend bij mij. Dat was een Xbox One X-demonstratie.

  Op Gamescom hadden ze, achter de schermen weliswaar, wél een Windows 10-versie draaien, en die was bizar. Razendsnel qua laadtijden, 4K/60-beelden en dan nog aardig wat render distance. Dit lijkt de eerste écht goede pc-versie van Forza Horizon te gaan worden.

 7.   
  MaTriXX's avatar

  @Tom Kauwenberg:

  Ik kijk er enorm naar uit, als het er al zo uit ziet op een Xbox One X dan zou het er op de PC uiteraard er alleen maar mooier uit zien.

  Echter koop ik alles voor de console :P.

 8.   
  nicage007's avatar

  ziet er wel weer heel goed uit heb er ook wel heel erg zin in heb al besteld dat game