Nieuwe lijn Core-X processoren van Intel beschikken over tot 18 cores

Nu de Taiwanese tech-beurs Computex op volle toeren draait, is het aan de hardware-giganten om flinke klappers te maken. Processorfabrikant Intel had dan ook een aardige verrassing in petto voor de consument: een vijftal nieuwe ‘Skylake-X’ CPU’s en twee verse ‘Kaby Lake-X’ modellen.

De nieuwe generatie processoren zijn voortzettingen van hun respectievelijke chipsetserie, maar dan veelal voorzien van een ‘Extreme Edition’ naamkaartje. De grootste vernieuwing onder de zon is daarbij de zogenaamde Intel Core i9-7980XE, die maar liefst achttien krachtige rekenkernen bevat.


Het nieuwe vlaggenschip breekt met de geruchten die eerder rondgingen in de hardware-wereld. Een totaal van 18 cores is onvoorspelbaar, maar daarmee weet Intel wel hoge ogen te gooien. Daar betaal je dan ook een adviesprijs van circa 1999,- dollar voor, maar dan heb je ook wat.

Goedkopere alternatieven in de nieuwe reeks zijn doen zich gelukkig ook voor. Zo levert Intel naast het vooruitstrevende vlaggenschip ook varianten met 10, 12, 14 of 16 kernen, allen voorzien van een basiskloksnelheid van 3,3 Ghz, met Turbo Boost snelheden die oplopen tot 4,3 Ghz.

Voor gamers zal de tienkern i9-7900X wellicht de meest interessante pijler zijn. Met een adviesprijs rond 999,- dollar is ook dit model absoluut geen koopjesknaller, maar levert het wel tal van technologische vooruitgang op voorgaande processors. Tot 44 PCIe kanalen, meer grafische configuraties en ondersteuning voor vierkanaals DDR4-geheugen. Aanzienlijke stappen voorwaarts ten opzichte van de CPU’s die op de X99-chipset werken.


Zij die hun pc budgettair in willen steken maar wél willen genieten van de nieuwe generatie Intel processors, kunnen aankloppen bij de nieuwe Core i5-X en de Core i7-X serie. Deze zijn wél gebouwd op de vernieuwde X299-chipset en vallen onder de LGA2066-socket, maar zijn iets betaalbaardere CPU’s met ‘slechts’ 4 tot 8 kernen.

Intel beweert dat de nieuwe Skylake-X lijn aan processors geoptimaliseerd zijn voor hoogwaardige 4K- en VR-vertoning van games, alsmede verbeterde mogelijkheden om bijvoorbeeld je gameplay naar de buitenwereld te streamen. De hoofdnoot is en blijft echter het vloeiend kunnen produceren van (4K) videocontent. Daarnaast zijn de CPU’s geschikt om naar wens zelf over te clocken, mocht je willen gokken met je hardware van honderden euro’s.

Om de processors toch enigszins intact te houden onder druk, raadt Intel consumenten wel aan met name de Skylake-X CPU’s af te koelen met waterkoeling. Niet zonder toeval wordt daarvoor Intels eigen Liquid Cooling TS13X onder de aandacht gebracht, die onder de adviesprijs van 100 dollar zou moeten verschijnen.

 1.   
  Tom's avatar

  En dan voelt je vijfde generatie X99-processor met hyperthreading ineens helemaal niet zo overkill meer.
  Tijd voor een upgrade.

 2.   
  MikeGevers's avatar

  Ik ben blij om te zien dat Intel een beetje normaal begint te doen met zijn prijzen. Maar die i9-dingen zijn echt alleen goed als je ook andere dingen doet dan gamen. Zelfs VR heeft niet zúlke hoge eisen wat betreft core count. De X-lijn van Intel is altijd al bedoeld voor contentcreatie, niet echt voor mensen die alleen gamen op hun pc.

  Zeker wat betreft de prijs/prestatieverhouding kun je beter voor de ‘gewone’ i5 of i7 gaan, op een B/H/Z270-chipset. Of voor AMD Ryzen natuurlijk, want ook die doen het prima, zowel in gaming als in contentproductie.

 3.   
  Tom's avatar

  Die bovenlijn lijkt me sowieso vooral iets om mee te showboaten. Ook voor goede videoproductie heb je niet enorm snel zo’n ding nodig, tenzij je echt kristalheldere 40K/60 professionele livestreams wilt pompen. Nu snap ik dat dat in de toekomst misschien een ding wordt, maar voorlopig zijn er denk ik slechts weinig content creators die zo’n Skylake-X per direct in de pre-order duwen.