Review: AOC Q3279VWFD8 monitor

Het is alweer even geleden dat we aan de slag mochten met een nieuwe monitor. Gelukkig mogen we weer aan de bak, met een relatief nieuw scherm van AOC. De AOC Q3279VWFD8 is allereerst een groot scherm van 32 inch (81 cm) die niet te koop loopt met het feit dat het een gaming monitor is. Een strak design zonder al teveel poespas, al zal je het scherm vanwege zijn grootte moeilijk subtiel kunnen noemen. Na het spelen van onze games is het duidelijk, dit beeldscherm doet heel veel voor een relatief laag bedrag.

VA vs. IPS

Het is vechten op de monitor-markt, zeker de laatste jaren. De prijzen staan flink onder druk en dat is voornamelijk goed voor de consument. De AOC Q3279VWFD8 is verkrijgbaar voor net geen 200 euro en daarvoor krijg je bijzonder veel waar voor je geld. Met een resolutie van 2560 x 1440 zal je na moeten denken of je de iconen op je scherm niet verhoogd naar 125%, omdat deze resolutie op een 32 inch-scherm ervoor zorgt dat de letters erg klein zijn. Voor gaming is het echter heel fijn, waarbij je ook nog eens bepaalde instellingen hebt voor verschillende genres. met een responce time van 5ms en freesync tot 75Hz zal je altijd met rustige ogen naar het scherm blijven kijken, zelfs als de actie op het scherm intens is.

Overigens kan dit beeldscherm voor sommige mensen bekend voorkomen. We bespreken hier namelijk een nieuwe uitgave van een ouder model, de Q3279VWF. Het verschil met deze versie (met D8 achter de titel) is het paneel. Waar het oude model gebruik maakte van een VA-paneel, is deze versie uitgerust met een IPS-paneel. Dit moet de kijkhoek vergroten en mooiere display van kleuren. Nu hebben wij het oudere model niet getest, maar een vergelijking met mijn Samsung gaming-scherm kan ik wel maken. Hoewel mijn Samsung (C32F391FWU) oorspronkelijk iets duurder was, is het verschil merkbaar. De kleuren van de AOC voelen rijker, het zwart is donkerder en het kijkt over het algemeen iets rustiger.

Simpel maar goed

We spreken hier over een gaming monitor die zelfs bepaalde opties heeft voor verschillende gamegenres. De verschillen zijn aanzienlijk, waarbij het scherm een boost krijt in verlichting bij de FPS-setting (Battlefront 2). In een potje Company of Heroes 2 stelde ik de RTS-modus in en de kleuren kwamen direct meer tot leven. Het zorgde er wel voor dat het scherm minder rustig was om naar te kijken, waarbij het dus daadwerkelijk verschil maakt of je deze standen gebruikt. Meestal vind ik de verschillende setting behoorlijk nutteloos, in dit geval dus niet.

Qua uiterlijk kunnen we deze AOC erg sober noemen. Persoonlijk hou ik niet van een schreeuwend uiterlijk in een beeldscherm, maar er is in niks geprobeerd om extra functionaliteit in te bouwen. Het scherm kent geen speakers en geen extra USB-poortjes en de voet is een simpele zilverkleurige plaat. Hierbij moet gezegd worden dat het scherm wel heen en weer beweegt als je hem aanraakt, dus heel stevig voelt het niet. Wel is het fijn dat je het scherm kunt kantelen tot 21,5 graden. Andere opties zijn niet aanwezig, simpelweg ingangen voor de voeding, HDMI, Displayport (1.2), VGA, DVI en minijack.

Conclusie

Toch stelt de AOC Q3279VWFD8 eigenlijk op geen enkel vlak teleur. Het scherm kent een mooie resolutie van 2560 x 1440 en is met zijn 32 inch een heerlijk grote monitor. Het IPS-paneel zorgt ervoor dat je met enorm rustige ogen naar het beeldscherm kan blijven kijken, terwijl de verschillende gaming-opties daadwerkelijk verschil maken. Daarbij is de prijs misschien nog wel het meest indrukwekkend, want voor nog geen 200 euro kun je dit scherm al in huis halen. En hoewel het uiterlijk wat sober is, doe je op geen enkele manier een miskoop met dit product.

 1.   
  mmx's avatar

  Mooi scherm voor een mooie prijs. 32 inch staat mij wel aan ja.

 2.   
  mmx's avatar

  @peter.
  Ik heb er een gekocht bij Bol.was een prima tip van jou,bedankt