NVIDIA voorziet laptops van desktopwaardige GTX 980-videokaarten

Vorig jaar oktober lanceerde NVIDIA de GTX 980M voor laptops. Deze indrukwekkende nieuwe kaart was in staat om 75 tot 80 procent van de performance van de GTX 980 te leveren. NVIDIA legt de lat nu nog een stuk hoger door desktopwaardige GTX 980’s te installeren in een nieuwe reeks laptops.

Begin oktober zullen zes laptops van MSI, Gigabyte, Asus en Clevo worden uitgerust met de nieuwe kaart die vrijwel identiek is aan de originele GTX 980. SLI-opstellingen behoren tot de opties. Afhankelijk van de koelingsmogelijkheden kun je de kaart zelfs overclocken. Als je de kaart volledig wilt benutten, zul je de laptop wel aan moeten sluiten op het netstroom. Anders zal de performance worden verlaagd naar het niveau van de GTX 980M.


Om de kracht van de nieuwe kaart aan te tonen, heeft NVIDIA de performance in games op de laptops vergeleken met de performance van desktops uitgerust met een GTX 980. In Shadow of Mordor, Tomb Raider en een aantal andere games wisten de laptops vrijwel identieke scores te leveren in vergelijking met de desktops. Het verlies aan performance was nooit meer dan 5 procent. Er moet wel worden vermeld dat de desktops waren uitgerust met betere CPU’s.

Exacte releasedata, te verschijnen modellen en prijzen van de nieuwe laptops zijn grotendeels nog onbekend. De volgende laptops zullen echter binnenkort verschijnen:

 • Asus GX700
 • Clevo P775DM-G
 • Clevo P870DM-G
 • Gigabyte Auros RX7Y4
 • MSI GT72
 • MSI GT80
  1.   
   JustKais's avatar

   hoeveel zou het ongeveer gaan kosten of heb ik er overheen gelezen

  2.   
   Alfa Warrior's avatar

   En na 10 minuten op de accu is je batterij leeg.

  3.   
   3333/3333's avatar

   Dit roept wel een paar vragen op.

   Hoe heet worden die dingen? Hoeveel lawaai gaan die laptops maken? Hoeveel organen moet je doneren om er eentje te kunnen kopen? En tenslotte, waarom zijn die desktop GTX 980’s dan zo fucking groot?

  4.   
   ivo001's avatar

   Aan de namen te zien lijkt het voorlopig alleen nog voor 17-18″ laptops.

  5.   
   Puddingboom's avatar

   Alfa Warrior schreef, "En na 10 minuten op de accu is je batterij leeg.
   "

   een spel spelen op je accus is sws geen goed idee.
   Zijn die accu’s ook niet voor gemaakt. Hem altijd aan de oplader hebben als je gamed haalt natuurlijk wel een beetje het voordeel van een laptop weg maargoed.

  6.   
   Tom's avatar

   In het geval van de GT80 Titan zou je wel een gamepje kunnen draaien zonder netstroom, maar inderdaad niet voor lang of op volle toeren. Daarom is er ook de mogelijkheid om de GPU’s uit te schakelen (Intel HD Graphics ftw jewait) of om met verschillende energieverbruiken te spelen. Zo’n laptop (en de accu) wil je toch liever zuinig op zijn.

  7.   
   soldierarjan's avatar

   Als ik op me laptop game heb ik altijd stroom eraan hangen.
   Maar dit zijn wel erg mooie kaarten voor in laptop alleen niet te betalen komend jaar waarschijnlijk.

  8.   
   MikeGevers's avatar

   ”ivo001″ schreef, "Aan de namen te zien lijkt het voorlopig alleen nog voor 17-18″ laptops."

   Dat kan ook haast niet anders, aangezien de grafische kaarten zelf ook al behoorlijk lang zijn. 😛

   En verder ben ik het eens met Erik: laptopkoeling zal dit waarschijnlijk niet heel erg goed trekken, dus ik heb niet heel veel vertrouwen in het overclock-potentieel.

  9.   
   R1chardTM's avatar

   Dit worden van die laptops die zwaarder en dikker zijn dan een stapel bakstenen.

  10.   
   thom.seagal's avatar

   shit just got real!