CrewGrounds: Microsofts nieuwe DRM-beleid

Elke dag blijkt weer dat gamers het nooit allemaal met elkaar eens zijn. Wat de één een geweldig spel vindt, wordt verafschuwd door de ander en terwijl persoon A gek is op zijn Xbox 360, zweert persoon B bij de PlayStation 3. Ook in de crew verschillen de meningen meer dan eens en daarom krijgen de redacteuren van GamersNET in het tweewekelijkse item CrewGrounds de kans om hun ongezouten mening over de huidige poll te geven. Deze week vroegen we ze hun mening te geven over de volgende stelling:

Microsoft heeft verplicht online en de blokkade van tweedehands games afschaft! Ga jij nu een Xbox One kopen?

Rodney Nijbacker
Ja, maar dit was ik sowieso al van plan.
Ik was sowieso al van plan om de Xbox One te kopen, echter dit apparaat komt pas in mijn kast te staan tegen medio 2014. Op de releasedag haal ik eerst een PlayStation 4 omdat ik een echte PS-fanboy ben. Exclusives als Dead Rising 3, Ryse en Quantum Break kan ik simpelweg niet laten liggen, daarom komt er zeker een Xbox One.

Michiel Brunsveld
Ja, maar dit was ik sowieso al van plan
Er komt zowel een PS4 als Xbox One in huis straks, want beide next-gens hebben nu al diverse heerlijke exclusives in zicht. Het altijd online-principe had me niets uitgemaakt, internet is hier geen enkel probleem, en het blokkeren van tweedehands games zou voor mij ook geen deal breaker zijn, maar dat het wat soepeler is geworden, is natuurlijk alleen maar gunstig. Ik ben echter verslaafd aan de Achievements en vooral de Xbox-controller, dus multiplatform-games komen bij mij vooral op het Xbox-platform. En de nieuwe Kinect is een leuk extraatje. TV! Sports!

Richard Leurs
Ja, maar dit was ik sowieso al van plan
Ik ben een Xbox-gamer en zal dit bij de next-gen ook blijven. Sterker nog: mijn Xbox One Day One-editie staat al in de pre-order. Later zal de PlayStation 4 ook aan mijn collectie worden toegevoegd. Voor nu vind ik de exclusives voor Microsofts console nog wat interessanter dan die Sony heeft getoond. Ik heb groot vertrouwen in de Xbox controller en hecht nog heel erg aan een stukje merkvertrouwen. De DRM-versoepeling heeft zijn voor- en nadelen. Afscheid nemen van het always online-beleid is zeer positief, maar helaas zijn de plannen van Microsoft om het uitlenen van games geheel te vernieuwen hierbij ook in duigen gevallen. Ik had graag gezien hoe dit uit had kunnen pakken. De consument heeft echter gesproken en Microsoft heeft er goed aan gedaan door hiernaar te luisteren. Ik heb in ieder geval veel zin in de aankomende generatie en alles wat dit gaan brengen.

Daniël de Zwart
Nee, ik wilde sowieso al een PlayStation 4 halen
Al was Sony gestopt met het maken van PlayStation, dan kocht ik nog steeds geen Xbox. Ik heb dermate slechte ervaringen met producten van Microsoft, dat ik mijn handen er liever van af hou. De Xbox One zal een prima apparaat zijn, maar de exclusives boeien mij nauwelijks, ik zal nooit kunnen wennen aan de controller en vanwege het beleid dat eerst gevoerd zou gaan worden, heb ik het idee dat Microsoft niet naar de consument luistert. Mijn vertrouwen ligt dan ook al meer dan vijftien jaar bij Sony PlayStation.

Leon Kempers
Nee, ik wilde sowieso al een PlayStation 4 halen
Mensen vragen mij weleens waarom ik nog geen Xbox 360 in huis heb. Is het omdat ik een Sony-fanboy ben die zweert bij producten van dit Japanse bedrijf? Of heb ik simpelweg een intense afkeer tegen alles van Microsoft? Beide vragen kan ik met een volmondig “nee” beantwoorden. De reden waarom ik nog geen Xbox 360 in huis heb, is namelijk omdat er geen enkele Xbox-exclusive verkrijgbaar is die mij aanspreekt. Ik kan me goed voorstellen dat massa’s gamers smullen van franchises als Halo, Gears of War en Forza, maar ik word er simpelweg niet warm van. Spellen als Uncharted, inFAMOUS en LittleBigPlanet verslind ik daarentegen en dat is dan ook de enige reden waarom ik de PlayStation 3 verkies boven de Xbox 360. Ook voor de Xbox One zijn vooralsnog geen exclusives aangekondigd die mij aanspreken en om die simpele reden komt het apparaat voorlopig nog niet mijn huis in, of er nu wel of geen DRM is. Mocht Microsoft de komende jaren wel met exclusives komen die mij aanspreken, dan kun je er donder op zeggen dat zelfs ik “the box” onder mijn tv ga zetten…

  1.   
    morkop006's avatar

    Als je de xbox one niet wilde kopen vanwege het DRM beleid, dan kan je toch beter je geld eerst investeren in een normale internet verbinding? Tja ik snapte het probleem niet zo, maar t zal wel aan mij liggen 😳

  2.   
    Noice!'s avatar

    Ze hadden gewoon voet bij stuk moeten houden. De grap is dat als Apple exact hetzelfde had aangekondigd, elke analist weg zou lopen met de genialiteit van de plannen; gaming is “de 21e eeuw binnengekomen”.
    Microsoft wist vooraf al dat mensen tegen zouden zijn en zetten aanvankelijk door, maar in plaats van mensen te overtuigen van hun visie, gooien ze het hele plan om. Ze zagen al jaren aankomen wat de bottleneck zou zijn van het nieuwe beleid, daar speel je dan toch op in? Een bedrijf dat zo groot is dat gaat wankelen bij het eerste zetje is geen knip voor de neus waard. Ik koop deze keer niet beide, maar enkel de PS. Wel hopen dat MadCatz weer een MLG controller uitbrengt, anders heb ik n probleem 🙂

  3.   
    3333/3333's avatar

    Ik zou blind voor de Xbox One gaan.

    De ps3 was een ronduit waardeloos apparaat, ik geef geen geld meer uit aan die playstation troep.

  4.   
    i_yell0wi7's avatar

    Ik ga voor de Xbox One, al ge pre-orderd.
    Waarom ik voor de One ga? Ik vertrouw het merk, heb nooit problemen gehad met het xbox merk, heb al aardig wat spellen voor mijn 360 op de plank staan en wil graag mijn achievements behouden. vind de Xbox one meer next gen heeft meer kijk op de toekomst en heeft meer nieuwe features. en meer cloud gericht, de cloud wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld meer rekenkracht voor de games te gebruiken zodat de systeem minder wordt belast. en kan later gebruikt worden om het systeem nog beter te maken.

  5.   
    gamepower's avatar

    xbox one, zonder enige twijfel! (pre-order op 20/06)
    ik heb nu beide consoles staan, maar ik koop ik al mijn games op xbox 360!
    reden omdat ik de xbox veel overzichtelijker vind, het online gedeelte is 100 keer beter, en vooral veel hoffelijker ( geen gezaag van peuters) je betaald een kleine bijdrage, maar je hebt er zoveel voor terug!
    de controller ligt zoveel beter in de hand, en de line-up en excl zeggen mijn veel meer!
    ik heb mijn ps3 gekocht in een bundel met uncharted 3 en dat is dan ook de enige game die mijn kan bekoren op de playstation! daarom ga ik deze generatie geen ps4 aanschaffen voor!
    ik vind dan ook dat de xbox one de enige console is die vernieuwing brengt, wat van next-gen verwacht word!
    ik heb geen probleem met het DRM beleid, vroeger niet en nu ook niet!dit gaat mijn keuze niet veranderen!