Cliff Bleszinski: AAA-titels en tweedehands games kunnen niet samen bestaan

Via Twitter heeft Cliff Bleszinski zijn visie gegeven op de insteek van de Xbox One om het gebruik van tweedehands games tegen te gaan. Volgens Bleszinski is het een logische keuze en gaan AAA-titels en tweedehands games niet goed samen. In een viertal tweets meldde de voormalige creatieve geest van Epic Games het volgende:

You cannot have game and marketing budgets this high while also having used and rental games existing. The numbers do NOT work people.

The visual fidelity and feature sets we expect from games now come with sky high costs. Assasins Creed games are made by thousands of devs.

Newsflash. This is why you’re seeing free to play and microtransactions everywhere. The disc based day one $60 model is crumbling.

Those of you telling me “then just lower game budgets” do understand how silly you sound, right?

Uiteraard zorgt het doorverkopen van games voor minder inkomsten voor uitgevers. Een ontwikkeling die behoorlijk van invloed is op AAA-games, gezien de toenemende kosten voor ontwikkeling en niet te vergeten marketing, om titels goed onder de aandacht te kunnen brengen. De vraag is echter of de huidige koers van de Xbox One de juiste is om iets te doen aan het echte probleem.

  1.   
    assassin_MKA's avatar

    Wat zijn AAA-games ?

  2.   
    zultrax's avatar

    Die vent mag wel is de insteek die R* heeft op dit punt lezen. Tuurlijk krijgen ze minder binnen bij doorverkoop van games, maar voor oplossingen daarvoor hebben ze vast knappe koppen rondlopen 🙄

  3.   
    ChielB's avatar

    turkish_assassin schreef, "Wat zijn AAA-games ?"

    De ‘triple A’ games, big budget games: in feite gewoon alle spellen waar een fors budget voor beschikbaar is en die ook veel geld kosten om te ontwikkelen.

  4.   
    3333/3333's avatar

    Moeten ze maar betere games maken die mensen langer willen blijven spelen.

    Wat een gezeur, telkens maar weer de schuld bij de consument leggen en zelf de slachtofferrol spelen, bah.

  5.   
    G-6's avatar

    Als mensen het niet kunnen inruilen denk ik dat een deel toch ook zal afhaken als ze twijfelen of ze het de €50/€60 waard is en misschien wachten tot ie een euro of 30 is, op die manier lopen ze toch ook min of meer geld mis?

    En daarbij hoor je (bijna) alleen maar gezeur dat 2e hands de industrie verpest, maar tellen dingen als piraterij dan niet mee ofzo? daardoor missen ze toch inkomsten of licht dan nou aan mij?

  6.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    Blijft toch een vreemde discussie 2e hands games terwijl het eigenlijk met alle producten gaat over de hele wereld.
    Zeker ook met de economie van vandaag wie koopt er nu alles nieuw?
    Alles gaat gewoon 2e hands op ten dag, maar het schijnt met games een grote taboe te zijn als we 2e games kopen.

    En ik begrijp ook echt dat een game maken duur is. 😳

  7.   
    mmx's avatar

    Uit welke kliniek is de kerel ontsnapt 😕 😀

  8.   
    Sub-Zeuro's avatar

    Hoewel de XBOX ONE én PS4 de meeste DRM restricties over laten aan de uitgevers, zullen sommige uitgevers niet blij zijn van SONY’s anti-acties over DRM en tweedehandse games.

    Ik kan mij goed voorstellen dat er met de laatste generatie consoles uitgevers waren die de DRM en tweedehands gaming regels wel degelijk hadden kunnen gebruiken. Tal van kleine uitgevers maar ook grote uitgevers zijn failliet gegaan. DRM en tweedehands gaming restricties zouden misschien wel in de zin belangrijk voor hun geweest kunnen zijn. RIP

    Games mét DRM en tweedehands restricties zouden dan eigenlijk als tegenactie sneller en verplicht goedkoper kunnen worden…bijvoorbeeld: Een nieuw spel voor de normale prijs van rond de 50-70 euro – een half jaar later verplicht de helft van de prijs en een half jaar of jaar later daar weer de helft van. Dan zouden veel meer mensen de games kunnen kopen en spelen. Dat is toch ook wat gamemakers willen…dat mensen hun games kunnen spelen. Zo hoef je in principe geen tweedehands games kopen, gewoon ff wachten…ff wachten nog…BAM 15 euro voor een game van 1 jaar oud. Iedereen blij. 🙂

  9.   
    mmx's avatar

    een vriend van mij heeft in Dordrecht een gameshop die bestaan voornamelijk uit de verkoop van 2e hands games die zijn zeker niet blij met de acties .

  10.   
    sthij's avatar

    Cliff Bleszinkski krijgt volgens hijzelf zeker niet genoeg geld meer oeh wat voel ik me sorry voor die man.