GN Achtergrond: de wereld van Metro (en win het boek!)

Vanaf aanstaande vrijdag ligt Metro: Last Light in de winkels en dat is voor ons natuurlijk een mooie kans om even uiteen te zetten waar het verhaal van de game eigenlijk om draait. Natuurlijk is Metro: Last Light een vervolg op Metro: 2033 uit 2010, maar de franchise is oorspronkelijk eigenlijk gebaseerd op een Russisch boek, geschreven door Dmitry Glukhovsky. Deze journalist is zijn tijd ver vooruit gebleken, want toen het boek verscheen in 2002, bood hij het gratis en voor niks aan via zijn eigen website. Het is mede om die reden dat het boek door enorm veel mensen is gelezen. Het werd een cult-hit, dat inmiddels in meer dan twintig landen is uitgegeven.


Het boek Metro 2033 vertelt het verhaal van Artyom, twintig jaar na een destructieve nucleaire holocaust. Het vasteland van Rusland is praktisch onbewoonbaar vanwege de straling en de overlevenden hebben hun huis gevonden in metro-netwerken ondergronds. Buiten zijn gemuteerde wezens aan de macht en het is daar waar ook de game Metro 2033 op gebaseerd is. Het boek vertelt wel een dieper verhaal, met analyses over het communisme van oud-Rusland, maar ook de game wist een enorm realistische setting neer te zetten. Zeker voor puristen is het tof om die game te spelen in het Russisch, maar ook de omgevingen, de vieze manier van leven en de bedrukkende sfeer ondergronds kwamen in de game perfect tot uiting. Het is vooral het betaalsysteem van wapens, kogels en andere voorwerpen die je zo betrekt met het hoofdpersonage, zoals ex-redacteur Jonah beschreef in zijn Metro 2033 review.


De grap is dat de schrijver een andere richting is opgegaan met de boekenreeks als de game. Het tweede boek, Metro 2034 is inmiddels verschenen, maar dat verhaal zal niet gevolgd worden in Metro: Last Light. Dat terwijl schrijver Glukhovsky wel degelijk heeft meegeschreven aan Metro: Last Light. Wederom kruip je in de huid van Artyom, terwijl er een burgenoorlog uitbreekt tussen de overlevende facties ondergronds. Misschien zouden ze beter samen kunnen werken tegen de mutanten van boven? Maar nee, iedereen maakt jacht op een ultiem wapen in de militaire kluis, D6. Wederom zal het de bedrukkende sfeer zijn die Metro: Last Light een eigen smoelwerk geeft en ook schrijver Glukhovsky heeft zoveel vertrouwen in de game, dat hij het verhaal ook in boekwerk gaat vertalen, onder de noemer Metro 2035. Het derde deel in de boekenreeks zal dus gebaseerd zijn op de game, in plaats van andersom.

Wellicht heb je helemaal niks met de boeken of het verhaal en wil je gewoon de game spelen. Wijzelf zijn er inmiddels hard mee aan de slag en aanstaande vrijdag kun je dan ook de review verwachten hier op GamersNET. Ben je toch benieuwd naar het boek? Wij geven een exemplaar van het boek weg via deze column. Heel veel succes!

[PRIJSVRAAG]

 1.   
  ronineter's avatar

  Dat zou een leuk boek zijn om te lezen nadat ik in de ban van de ring uit heb.

 2.   
  sjaakXD's avatar

  ooooh awsom ik wist dat niet. ben nu bezig met het verhaal van skyrim maar al bijna uit en daarna ga ik gelijk met metro bezig. ps heb je meer games waar boeken zijn van gemaakt zeg het alsjeblieft heel even. ๐Ÿ™„

 3.   
  Petor's avatar

  sjaakXD schreef, "ooooh awsom ik wist dat niet. ben nu bezig met het verhaal van skyrim maar al bijna uit en daarna ga ik gelijk met metro bezig. ps heb je meer games waar boeken zijn van gemaakt zeg het alsjeblieft heel even. ๐Ÿ™„ "

  Ja hoor, best veel games hebben ook boeken. Mass Effect, Halo, Guild Wars, World of Warcraft en Assassin’s Creed bijvoorbeeld :-).

 4.   
  firehopper211's avatar

  Wil hem dolgraag in het Engels lezen, t’s weer is een keertje wat anders.

 5.   
  Leon 2.0's avatar

  sjaakXD schreef, "ooooh awsom ik wist dat niet. ben nu bezig met het verhaal van skyrim maar al bijna uit en daarna ga ik gelijk met metro bezig. ps heb je meer games waar boeken zijn van gemaakt zeg het alsjeblieft heel even. ๐Ÿ™„ "

  Jazeker! Als je op GamersNET zoekt op ‘leestip’ vindt je een aantal boeken over games die we vorig jaar in de zomervakantie hebben behandeld. ๐Ÿ™‚ Onder andere boeken over Uncharted, Mass Effect en Dead Space komen voorbij. ๐Ÿ˜‰

 6.   
  flipjum's avatar

  Ik heb bijna alle Assassin’s Creed boeken in het Engels gelezen dus deze zou ook wel welkom zijn! ๐Ÿ˜€

 7.   
  Jarek's avatar

  Ik sla deze over. Toen de prijsvraag van FC3:Blood Dragon er was had ik net een dag geleden het spel gekocht.
  En nu heb ik net een paar dagen geleden dit boek gekocht.

  Alsof gamersnet mij aan het jennen is, volgende keer laat ik het mooi niet meer weten als ik weer wat heb gekocht. ๐Ÿ˜›

  Het boek is even moeilijk om er in te komen maar eenmaal bezig is het een geweldig boek, echt een aanrader!
  Nederlandse versie is erg goed vertaald en leest makkelijk weg.
  Succes allemaal!

 8.   
  Kill Gamer 01's avatar

  De Assassin’s Creed boeken zijn fantastisch, hopelijk is dit ook een goed boek. ๐Ÿ™‚

 9.   
  soldierarjan's avatar

  Afgelopen zaterdag zag ik de game al te koop staan in de media markt van breda dus messchien hebben meer winkels dat al gedaan nu.

 10.   
  BartjeZ's avatar

  awesome boek !

 11.   
  DeAdSeYe's avatar

  Nice, altijd een fan geweest van Metro! ๐Ÿ™‚

 12.   
  Goldcobra's avatar

  Awesome! Heb maar op Engels geklikt. Daarin kunnen ze toch wat beter het verhaal overbrengen

 13.   
  ShadyXL's avatar

  Het is niet zo dat ik het echt super graag wil ofzo, maar het lijkt me wel erg interessant.

 14.   
  MistWalker's avatar

  Ik ben zeker benieuwd naar het apocalyptische (ondergrondse) Rusland.

 15.   
  jkampmeijer's avatar

  Boek + game! Zal de game beleving zeker intenser maken.
  Succes iedereen. 8)

 16.   
  xkillcamx's avatar

  Leuk!

 17.   
  svenysven's avatar

  Leuke prijsvraag, lijkt me een leuk boek ๐Ÿ˜€

 18.   
  Supermanneke's avatar

  ’t Zou wel weer fijn zijn om na ASOIAF weer een leuk boek te lezen ;).

 19.   
  ChosenOne's avatar

  Ik doe weer mee :p