Avengers Donderdag: Thor

Nog even en The Avengers zullen samen strijden om de door ons zo geliefde planeet te redden van het kwaad. Het samenkomen van deze groep superhelden heeft lang geduurd. Elk van hen heeft een eigen afkomst, een eigen verhaal. Tot de dag van release is het elke donderdag “Avengers Donderdag” op MoviesNET en zetten we steeds een andere held in de spotlight!

Naam: Thor / Donald Blake
Verschenen in: Journey into Mystery #83 (augustus 1962)
Recente films: Thor
Gespeeld door: Chris Hemsworth

Thor is anders dan alle andere helden uit de stallen van Marvel. Hij is niet het zoveelste personage dat gebeten is door een spin, slachtoffer is van een wetenschappelijke ramp of in een later stadium krachten heeft gekregen door genetische manipulatie. Het is daarom dat het karakter niet zomaar verschenen is. Volgens Stan Lee, één van de bedenkers van de comics-legende was het de volgende logische stap. “Hoe creëer je iemand die sterker is dan wie dan ook? Al snel kwam het tot me: je laat hem geen mens zijn maar een heuse God!” En dat is exact wat Thor is, een God uit de Noorse mythologie.

Thor’s vader Odin besloot dat zijn zoon een les in menselijkheid moest leren en zette hem daarom op de planeet Aarde. Zijn goddelijke krachten nam hij weg, alsook al zijn kennis van het Godenrijk. Als medisch student Donald Blake wist hij jaren op de aarde te leven en als een dokter de mensen om hem heen te helpen. Tijdens een vakantie in Noorwegen ziet Blake enkele buitenaardse wezens. Helaas zien ze hem ook en zetten ze de aanval in. Blake weet zich schuil te houden in een grot en komt daar tot de waarheid; nadat hij de machtige hamer Mjolnir gevonden heeft en hem tegen een steen slaat transformeert hij terug in de Dondergod.

Na het verslaan van de wezens leeft Thor een dubbelleven. Hij helpt als Donald Blake de zieke patiënten met Jane Foster, de vrouw die uiteindelijk de liefde van zijn leven zou gaan worden terwijl hij daarnaast als Thor de aarde beschermt tegen het kwaad. De aanwezigheid van Thor op onze planeet wordt echter meteen opgemerkt door zijn kwaadaardige, geadopteerde broer Loki. Hij reist naar de planeet om Thor te verslaan. Ook zorgde Loki voor de totstandkoming van The Absorbing Man, The Wrecker en The Destroyer, drie karakters die het leven van Thor flink moeilijk hebben weten te maken. Eén keer leek het Loki te lukken om zijn broer te verslaan door een ilusie van The Hulk te gebruiken om hem naar buiten te lokken. Deze aanval resulteerde echter in het ontstaan van The Avengers, de groep superhelden waarvan Thor één van de oprichters was.

In het begin van de jaren ’00 stierf Odin in de comics. Thor was zonder vader en kreeg er een grote verantwoordelijkheid bij: naast het beschermen van de Aarde was hij nu ook de heerser van het Godenrijk Asgard. In deze comiclijn veranderde het leven van de Dondergod nog meer. Hij trouwde en kreeg een zoon (Magni) die het op latere leeftijd steeds niet eens was met hoe zijn vader het Godenrijk regeerde. Dit verhaal zou samengevoegd worden met het originele ontstaansverhaal vanuit de comic om te resulteren in Thor’s eerste grote film.

Het was in april 2011 dat Thor zijn verhaal vertelde in de bioscopen. Door onze 3D-brillen zagen we dat ook in de film Thor door zijn vader verbannen is naar de Aarde. Dit keer echter omdat hij tegen zijn vader in was gegaan. En laat die vader nu net de koning zijn van het Godenrijk. Thor verloor al zijn krachten, zijn herinneringen en viel op onze planeet neer. Een gebeurtenis die als snel opgemerkt werd door S.H.I.E.L.D.. Het was de wetenschapper Jane Foster (een rol van Natalie Portman) die Thor onder haar hoede nam. Ze verloor hierdoor alles waar ze voor had gewerkt, maar geloofde in de man die zei dat hij van een andere planeet kwam. Het was Nick Fury die de Dondergod in zijn team wist te betrekken. Een team waar we binnenkort nog veel meer van gaan horen…

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren