NVIDIA’s 7800GS – nog één keertje AGP dan?

Afgelopen week verraste NVIDIA de wereld met een nieuwe telg in haar 7800-familie van GPU’s: de 7800GS werd namelijk geïntroduceerd. De meest bijzondere feature van videokaarten met deze GPU, is dat ze in een AGP-slot gestoken worden. Vrijwel alle andere videokaarten die nu ontworpen en geproduceerd worden zijn bestemd voor een PCI-Express-slot.

NVIDIA introduceerde nog niet zo heel lang geleden de 6800GS en dat leek de laatste videokaart voor AGP-gebruik. Nu is er dus ook een 7800GS en die is nog weer een stukje krachtiger en hij ondersteunt ook de laatste technieken als PureVideo en Shader Model 3.0. Voor de niet-technici: dat levert mooiere beelden op. SLI, waar PCI-Express een vereiste voor is, moet je natuurlijk vergeten.

In verschillende tests blijkt de 7800GS het aardig te doen. Een game als Far Cry (met HDR ingeschakeld) gaat er bijvoorbeeld gemiddeld behoorlijk op vooruit in vergelijking met de huidige generatie AGP-kaarten. Daar staat tegenover dat ATi’s X850XT PE niet altijd ingehaald wordt en als dat wel gebeurd, dan zijn de verschillen vaak niet denderend. Laatstgenoemde is echter wel duurder. Ook de 6800-serie volgt altijd op niet al te grote afstand, maar daarin zijn de AGP-varianten niet echt in overvloed beschikbaar

Met een beetje zoeken kun je voor € 300,- al eigenaar worden van deze videokaart en de levering van de kaarten lijkt al behoorlijk op gang te komen. De vraag is nu echter: Ben je een upgrader, of ben je toe aan vernieuwing? Oftewel: voor 300 euro je videokaart upgraden naar een aardig niveau, of even doorsparen en een echt mooie combinatie van processor, moederbord, geheugen en videokaart van de laatste generatie aanschaffen?

 1.   
  Gertyboy's avatar

  Leuk voor degene met AGP, maar is dat niet dom van nVidia? Ik bedoel, iedereen is aan het overschakelen naar PCIe 😕

 2.   
  Design's avatar

  mja, mss wel wat dom, maar wel goed voor mense met AGP

 3.   
  Fawaka-W's avatar

  er zijn nog genoeg mensen met agp hoor.

 4.   
  sambir's avatar

  yep zoals mij 😆 alleen ik heb 5 maanden geleden een 6800GT (agp) gehaald en als ik nog wil upgraden dan ga ik meteen alles upgraden.

 5.   
  Rijstekorrel's avatar

  is geen domme zet weet je hoeveel mensen nog agp hebben of ze moeten er ze maken 1 voor agp en de andere voor dat nieuwe

  wil hem wel graag hebben alleen ik denk dat ik beter een nieuwe pc kan hebben

 6.   
  Rijstekorrel's avatar

  wat is eigenlijk agp en pci is agp die bruine aansluiting op je moederbord ?

 7.   
  Eggie124's avatar

  agp is die brede kort(heb je der mar 1 van als het goed is) en pci is de wat langere… kleur is verschillend geloof ik, toch?

 8.   
  Eggie124's avatar

  hmm wel goed hoor.. maar ik blijf bij pci..