Whiplash

Miles Teller is een acteur die als een sneltrein de top in Hollywood probeert te bereiken. Dit doet hij door in allerlei grote films te spelen. Onder regie van Damien Chazelle speelt hij samen met J.K. Simmons in dit muzikale drama over een jazzdrummer die de beste wil zijn.

In deze prachtige film volgen we het verhaal van de ambitieuze, maar ongemakkelijke jazzdrummer Andrew Neyman (Miles Teller). Hij zit op Shaffer, het beste conservatorium van het land. Toch behoort hij niet tot de top en is nog maar een eerstejaars student. Als Andrew s ’avonds in een zaal zijn drumkunsten aan het oefenen is komt hij Fletcher (J.K. Simmons) tegen. Dit is de dirigent van de officiële schoolband, die aan allerlei muziekcompetities meedoet. Neyman wordt ontdekt door Fletcher en mag meespelen met de band, maar het is niet volledig wat hij ervan verwacht. Want hij neemt extreme maatregelen om het beste uit zijn studenten te halen. Hij kleineert zijn studenten zodat de zwakste afvallen, want Fletcher is op zoek naar een nieuwe jazzlegende.

Laat ik beginnen met de acteurs, zowel Miles Teller als J.K. Simmons spelen fantastische rollen. Teller is vrij nieuw in de filmwereld, maar weet nu al heel wat goede rollen op zijn naam te zetten. Hij laat met Whiplash opnieuw zien dat hij in staat is diverse soorten personages te spelen. De grappige Miles die we zagen in 21 & Over verschilt volledig van Andrew Neyman. Teller brengt een jongen in beeld met weinig zelfvertrouwen, maar die naarmate het verhaal vordert, steeds meer naast zijn schoenen gaat lopen. Deze transformatie is pijnlijk om te zien, omdat je in het begin van de film juist met hem meeleeft. Miles Teller is een acteur die het zeker nog ver gaat schoppen in zijn carrière.

De man die de show steelt in Whiplash is niemand minder dan J.K. Simmons. De rol van Fletcher is hem op het lijf geschreven. Simmons heeft heel veel bijrollen op zijn naam staan, van Spider-Man tot Juno. Een rol die te vergelijken is met Fletcher is zijn personage Vern uit de serie O.Z.. Fletcher is een enorme klootzak en Simmons gaat er volledig voor. Hij gaat in scènes ontzettend tekeer tegen zijn studenten en wat hij allemaal doet en zegt is niet op papier te zetten. Het zou me ook niet verbazen als de meeste van die scènes geïmproviseerd zijn. Als J.K. Simmons een Oscar gaat winnen voor deze rol dan is dat welverdiend, dit geldt teven voor Miles Teller.

De regie van Whiplash is in handen van Damien Chazelle en daarmee zijn tweede film. Eerder maakt hij al het muzikale drama Guy and Madeline on a Park Bench, maar je zou kunnen zeggen dat dit zijn eerste echte grote film is. Dit werk kan de rest van zijn carrière natuurlijk erg goed doen, zeker als de film wordt genomineerd voor een Oscar. Chazelle is nog maar 29 jaar en we kunnen nog veel van deze regisseur verwachten.

De muziek in de film, is net als de acteurs en de regie fantastisch. De jazzstukken die in Whiplash worden gebruikt passen erg goed bij het verhaal. In sommige scènes krijg je zelfs het gevoel dat je een jazzconcert bijwoont. Dit maakt helemaal niet uit want het is genieten met volle teugen. Zowel de intensiteit van zowel Simmons als dat van Teller is de kers op de taart. Het is fantastisch mooi om te zien hoe Andrew helemaal los gaat op het drumstel. Miles Teller speelt ook daadwerkelijk de drums in de film wat erg indrukwekkend is, aangezien het vrij lastige stukken zijn.

Er is maar een minpuntje over de film te noemen en dat is de relatie die Andrew krijgt met het meisje Nicole. Deze wordt in het begin van de film centraal gezet om te laten zien hoe Andrew zich gedraagt in sociale situaties. Het is een subplot dat zich verder in de film niet ontwikkeld.

Whiplash is een achtbaanrit vol spanning en muziek, die de meeste mensen niet snel zullen vergeten. Het is ook zeker een film die genomineerd moet worden voor meerdere Oscars, want het is een van de betere films van het afgelopen jaar. Whiplash pakt je vast vanaf de eerste drumroffel en laat niet meer los tot de laatste noot gespeeld is.

Vanwege het geweldige acteerwerk van Simmons en Teller en het onwijs spannende verhaal krijgt Whiplash een welverdiende vijf sterren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • J.K. Simmons
  • Miles Teller
  • Muziek
  • Mooie cinematografie

Wat is NOT

  • Andrew's relatie

10

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren