The Bourne Legacy

Hij was nooit alleen
The Bourne begon toen er een jongeman door een vissersboot uit het water werd opgevist. Wat volgde waren 3 spectaculaire films die niet alleen spannend waren maar ook nog eens mooie actiescènes combineerde met het spionagegenre en Jason Bourne was geboren. We zijn inmiddels 10 jaar verder en het verhaal van Aaron Cross begint wanneer Jason Bourne in London is om een journalist te treffen. Aaron Cross is op dat moment een training aan het afronden ergens in Alaska en laat zien dat hij beschikt over uitzonderlijke technieken. Achter de schermen wordt al snel duidelijk dat Jason Bourne een groot gevaar is. Uit angst voor het lekken van de gehele geheime operatie besluiten de hoge functionarissen dan maar de operatie op te blazen, letterlijk. Wat volgt is actie maar als Aaron erachter komt dat zijn medicamenten op zijn volgt er een race tegen de klok.

Waar blijft het
Er wordt veel naar Jason Bourne verwezen en het voelt in het begin daarom ook als een oprecht vervolg van de voorgaande trilogie. Helaas komt Jason er zelf niet in voor en moeten we daarmee genoegen nemen. Hoe dan ook, dit keer is Aaron Cross aan de beurt om zijn superskills te laten zien. Helaas weten de actiescènes geen verbluffende indruk achter te laten en zijn de achtervolgingsscène vrij flauw en onoverzichtelijk. De regisseur, die overigens het screenplay verzorgde in alle drie de voorgaande delen, weet niet het ‘Bourne-gevoel’ te waarborgen. Wat als gevolg heeft dat de film doet aanvoelen als een doorsnee actiefilm en dus aan de voorgaande delen niet kan tippen. Zoals de kop ook al doet zeggen, blijf je de gehele film jezelf afvragen ‘waar blijft het?’ De plot wordt met uitzondering van het eerste half uur erg mager uitgewerkt en betreft de spanning wordt het er niet bepaald beter op. Het spionage-element vervaagt en weet zich dan ook niet te herstellen. Aaron Cross kan niet tippen aan Jason Bourne maar Jeremy Renner probeert je toch mee te nemen.

Lichtpuntjes

Buiten het feit dat de film wat teleurstelt vergeleken met het origineel zijn er daadwerkelijk ook een aantal goede punten te noemen. Zo weet de cast zijn rol toch overtuigend neer te zetten. Het begin weet het publiek nieuwsgierig te maken want het lijkt er op dat er iets groots staat te gebeuren. Naar mate de climax in zicht komt begint de film zijn vaart weer terug te krijgen. De spanning wordt opgebouwd en alle eindjes aan elkaar geknoopt. Wat volgt is een onverwachtse einde, maar helaas weet zij de belofte niet in te willigen.

Conclusie
De film is op zich leuk popcorn vermaak, met een sterk begin, een dun verhaaltje en wat doofpotaffaires, maar weet op geen enkel moment het origineel te evenaren noch te overtreffen. Buiten de enkele verwijzingen naar Jason Bourne en wat personages uit het origineel, draagt het niet de ‘Bourne sfeer’. De film verliest zijn vaart op een zeker moment en weet vervolgens de belofte niet meer waar te maken. De acteurs zelf zetten een goede prestatie neer en redden daarmee veel. Waarschijnlijk moeten we gewoon geduldig zijn en hopen dat in een nabij toekomst Jason Bourne en Aaron Cross de handen ineen gaan slaan. Want The Bourne Legacy weet wel te overtuigen als een popcorn vermaak, maar daar blijft het dan ook echt bij.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Jeremy Renner
  • Spannende start

Wat is NOT

  • Anticlimax
  • Actiescènes
  • Bourne-vibe ontbreekt

6

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren