Assassin’s Creed III

We schrijven 5 september, 1781. De Amerikaanse Revolutie is in volle gang en dagelijks sterven duizenden soldaten in de strijd om onafhankelijkheid. Ook vandaag zullen veel mensen het leven geven, want er is een hevige zeeslag op komst. Generaal Washington heeft besloten zijn Amerikaanse troepen naar Virginia te verplaatsen, omdat de komst van de Franse vloot de geallieerden anders de controle over de Chesapeake zou geven. De Britten geven zich echter niet zomaar gewonnen en dus staat er een bloederige strijd op zee voor de deur. Wat de geschiedenisboeken later echter niet zullen vermelden, is dat de assassijn Connor één van deze schepen aanstuurt.

Assassin’s Creed kent al jaren dezelfde basis. Je wordt als speler gedropt in een grote open wereld, waar je naar hartenlust kunt rennen en moorden. Gelukkig zag Ubisoft al snel in dat dit ietwat repetitief is en dus introduceerden ze diepgaande minigames. In Assassin’s Creed: Brotherhood kon je assassijnen rekruteren en ze op missies sturen, terwijl Revelations je toestond om bommen te maken en strijders te commanderen vanaf de daken. Vandaag toonde Ubisoft ons de afwisselende minigame van Assassin’s Creed III: Naval Battle.

Episch schouwspel

Naval Battles spelen zich, zoals de naam al doet vermoeden, af op de zee. Je wordt omringd door vijandelijke schepen en aan jou de taak om jouw schip hier tussendoor te manoeuvreren, onderwijl de kogelregen ontwijkend. Dat is echter niet je enige taak, want tegelijkertijd bevinden zich ook tientallen soldaten op het schip die, op jouw commando, de kanonnen tegelijkertijd afvuren. Het is een episch schouwspel en het geheel wordt op zo’n groteske manier in beeld gebracht dat je daadwerkelijk het machtige gevoel van een kapitein krijgt. Daarnaast wordt een extra gevoel van authenticiteit opgewekt doordat je echte gevechten uit de geschiedenis naspeelt. De demo die ik te zien kreeg toonde bijvoorbeeld de Slag van Chesapeake, welke ik in de inleiding beschreef.

Hierbij komt tegelijkertijd wat strategie om de hoek kijken, want je zult je goed moeten aanpassen aan de situatie. Je kunt bijvoorbeeld verschillende typen kanonskogels selecteren. Zo zijn er bijvoorbeeld kogels die gigantisch veel schade aanrichten, maar alleen geschikt zijn voor zeer korte afstanden. Het is dus zaak om constant op je hoede te zijn, want je wilt de dood van jouw waarde soldaten niet op je geweten hebben.

Wii U superieur?

Opvallend was dat de aanwezige ontwikkelaar, Steven Masters, de demo speelde op een Wii U. Helaas merkte ik weinig verschillen, want niet alleen grafisch wist de Wii U zich amper te onderscheiden, ook de speciale controller leek weinig meerwaarde te bieden. Tijdens de speelsessie maakte de ontwikkelaar amper gebruik van het touchscreen en ook naar het kleine schermpje keek hij amper. Na afloop van de presentatie liep ik naar de beste man toe en vroeg ik hem wat de Wii U precies voor extra voordelen met zich meebrengt. Masters vertelde mij dat je, in het geval van de Naval Battles, op je Gamepad-scherm de map kunt zien en de ammunitie voor de kannonnen kunt selecteren. “Maar,” vertelde hij, “dit kan ook op het grote scherm, al is het op de Gamepad natuurlijk wat sneller. Maar de game is eigenlijk precies hetzelfde.” Weinig echte voordelen voor Wii U-bezitters dus, wat het vermoeden dat alleen de Wii U-exclusives optimaal gebruikmaken van de features van het apparaat, bevestigt.

Voorlopige conclusie

Het woord “minigame”, dat ik eerder in deze preview gebruikte, is eigenlijk geheel onterecht. Naval Battle ontstijgt het niveau van de gemiddelde minigame namelijk volledig. We hebben hier te maken met een episch schouwspel dat de kracht van de AnvilNext Engine perfect demonstreert. Explosies worden oogverblindend mooi in beeld gebracht en de kolkende zee ziet er even indrukwekkend als onheilspellend uit. Ik ben nog niet geheel overtuigd van de toegevoegde waarde van de Wii U Gamepad, maar dat Assassin’s Creed III op alle consoles geweldig wordt, staat buiten kijf.

 1.   
  Danielle.k's avatar

  Waanzinnige Preview ik en vele anderen en ik denk net als GN zelf zitten op deze game te wachten.

 2.   
  Fabianb's avatar

  Me love warships. 🙂

 3.   
  LightFasher's avatar

  Laat maar komen.

 4.   
  zombieschaap's avatar

  Ik kan niet meer wachten, het wordt een super spel|!!

 5.   
  Weeman86's avatar

  Dit wordt ongetwijfeld een topper.
  Ondanks de vele games die binnenkort uit zullen komen, staat deze toch nog op mijn nr 1.

 6.   
  Kill Gamer 01's avatar

  Dit wordt zonder twijfel een topper! 😀

  Komt zeker in mijn top 10 beste games van 2012 te staan tussen de 5 en de 1! 🙂

  Kan echt niet meer wachten op deze game en sinds ik de game heb aangeraakt en beelden heb gezien op de Gamescom kijk ik er nog meer naar uit. Zit nu in sequentie 3 van Revelations en als ik de game heb uitgespeeld het allereerste deel spelen met altair en dan ben ik klaar met de 4 delen en helemaal ready voor… …CONNOR KENWAY!

 7.   
  Xalum's avatar

  cant wait, gaat voor mij zeker de beste game van 2012 worden!