Assassin’s Creed III E3

De meest geanticipeerde game onder de GamersNET-bezoekers is zonder twijfel Assassin’s Creed III. Na het volwaardige tweede deel kwamen namelijk Brotherhood en Revelations en de veranderingen tussen die games werd steeds kleiner, waardoor men een beetje begon te twijfelen aan de drang naar kwaliteit bij Ubisoft. Bij de eerste presentatie van Assassin’s Creed III in Nederland werden die twijfels in één keer weggenomen. Na drie jaar gaan we namelijk echt een nieuw avontuur beleven met een nieuwe protagonist, een nieuwe wereld en een heel nieuwe manier van spelen. Tijdens de E3 kreeg ik een speelsessie voorgeschoteld en heb ik zelfs een exclusief nieuwtje voor jullie.

The city of Boston

In de eerste kennismaking met Assassin’s Creed III werd er vooral gefocust op de uitgestrekte omgevingen van de Verenigde Staten ten tijden van de Burgeroorlog. Het liet ons zien hoe vet het is om te bewegen in organische omgevingen, inclusief bomen, sneeuw en natuurlijk de vele diersoorten waarop te jagen valt. Nu kreeg ik voor het eerst de kans om Boston te ontdekken, één van de twee steden die ACIII rijk is. En wat voelt het toch anders dan Damascus of Florence! Waar de eerste Assassin’s Creed het moest hebben van de sfeer van het oosten en waar je in Assassin’s Creed II vooral de kleine Italiaanse straatjes bewandelde, is Amerika (net zoals het nu is), vooral heel erg uitgestrekt. De straten van Boston zijn vele malen breder dan dat we gewend zijn en dat biedt ruimte voor marktkraampjes en paard-en-wagens (inclusief rijdende hooibalen). Dat de straten breder zijn is voor het ontwikkelteam een grote uitdaging geweest, want we kunnen niet langer van dak naar dak een straat oversteken. Bomen en marktkramen zijn hiervoor de oplossing.

Een andere grote verandering is de manier waarop je submissies te spelen krijgt. Was het in eerdere delen zo dat je elke submissie als aparte opdracht moest aannemen, in ACIII zullen mensen willekeurig de aandacht vragen. Zo kregen wij in Boston een dame die zien die aan het schreeuwen was en wees naar een steegje. Ze vertelde dat haar man werd gemarteld en vroeg om hulp. Connor is de kwaadste niet en liep de steeg in, waar drie Britten te vinden waren en de geplaagde man. Ter afleiding hingen we één van de soldaten op aan een boom, waarna de twee anderen hun maatje kwamen helpen. Dat gaf Connor de kans om achter ze langs te sluipen en de man te bevrijden. Het is een leuke vorm van vrijheid en het voegt toe aan het realisme dat dit soort missies spontaan gebeuren. Daarnaast is het ook nuttig om ze te helpen, want deze vrouw zal als dank haar huis openzetten, waardoor je gemakkelijker kunt ontsnappen als je in gevaar bent.

Op schattenjacht

Dat dieren een belangrijke rol spelen in het bos is duidelijk, maar ook in Boston maken de dieren de stad veel sfeervoller. Honden, kippen, ratten, vogels en paarden sieren de straten. Daarnaast wist de ontwikkelaar mij ook iets te vertellen over het economische systeem in Assassin’s Creed III. In de demo waren de marktjes namelijk niet toegankelijk, maar uiteindelijk zal Connor een groot handelaar worden. Winkels zullen niet meer te upgraden zijn zoals in ACII, maar Connor zal een soort groothandelaar worden, waar iedereen naartoe komt om dingen te verhandelen. Je krijgt als het ware handelaars in dienst, die voor jou pelzen of hout zullen gaan verhandelen. Hoe dit precies gaat werken gaan we later zien, maar het is tof om te weten dat ook daar meer gameplay zal komen.

Ook zullen de grotmissies uit Assassin’s Creed II terugkeren in Assassin’s Creed III! Een “slip of the tongue” van de ontwikkelaar leert ons dat dit soort levels, waar je in een afgesloten gebied op zoek moet naar bijvoorbeeld een schat, terug zullen keren in ACIII. Op dit moment is dat in ontwikkeling bij Ubisoft Singapore en het zullen geen grotten meer zijn, maar op zichzelf staande eilandjes. Deze eilandjes zullen waarschijnlijk veel op platformen focussen (net als de grotten en kerken in ACII) en extra content unlocken. Of je met de net onthulde vaarmissies (met een schip op pad) naar dat soort eilanden zult reizen is nog niet bekend, maar wel krijgen deze missies op je schip een rol in het verhaal (inclusief cutscenes) en zullen ze niet enkel dienen als een extraatje.

Directer

De gevechten in Assassin’s Creed III zijn te vergelijken met vorige delen, inclusief counter bewegingen, met het grote verschil dat Connor heel anders beweegt dan zijn voorgangers. Hij is in mijn optiek echter en meer recht door zee. Geen stijlvolle bewegingen zoals Ezio had, maar keiharde klappen, trappen en steken. Het maakt hem wat mij betreft realistischer. Op mijn vraag of er minder verschillende wapens aanwezig zijn in Assassin’s Creed III, werd bevestigend geantwoord. Dit is een gevolg van de tijd waar het zich afspeelt. In de burgeroorlog werden soldaten uitgerust met musket en pistool en kregen officieren daarnaast ook een zwaard. Er zal dus een kleiner arsenaal aan wapens zijn die je kunt ontwapenen, maar het aantal bewegingen zal groter zijn.

Een grote bijdrage aan de sfeer in het spel wordt geleverd door het weer. Regen, zonneschijn, sneeuw en mist zijn aanwezig en zullen niet alleen per missie veranderen, maar ook naarmate de tijd verstrekt. Alle weersomstandigheden zullen ook een grote rol spelen binnen de gameplay, want met mist ben je moeilijker te zien door vijanden en door sneeuw kun je moeilijker bewegen. Het gaat zelfs zo ver dat je sneller zult bewegen door sneeuw als daar al iemand gelopen heeft. Ook dit draagt bij aan de grote mate van realisme in het spel.

Voorlopige conclusie

Assassin’s Creed III doet iets bewonderenswaardigs. Het pakt de basis van de eerdere delen, maar de game voelt compleet anders aan. De ontwikkelaars in Montreal willen graag de 3 verdienen en dat doen ze door een compleet nieuwe invalshoek te nemen voor deze game. De sfeer is in orde, Connor is veel toffer dan Ezio (nog niet dan Altair, gaan we nog zien), de gevechten zijn harder en ruiger, de submissies zijn natuurlijker, de wereld is compleet nieuw en bovenal voelt Assassin’s Creed III gewoon erg goed. Connor gaat een nieuwe generatie introduceren in Assassin’s Creed en ik kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan.

Die lompe, kale Agent 47 is misschien goed in zijn werk, maar Connor maakt het vak van Assassin stijlvol en awesome.

 1.   
  Derpina's avatar

  Het zag er op de E3 al goed uit, klinkt vet, kan niet wachten tot ‘ie uitkomt! [:

 2.   
  FishHookz's avatar

  Mijn game van het jaar, geweldige graphics, vele mogelijkheden en een goed verhaal wat willen we nog meer 😉 Alleen jammer dat rond de tijd dat AC III uitkomt ook Borderlands 2 en Sniper Ghost Warrior 2 uitkomen 🙁 Het leven bestaat helaas uit keuzes 😆

 3.   
  Houserz's avatar

  Hehehe, Conner is veel vette dan Ezio, maar niet dan Altair, haha +1
  geen enkele protagonist zal vette zijn dan Altair, hij was baas.

  Ik ben heel benieuwd naar dit spel, ik ben blij dat voor een ander settting hebbnen gekozen dan in de voorgaande delen want steden waren een beetje saai aan het worden, daarom denk ik dat de toevoeging van wildlife en bossen bomen sneeuw etc. een hele goeie zal zijn, Creed gaat een tweede leven tegemoet.

 4.   
  Stubborn's avatar

  kan echt niet meer wachten voor AC3

 5.   
  Sem_The_Man's avatar

  Je hoeft er echt niks meer over te zeggen, het wordt een geweldige game.

 6.   
  GamerJaime's avatar

  Episch!! Hele toffe preview Peter!! Wordt echt een geweldig najaar,eerst voor mijn verjaardag (15 september) Far Cry 3 en Sleeping Dogs halen en een maandje later deze fantastische game en met de kerst Hitman Absolution. VET!!!

 7.   
  MildBobbySauce's avatar

  ik vind Connor nu al bruter dan Altair

 8.   
  toqeer's avatar

  dit ziet er zo vet uit en ik vond ezio veel vetter dan altair en
  connor is ook wel vet maar ezio blijft het beste eerste hoeft niet altijd de beste te zijn 🙂

 9.   
  soldierarjan's avatar

  Dit word waarschijnlijk mijn game van het jaar.
  En conner is echt vet met die bijl en stijl van vechten die harder is.

 10.   
  FishHookz's avatar

  JimiGilmour schreef, "ik vind Connor nu al bruter dan Altair"

  Nooooit

 11.   
  OllieDenZotn's avatar

  Het najaar gaat geweldig worden! ^^

 12.   
  Bug’s life's avatar

  Wordt weer een super game. Onlangs revelations ottoman editie gekocht, kan ik die eerst uitspelen en dan zo door gaan met deel 3 😀

 13.   
  DutchmanDevil's avatar

  Een kleiner arsenaal aan wapens om te ontwapenen, omdat je tegenstanders een standaard wapenset hebben. Maar ik neem aan dat er ook een soort van smid is waar je net als in de vorige delen voldoende wapens, panser etc. kunt kopen. OT deze game gaat zo supergaaf worden 😀

 14.   
  GamerJaime's avatar

  DutchmanDevil schreef, "Een kleiner arsenaal aan wapens om te ontwapenen, omdat je tegenstanders een standaard wapenset hebben. Maar ik neem aan dat er ook een soort van smid is waar je net als in de vorige delen voldoende wapens, panser etc. kunt kopen. "

  Ja hoop ik ook. Is daar al iets over bekend?

 15.   
  Petor's avatar

  DutchmanDevil schreef, "Een kleiner arsenaal aan wapens om te ontwapenen, omdat je tegenstanders een standaard wapenset hebben. Maar ik neem aan dat er ook een soort van smid is waar je net als in de vorige delen voldoende wapens, panser etc. kunt kopen. OT deze game gaat zo supergaaf worden 😀 "

  Gezien de mogelijkheden uit de vorige delen is het aannemelijk dat Connor zelf veel soorten wapens kan hanteren, net zoals je verschillende zwaarden had voor Ezio. Echter, mijn verhaal ging over de tegenstanders en het ontwapenen daarvan.

 16.   
  GamerJaime's avatar

  Petor schreef, "

  ”DutchmanDevil” schreef, "Een kleiner arsenaal aan wapens om te ontwapenen, omdat je tegenstanders een standaard wapenset hebben. Maar ik neem aan dat er ook een soort van smid is waar je net als in de vorige delen voldoende wapens, panser etc. kunt kopen. OT deze game gaat zo supergaaf worden 😀 "

  Gezien de mogelijkheden uit de vorige delen is het aannemelijk dat Connor zelf veel soorten wapens kan hanteren, net zoals je verschillende zwaarden had voor Ezio. Echter, mijn verhaal ging over de tegenstanders en het ontwapenen daarvan. "

  Top!!

 17.   
  tijn80's avatar

  jaime360gamer schreef, "

  ”DutchmanDevil” schreef, "Een kleiner arsenaal aan wapens om te ontwapenen, omdat je tegenstanders een standaard wapenset hebben. Maar ik neem aan dat er ook een soort van smid is waar je net als in de vorige delen voldoende wapens, panser etc. kunt kopen. "

  Ja hoop ik ook. Is daar al iets over bekend?"

  Ben dan toch benieuwd wat er voor harnas er gaat komen. Het speelt zich niet meer af in een tijd waar dat nog gedragen werd. Heeft ook weinig zin om te dragen met al die vuurwapens… Leefde de uitvinder van het kogelvrije vest al in die tijd? 😉

 18.   
  kimigirl's avatar

  Mooie recensie, ik kijk ontzettend uit naar deze game

 19.   
  Pretbek's avatar

  Deze nieuwe AC ziet er geweldig goed uit, maar ik blijf het jammer vinden dat je in je eentje een heel leger achter elkaar doodmaakt, dat zie je zelfs in de trailer

 20.   
  HashtagMcSwag's avatar

  Ah beetje zoals red dead redempion(submissies) ik ben beniwd naar AC III

 21.   
  HellViperX's avatar

  noemt agent 47 lomp… hmpf 😡

  😆