High Definition: van student tot pimp

Na het lezen van de column over HD-techniek en de column over alle mogelijke televisies, heb je misschien wel behoefte aan een advies op maat. Als je je televisie wilt vervangen, moet je je een aantal dingen afvragen, voordat je een definitief besluit maakt. Om te beginnen moet bij jezelf nagaan wat voor persoon je bent. We verdelen deze column in vijf delen, van arme student tot pimp met de daarbij behorende (uiterlijke) kenmerken. Kies vervolgens jouw profiel waarmee je jezelf het meest identificeert.

Type: Arme student
Uiterlijke kenmerken: Onverzorgd. Mag alleen douchen met kerst.
Woonsituatie: Studentenflat.
Ruimte: Krap
Budget: < 300 De arme student kan vrij weinig kanten op. Met een budget van 300 kun je een geluidsetje wel vergeten. Tevens ben je zeker aangewezen op een televisie met conventionele beeldbuis. Breedbeeld televisie in deze prijsklasse is niet aan te raden, aangezien deze van matige tot slechte kwaliteit zal zijn. Advies: CRT toestel met platte beeldbuis. Geen breedbeeld.

enter
Type: Riante student Uiterlijke kenmerken: Relatief redelijk goed gekleed Woonwoonsituatie: Thuis bij papa en mama Ruimte: Redelijk Budget: 300 - 600 De student die thuis woont en een bijbaantje heeft, kan zich wellicht een klein LCD-scherm veroorloven. Als men echter de ruimte heeft, kan men zich een breedbeeldtelevisie veroorloven, waarmee de game-ervaring waarschijnlijk beter over komt. Menig filmliefhebber is van mening dat een plat beeldscherm een mooier effect geeft. Investeren in een geluidssetje zit er wederom niet in. Advies: Kleine LCD- of breedbeeldtelevisie. Afhankelijk van beschikbare ruimte.
enter of enter
Type: Vaste baan Uiterlijke kenmerken: Heeft altijd een schoon shirt aan Woonsituatie: Zelfstandig Ruimte: Voldoende Budget: 600 - 1000 Met dit budget kan men vele kanten op. Er kan gekozen worden voor zowel een visueel als een audiovisueel systeem. Bij dat laatste moet ongeveer 30 procent van het budget voor het geluid worden besteed. Andere opties zijn investeren in een perfecte breedbeeld televisie, wat waarschijnlijk de mooiste beeldkwaliteit oplevert. Men kan ook voor de ruimtebesparende optie gaan en een LCD televisie kopen. Duurdere modellen zullen HD-Ready zijn. Rear projection is ook absoluut een goede mogelijkheid. Advies: Vele mogelijkheden. Voorkeur gaat uit naar een goede breedbeeld CRT met satelliet speakerset. LCD, projectie televisie of een zeer goede breedbeeldtelevisie is ook mogelijk.
enter + enter
Type: Tweeverdiener/ semi-pimp Uiterlijke kenmerken: Rimpels / één gouden voortand Woonsituatie: Riant appartement Ruimte: Ruim Budget: 1000 - 2000 Persoonlijk zou ik met dit budget ervoor kiezen om een HD-Ready LCD-scherm te kopen en een goede home cinema set. Een plasma-scherm kan met dit budget, maar dan moet je inleveren op je geluidsset en heb je bovendien niet de top van de plasma televisies. Houd met plasma tevens rekening met andere kosten, zoals bijvoorbeeld het stroomverbruik. Een beamer tegen een scherm of gladde witte muur is ook een optie. De game-ervaring kan wel iets minder/anders worden daardoor. Advies: LCD-scherm (let op reactiesnelheid) met goede home cinema set.
enter + enter
Type: Absolute Pimp Uiterlijk kenmerk: Gespierd Woonsituatie: Villa. Te Aruba. Budget: 2000 en meer De echte pimp heeft een dikke home cinema set met 7 boxen of de ruimtebesparende oppergadget van dit moment: surround sound uit één speaker. Daarboven heeft hij de grootst mogelijke plasma-tv en daarmee dus de grootst mogelijke rekening van zijn energiebedrijf. Maar hé, je bent dan wel cool. Advies: duurste van het duurste nemen. In ieder geval iets kiezen wat net op de markt is.
enter

Ons advies

Mocht je momenteel in het bezit zijn van een goede CRT-bak, houd die dan! Dit is namelijk tot op heden nog altijd de beste televisiekwaliteit, waar alleen duurdere LCD’s, plasma’s en andere schermen aan kunnen tippen. Moet het beestje echt vervangen worden, dan gaat onze voorkeur naar LCD, gezien de goede prijs-kwaliteit verhouding. Tot slot nog een tip voor de mensen die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten: vervang je kabels. Het loont echt om 5% van je budget vrij te houden en te besteden aan goede kabels welke een duidelijk stabiel signaal doorgeven. Gooi die standaardkabels dus maar de prullenbak in. Als je écht hot wil zijn, dan heeft Philips nog wel wat voor je.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren