Verslavingsdeskundige wil verslavende games verbieden voor jongeren

Deze maand wordt er door de Wereldgezondheidsorganisatie besloten of gameverslaving officieel wordt erkend als een ziekte. Oprichter van een grote ggz-instelling is echter al zeker van zijn zaak en pleit voor een verbod op ‘verslavende’ games voor jongeren.

Jan Willem Poot van Yes We Can Clinics vindt vooral het mogelijke gevaar in MMO’s groot, omdat jongeren daarin een rol aannemen en worden aangemoedigd door te blijven spelen. Als het aan hem ligt zijn games als World of Warcraft en League of Legends binnenkort verleden tijd voor iedereen onder de 18 jaar. Volgens Poot zijn deze games net zo gevaarlijk als drank en drugs.

Net als jongeren in verdovende middelen vluchten, vluchten ze ook in games. Sommige gameverslaafde jongeren kunnen op den duur niet meer normaal sociaal functioneren. En ze bewegen nauwelijks meer, eten niet goed, verwaarlozen hun hygiëne.
Hoewel andere experts toegeven dat er steeds meer jongeren problemen hebben door teveel te gamen, vinden ze de uitspraken van Jan Willem Poot iets te ver gaan. Hoogleraar media-opvoeding Peter Nikken vindt vooral de vergelijking tussen drank en gamen overdreven.
Een beetje drank kan voor een puber al heel slecht zijn, dat geldt niet voor een beetje gamen.
Tony van Rooij van het Trimbos Instituut denkt dat de game-industrie zelf wat moet doen aan de verslavende elementen in games. Hier wordt volgens hem echter nog weinig aan gedaan.

Wat vinden jullie van deze kwestie? Moet er inderdaad restricties komen voor jongeren op het spelen van games of gaat dit een brug te ver? Laat je mening achter in de reacties. En voor ouders die zich nu toch een beetje zorgen maken over deze berichtgeving, kan je kijken op Wat Speelt Mijn Kind voor alle ins en out in de game-industrie.

  1.   
    tranceguy's avatar

    Dat kan je niet verbieden. Bovendien het gros is niet verslaafd dus dan ga je de overgrote meerderheid uitsluiten, die niet verslavingsgevoelig is? Denk t dus niet….

  2.   
    PaNNa's avatar

    Normaal game ik dagelijks , heb nu al bijna een week niet gespeeld omdat ik het ff gehad heb en aan het wachten ben op 2 releases voor Juni. Dus ik kamp niet met een verslaving en die vent lult maar om te lullen, het ligt er een beetje aan hoe je er mee omgaat.

  3.   
    mmx's avatar

    Dit is compleet gestoord wat deze “Verslavingsdeskundige “uitkraamt ! Games zijn geen verslavende dingen en laten de jongeren lekker gamen ,ze hebben er duidelijk lol in 🙂 wat deze “Verslavingsdeskundige “betreft heeft hij waarschijnlijk een verslaving aan aandacht en wil ook eens een beetje gehoord worden misschien heeft deze persoon wat therapie nodig van mannen in witte jassen ook wel phsyhiater genoemd vanwege zijn verslaving voor aandacht 😛

  4.   
    Tom's avatar

    Verslaving is inderdaad een mogelijk probleem onder jongeren (en volwassenen), maar ik zie amper noodzaak dan juist nu meer op games te focussen. Verslavingssymptomen kunnen zich met letterlijk alles voordoen. Games, series, drugs of seks; letterlijk álles kan verslaving opwekken.

    Naar mijn idee zijn de games van nu niet per definitie verslavender dan voorheen, vooral nu beter opgelet wordt omtrent de slechte gevolgen van lootboxes.

    Om dan LoL en WoW erbij te halen, nota bene twee games die al jaar en dag zieltjes winnen, is ook wat scheef. Als je nu hard kon maken dat nieuwe(re) games zo veel slechte(re) gevolgen zouden hebben, dan zou het hele verhaal nog iets relevanter zijn. Nu is het slechts een loze kreet die weer wat media-aandacht los probeert te maken.

  5.   
    OnOwned's avatar

    Tom schreef, "Verslaving is inderdaad een mogelijk probleem onder jongeren (en volwassenen), maar ik zie amper noodzaak dan juist nu meer op games te focussen. Verslavingssymptomen kunnen zich met letterlijk alles voordoen. Games, series, drugs of seks; letterlijk álles kan verslaving opwekken.
    Naar mijn idee zijn de games van nu niet per definitie verslavender dan voorheen, vooral nu beter opgelet wordt omtrent de slechte gevolgen van lootboxes.
    Om dan nota bene LoL en WoW erbij te halen, nota bene twee games die al jaar en dag zieltjes winnen, is ook wat scheef. Als je nu hard kon maken dat nieuwe(re) games zo veel slechte gevolgen zouden hebben, dan zou het verhaal nog iets relevanter zijn. Nu is het slechts een loze kreet die weer wat media-aandacht los probeert te maken. "

    Ja ik vraag me idd dan ook af wanneer de eerste idioot roept dat Netflix moet worden verboden, want mijn kind is niets anders meer aan het doen dan bingewatchen. Heck ik heb zelfs in een programma over verslavingen gezien dat iemand verslaafd was aan fietsen. Laten we dit dan ook meteen in de ban doen.

    En dan nog de term ‘verslavende games’ roept hij twee titels waarmee ik persoonlijk geen fuck heb, maar een game als God of War (die blijkbaar niet verslavend is of minder?) heb ik echt in 3 dagen compleet uitgespeeld. Hoe ga je die term verduidelijken in een (laten we hopen van niet) wetsvoorstel ofzo. En als klap op de vuurpijl staat de beste man in het AD met een interview over 1 van zijn patiënten, die wel iets meer problemen heeft, dan te veel gamen. Ik ben gewoon een beetje boos….

  6.   
    mmx's avatar

    Dat heb jij mooi gezegd tom 🙂 Maar persoonlijk denk ik dat Jan Willem Poot van Yes We Can Clinics zeer waarschijnlijk een hekel heeft aan games als WoW en LoL omdat hij ze niet snapt of een paar keer verloren heeft 😛
    Ik vind dit van hem een bijzonder stomme uitspraak dan zou ik ook verslaafd zijn aan games en heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel de game wereld met mij.Maar goed ik irriteer mij wel aan zijn uitspraak en ik ben niet zo super jong 👿

  7.   
    Alfa Warrior's avatar

    Volgens mij staat er al een 16 of 18+ leeftijd op, niet echt veel meer dat je kunt doen.
    “Verbannen” is niet bepaald mogelijk gezien de controle er op.

  8.   
    Bmaster99's avatar

    Ga beter roken verbieden dat is tenminste echt schadelijk voor een mens

  9.   
    Heccer's avatar

    Ben zelf ook ervaringsdeskundige maar alles is verslavend ga alles hier niet neer typen Uiteindelijk zijn dat dan de symptomen de onderliggende problemen mogen we aan pakken waarom iemand naar een middel of iets pakt is vaak een gevolg en niet de oorzaak een beetje ervaringsdeskundige weet dat

  10.   
    Dedsec's avatar

    Games die echt te verslaaft zijn moeten we niet verbieden maar wel aanpakken, en daarom zou zowel onze regering als de EU zijn verantwoordelijkheid moeten nemen, en met wetten komen die dat mogelijk maken.

  11.   
    MikeGevers's avatar

    Klinkt alsof die vent heel erg intellectueel wil klinken zonder daarbij verdere uitleg te geven. Maar dat spelletje kan ik ook spelen. Ik win deze discussie door zijn argumenten te weerleggen met: “Het is veel ingewikkelder dan dat.”

  12.   
    Noice!'s avatar

    Een verbod op games zou een andere, wel geliefde, Poot minder goed uitkomen.

    Verslavingsnet.nl dan maar??