Blizzard daagt makers Glorious Saga om inbreuk op auteursrecht World of Warcraft

Als er één ding is waar Chinezen om bekend staan, dan is het wel dat ze bijna alles uit de westerse wereld trachten te kopiëren. Ook World of Warcraft-ontwikkelaar en uitgever Blizzard heeft dit wederom ondervonden. Volgens de Amerikaanse softwaregigant is de Chinese game Glorious Saga een klassiek gevalletje jatwerk en is de content ervan rechtstreeks uit World of Warcraft geript. Tijd voor een rechtszaak dus.

Volgens Polygon heeft Blizzard in Californië officieel een aanklacht tegen het Chinese Sina Games ingediend omdat de content in Glorious Saga – een mobile game welke bij ons in de Play Store als Glorious Worlds te boek staat – wel verdacht op dat van World of Warcraft lijkt. Monsters, wapens, amuletten… noem het maar op of het is rechtstreeks gekopieerd, aldus Blizzard.

“Every monster, creature, animal, and vehicle in the Infringing Game was copied from the Warcraft games. Weapons, amulets, and other objects were taken straight from the Warcraft games, without pretense. Audio cues and sound effects from the Warcraft games were reproduced for the Infringing Game.”

Volgens Blizzard ging het jatwerk zelfs zo ver dat bekende namen uit de franchise door Sina Games werden gebruikt, waarbij men Jaina Proudmoore, Gul’dan en Malfurion als voorbeelden noemt. Zelfs het icoontje in de Play Store (welke inmiddels is gewijzigd) liet zien dat Sina Games weinig creativiteit bezit, want ook die afbeelding leek wel verdacht veel op de bekende cover van Battle for Azeroth. Ik bedoel, moest men werkelijk de bekende ‘orc versus mens’ pose gebruiken? In mijn mening vraag je dan ook wel een beetje om problemen, vooral wanneer je dat doet op het moment dat World of Warcraft Classic de populariteit van de franchise weer naar nieuwe hoogtes brengt.

Mocht Blizzard gelijk krijgen, dan staat de Chinese ontwikkelaar een flinke som aan schadevergoeding te wachten. De Amerikanen eisen namelijk $150.000 per geval van auteursrechtenschending. Als we zo eens eventjes teruglezen waar Blizzard Sina Games van beticht, dan kan dat aardig in de papieren lopen. Blizzard is zelf overigens niet de onschuld zelve. Zelf is het bedrijf ook ooit aangeklaagd om het gebruik van een bepaald lettertype.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren