eFootball (PES 2022) is één grote puinbak

Al vele jaren probeert Konami de successen van FIFA te benaderen met Pro Evolution Soccer (PES). Ondanks een trouwe schare fans, liep de serie de laatste jaren al wat terug. Zo verloor men een paar jaar terug al een grote troef, doordat de Champions League exclusief naar FIFA ging. In 2020 werd de jaarlijkse PES door Konami zelf al bestempeld als een “eenvoudige update“.

Afgelopen zomer werd ook duidelijk dat PES nooit meer in zijn traditionele vorm zal verschijnen. De franchise werd toen formeel omgedoopt tot eFootball en free-to-play gemaakt. Strategisch slim of een wanhopige poging nog marktaandeel te veroveren? De twijfel sloeg helemaal toe vanaf het moment dat bekend werd dat eFootball eigenlijk als een soort demo zou lanceren.

Terechte twijfel, zo lijkt inmiddels wel duidelijk. Ondanks dat eFootball momenteel is uitgekleed tot een handvol teams en weinig spelmodi, lijkt het op basis van de eerste reacties één grote puinbak te zijn. Twitter en andere platformen stromen vol met plaatjes en video’s van de meest bizarre situaties. Cristiano Ronaldo die eruit ziet alsof een stofzuiger in z’n gezicht blaast. Messi die acuut prozac nodig lijkt te hebben en al voor de wedstrijd het eerste kratje Schultenbräu op heeft. Spelers die om de bal strijden, waarbij de ledematen volledig uit de kom raken. Publiek dat eruit ziet alsof er een Zombie-modus in het stadion is.

Via het officiële Twitter-account laat de ontwikkelaar weten druk bezig te zijn met optimalisaties. Toch is het wel heel dubieus dat zelfs de meest uitgeklede versie van een free-to-play game blijkbaar in deze staat is vrijgegeven. Daar kan zelfs Cyberpunk 2077 nog een puntje aan zuigen…

  1.   
    RLXTR's avatar

    Misschien was blindelings inzetten op mobiel en online gamen, betaalde dlc en microtransacties toch niet zo’n briljant idee. Laten we hopen dat ze het ooit weer eens op de rails krijgen. En dat ze nog eens goed kijken wat de trouwe groep fans eigenlijk spelen. Volgens mij is dat single player (Master League), offline multiplayer en op de nieuwste generatie consoles. Natuurlijk kun je veel meer mensen bereiken met mobiele telefoons, en is er veel geld binnen te harken met microtransacties, maar kijk even goed naar wie de franchise precies in leven gehouden hebben de afgelopen jaren. En zet alsjeblieft nooit meer zo’n onafgewerkt product in de markt.
    Voorlopig nog maar even Pro Evolution Soccer eFootball 2021 Season Update spelen dan…