Slecht nieuws! PlayStation 5 komt nauwelijks meer op voorraad tot 2022

Dat een nieuwe console zó lang al niet verkrijgbaar is, lijkt een unicum te worden. De PlayStation 5 van Sony is enorm populair, maar het aanbod is op zijn zachtst gezegd om te janken. Eerder nog was er een sprankje hoop dat je tegen de zomer van dit jaar de felbegeerde console in handen kon krijgen, maar ook die hoop lijkt te zijn vervlogen. Het lijkt eerder slechter dan beter te worden met de voorraden.

Sony kampt op dit moment nog steeds met enorme productieproblemen. De problemen liggen niet zozeer aan Sony zelf, maar eerder aan de toeleveranciers van diverse hardware. Er is nog steeds een groot tekort aan chips en niet alleen Sony heeft hier last van.

In een gesprek met diverse investeerders wordt duidelijk dat er op dit moment geen enkele manier is voor Sony om de productiecapaciteit omhoog te gooien. Zo is de voorspelling dat de schaarste de rest van het jaar aan zal houden, tenzij de vraag afneemt. Dat zien we natuurlijk niet al te snel gebeuren.

Bovenstaande problemen zijn vanzelfsprekend niet nieuw, maar er blijkt wat meer aan de hand te zijn. Naast het tekort aan chips zijn er nog andere factoren die invloed hebben op de productie, maar die worden dan weer niet gedeeld. Een mogelijke reden lijkt de shipping crisis te zijn. Zo is er wereldwijd een tekort aan containers en veel zeehavens zijn overbelast. Wat uiteraard ook niet echt meehelpt is dat de Ever Given een behoorlijke tijd vastlag in het Suezkanaal.

Zelf heeft Sony de hoop uitgesproken dat de productie in 2022 ‘gewoon’ opgeschaald kan worden. Of dat ook daadwerkelijk zak gebeuren is nog maar de vraag. Sommigen voorspellen dat de problemen tot 2023 aan zullen houden. RIP!

 1.   
  tijn80's avatar

  Er valt me iets op. Er wordt eigenlijk overal besproken hoe de (gebrek aan) voorraad van de PS5 is en dat dit lang gaat duren. Over de XBox series X hoor je eigenlijk vrijwel niets, terwijl deze óók niet beschikbaar is én dezelfde problemen heeft.

  Is de Xbox series X een flop? Heeft iedereen die er 1 wil hebben al een exemplaar? Laat MS expres niets van zich horen zodat alle frustraties richting Sony gaat?

  Ben toch wel benieuwd wat daar achter zit

 2.   
  DeAdSeYe's avatar

  Niet alleen Sony (en Microsoft?) maar ook andere bedrijven zoals AMD en Nvidia blijven de leveringsproblemen aanhouden tot nog zeker eind dit jaar. Sommige mensen zitten al sinds november vorig jaar op hun order te wachten. Nvidia begint nu al langzaam te hinten naar de 4000 serie die waarschijnlijk eind 2022 gaat uitkomen (volgens analisten). Mensen bestellen een GPU op november 2020. De leveringsproblemen blijven aanhouden tot zeker eind 2021 en in 2022 komt waarschijnlijk alweer de 4000 serie uit. Met andere woorden, als je nu een nieuwe RTX 3000 serie’s besteld, niet raar opkijken als je die pas in 2022 hebt wanneer de 4000 serie alweer bijna gaat uitkomen.

 3.   
  Rolf Maas's avatar

  @tijn80: Inderdaad wat vreemd. Maar ik denk dat de vraag naar een PlayStation 5 net iets hoger is. Gewoon iets met populariteit denk ik..

  Zoals DeAdSeYe ook aangeeft: heel veel fabrikanten hebben er momenteel last van, helaas..

 4.   
  rolf1977's avatar

  Blij dat ik er ééntje heb kunnen bemachtigen op launch! Hoop plezier van!