Stardew Valley krijgt wederom grootste update ooit

Het is een roerig jaar geweest, ook voor veel game-ontwikkelaars. Van de stap naar massaal thuiswerken tot keiharde crunch en een alsnog falende game, het zit developers niet mee. Zo echter niet Eric “ConcernedApe” Barone, de ontwikkelaar achter Stardew Valley. Deze man werkt grotendeels in zijn uppie en zal dan ook zeker minder zijn getroffen door de coronacrisis, in ieder geval op professioneel vlak. Hij heeft nu dan ook update 1.5 voor zijn boerderijsimulator uitgebracht, en dat mag best een prestatie heten.

Eind vorig jaar bracht Barone al de Everything Update uit, tot dan toe de grootste content-update ooit. Maar deze titel is nu uit handen van patch 1.4 en overgenomen door de nieuwe patch. Eerder kregen we al een teaser voor split-screen coöp, en die is hierbij dan ook toegevoegd aan de game. Maar dat is lang niet het enige nieuwe.

De grootste nieuwe toevoeging is wellicht de nieuwe boerderij aan het strand. Als je deze optie kiest, zijn er tal van mogelijkheden op het gebied van vissen en foraging. Ook zal er zo nu en dan een krat aanspoelen met schatten. Dit klinkt natuurlijk fantastisch, maar er kleeft ook een nadeel aan: je automatische sproeiers zijn op een groot deel van de beach farm onbruikbaar door het losse zand, dus zul je je planten handmatig moeten bewateren. Voor beginners raadt ConcernedApe aan om nog niet voor dit type boerderij te kiezen, maar voor een meer klassieke ervaring te gaan.

Daarnaast zijn er nu nieuwe opties om je spel aan het begin te configureren. Zo kun je de bundels uit het Community Center laten remixen, zodat je wat meer variatie in je play-throughs kan aanbrengen. Daarbij is het tevens mogelijk om de game te dwingen om items te kiezen die je in één in-game jaar kunt voltooien. In het klassieke Stardew Valley had je zaadjes nodig voor rode kool, maar die kon je pas vrijspelen nadat het seizoen daarvoor al voorbij was. Daar komt nu dus een optionele oplossing voor. Ook kun je de beloningen die je in de mijnen kunt vinden laten remixen.

Maar dat is nog altijd niet alles. De patch notes spreken over nieuwe mensen om te ontmoeten, nieuwe doelen en een nieuw type quest. Daarnaast zijn er nieuwe events voor bestaande personages toegevoegd, alsook negen nieuwe muziektracks. Ook zijn er kleinere veranderingen doorgevoerd, zoals de mogelijkheid om op een stoel te gaan zitten en daadwerkelijk zwemmende eenden.

De patch notes zijn expres vrij gehouden van spoilers, maar er is ook een volledige changelog gepubliceerd die wél alle veranderingen tot in de spoilerigste details worden uitgelegd. Vooralsnog is patch 1.5 alleen beschikbaar voor de pc-versie van Stardew Valley, maar begin 2021 krijgen ook console-gamers toegang tot de nieuwe update. Het is ook de bedoeling dat de mobiele versie van de populaire farming sim wordt voorzien van versie 1.5, maar daarvoor is nog geen tijdlijn.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren