Cyberpunk 2077 blijkt bijzonder ongunstig voor mensen met epilepsie

Het is inmiddels niets nieuws meer dat flitsende beelden in games epileptische aanvallen kunnen uitlokken. Vrijwel elke game waarschuwt de gebruiker op voorhand al dat de kans bestaat, want ja… verantwoordelijkheid en zo. De waarschuwing die men voor het spelen van Cyberpunk 2077 krijgt, lijkt een terechte, gezien een ervaringsdeskundige diens eigen mainframe al een paar keer op tilt heeft zien slaan.

Via Game Informer waarschuwt Liana Ruppert een ieder die het wil lezen voor enkele pittige scènes die Cyberpunks gameplay bevat, welke aanvallen kunnen triggeren. Ze legt uit dat vooral rode en witte, maar ook blauwe knipperende lichtbronnen hier de kans op vergroten, en Cyberpunk 2077 zit tjokvol knipperende lichten. Wie de afgelopen jaren een beetje de trailers van de game heeft bekeken, is bekend met het gegeven dat alles in Night City shiny en schreeuwerig is.

Om te beginnen zijn rendez-vouztjes met Johnny Silverhand niet geheel vrij van gevaar, gezien deze gepaard gaan met een blauw glitch effect. Hier kan het dus al aardig fout gaan. Ruppert adviseert dan ook om in het geval van een aanstaande aanval de helderheid van het scherm te verlagen, wat te experimenteren met de kleurenblindheid-modus of – wanneer je monitor hierover beschikt – eye-saving mode te gebruiken. Helemaal wegkijken is uiteraard het meest effectieve hulpmiddel.

Een andere potentiële trigger is de Braindance, een gameplay element waarin spelers in de herinneringen van een ander kunnen duiken door zichzelf in een mainframe te pluggen. Helaas is alles rondom Braindance een grote trigger gebleken, gezien de animaties gedurende zo’n Braindance aan elkaar geregen worden met glitches en knipperende rode LED-lichten.

Mocht je dus een historie hebben met epileptische aanvallen, beschouw jezelf bij deze gewaarschuwd. Het zou zonde zijn als je de afgelopen acht jaar hebt gewacht op dit avontuur, om er na een dikke vette Day One-patch en enkele minuten spelen al achter te komen dat je het gros van de tijd op de grond ligt te stuipen.

  1.   
    Bram_M99's avatar

    Waar blijft de review van jullie…? 🙁

  2.   
    JohnnieBoy's avatar

    “De hype was terecht ” zo lees ik overal. En van Mannix al een kleine ervaring beluisterd. Ik kan niet wachten tot donderdag. Het wordt geweldig. Het wordt de nieuwe standaard in gaming.