Apple versus Epic: Rechter geeft beiden deels hun zin, maar laakt diens acties

De strijd tussen de David en Goliath van de gaming-industrie is nog steeds in volle gang en voor het eerst heeft een rechter zich gebogen over het moddergevecht tussen Apple en Epic. In een eerste hoorzitting heeft Epic een ‘chicken dinner’ gescoord, al concludeert de rechter wel dat Epic zich eigenhandig in de problemen heeft gewerkt.

Rechter Yvonne Gonzalez Rogers is na het horen van beide partijen van mening dat het verzoek voor de tijdelijke terugkeer van Fortnite in de App Store niet gehonoreerd hoeft te worden, gezien Epic bewust contractbreuk heeft gepleegd en Apple hierdoor het recht heeft om de game van diens platform te verwijderen.

“The current predicament appears of (Epic’s) own making […] The Court observes that Epic Games strategically chose to breach its agreements with Apple which changed the status quo. No equities have been identified suggesting that the Court should impose a new status quo in favor of Epic Games”

Wanneer het op de Unreal Engine aankomt, trekt Apple daarentegen aan het kortste eind. Volgens de rechter mogen derden namelijk niet de dupe worden van het geschil tussen de twee. Dat de twee met elkaar in de clinch liggen… prima, maar de ruzie moet geen chaos veroorzaken voor omstanders.

“Apple has chosen to act severely, and by doing so, has impacted non-parties, and a third-party developer ecosystem. In this regard, the equities do weigh against Apple […] Epic Games and Apple are at liberty to litigate against each other, but their dispute should not create havoc to bystanders.”

Het besluit van Edelachtbare Rogers zorgt er in ieder geval voor dat een hele hoop ontwikkelaars weer adem kunnen halen en dat op iOS draaiende games die de Unreal Engine benutten, geen risico meer lopen. Toch is dit pas het begin van een slepende rechtszaak, waarin beide partijen zeer discutabele keuzes hebben gemaakt.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren