Microsoft schaart zich achter Epic en noemt besluit van Apple “schadelijk”

De vete tussen Epic Games en de grootmacht genaamd Apple lijkt maar niet tot bedaren te komen en Microsoft lijkt zich geroepen te voelen om diens professionele mening kenbaar te maken aan het gerechtshof. Volgens Microsoft maakt Apple namelijk een zeer schadelijke keuze door Epic diens ontwikkelaarsstatus te ontnemen, gezien deze maatregel vergaande consequenties heeft voor een legio aan ontwikkelaars.

In een officiële verklaring laat Kevin Gammill – General Manager van de afdeling Gaming Developer Experiences for Microsoft – weten dat het besluit van Apple om Epic niet langer toegang te geven tot SDK rampzalige gevolgen zal hebben voor iedereen die gebruik maakt van Epics Unreal Engine, waaronder Microsoft zelf. Gezien deze engine nu eenmaal een zeer veelvuldig gebruikte bron is, betekent dit dat elke ontwikkelaar die deze engine benut, niet langer de mogelijkheid heeft om kritieke updates toe te passen aan hun mobiele game. Voor deze ontwikkelaars zit er volgens Gammill in dat geval niets anders op dan de game van de store halen of de hele game in een andere engine herbouwen, wat klauwen met geld kost.

Uiteraard kan het Apple heel weinig schelen dat ontwikkelaars hier de dupe van zullen worden, gezien die alleen maar gefocust lijken te zijn op het behouden van de 30 procent omzetpercentage welke gekscherend ook al de “Apple-tax” wordt genoemd. Hoe dit alles zich gaat ontvouwen zal blijken uit de rechtszaak die aanstaande is. Een flinke menigte lijkt het inmiddels met Epic eens te zijn, gezien #FreeFortnite inmiddels ook een behoorlijk ding is geworden.

 1.   
  TylerDurden8's avatar

  Hopelijk gaat sony ook Epic steunen en Nintendo ook! #kutappel

 2.   
  Rijstekorrel's avatar

  @TylerDurden8:

  Er is niks kut apple aan je houd je gewoon aan de richtlijnen van de store, om de zelfde redenen is die ook uit de google play store verwijderd.
  Ze bieden hun eigen shop aan als betaal middel via de google/ apple store, zo maken zij dus geen schijn van kans om geld te verdienen.

  Dat 30% van apple veel is ja dat kan maar dat is ander punt, ze hadden gewoon via fortnite.com ofzo je de mogelijkheid moeten geven om je currency op te waarderen op je account.
  Zoals je ook netflix en spotify abbo etc kan bijwerken, en doe je het via de telefoon gaat het via de store ben je iets duurder uit maar dan houd je houd je aan de regels.

 3.   
  Thomaat1's avatar

  @Rijstekorrel:

  Dat is wel erg kort door de bocht. Waar het Epic om gaat is dat Apple en Google hun machtspositie (al dan niet een monopolie) misbruiken om de concurrentie de kop in te drukken. Van eerlijke concurrentie lijkt namelijk geen sprake. Zo moeten muziekdiensten zoals Spotify 30% betalen, terwijl dit natuurlijk niet geldt voor YouTube en Apple music (De Europese Commissie doet hier al onderzoek naar). Daarnaast kunnen ze afkijken welke apps het goed doen, en een soortgelijke app ontwikkelen. Bovendien hindert een monopolie innovatie en is het natuurlijk ook schadelijk voor de consument.