Directeur Activision krijgt teveel salaris volgens aandeelhouders

Het is één van de mastodonten van de game-industrie. Bobby Kotick is een grootverdiener en dat is als directeur van Activision wellicht logisch, maar als je Destiny 2 afstoot vanwege teleurstellende resultaten en daarmee honderden mensen op straat zet, dan krabben mensen zich toch wel achter de oren. In dit geval laten de aandeelhouders van zich horen, want zij zijn het er niet mee eens dat Activision zelf mag bepalen wat Kotick verdient, zonder daarmee de aandeelhouders te hoeven raadplegen.

Het zit de aandeelhouders zo hoog, dat ze een klacht hebben ingediend bij de US Securities and Exchange Commission. Daarbij moet wel gezegd worden dat ze deze klacht hebben ingediend, omdat ze zelf geen meerderheid kunnen vormen om het zelf te veranderen.

Nu is het vormen van een meerderheid steeds moeilijker aan het worden, omdat Bobby Kotick voor een deel krijgt uitbetaald in, jawel: aandelen. Sterker nog, de afgelopen vier jaar heeft hij 20 miljoen in aandelen ontvangen, wat volgens de aandeelhouders veel meer is dan mensen in vergelijkbare posities. CtW Investment Group, woordvoerder voor deze aandeelhouders, vindt dat de hoge beloning in schril contrast staan met de prestaties van Activision-Blizzard (via VG247):

“Despite repeated low approval votes from shareholders, Activision Blizzard maintains multiple, overlapping opportunities for its CEO to earn outsize equity awards, even when performance-related vesting thresholds have not been met”

Ook zijn ze niet blij dat er in 2019 800 mensen zijn ontslagen en dat veel van de medewerkers 0,3% van het salaris van Kotick verdienen:

“While equity grants that exceed the total pay of peer companies would be objectionable in most circumstances, it is of special concern in this case because Activision Blizzard employees face job insecurity following layoffs of 800 employees in 2019, and typically earn less than one-third of 1% of the CEO’s earnings, with some employees, such as junior developers, making less than $40,000 a year while living in high-cost areas such as southern California.”

Activision heeft in een reactie naar buiten gebracht dat Bobby Kotick ervoor gezorgd heeft dat het bedrijf explosief gegroeid is:

“During Mr. Kotick’s tenure – which is the longest of any CEO of a public technology company–Activision Blizzard’s market capitalization has increased from less than $10 million to over $53 billion dollars. In the last five years, Activision Blizzard’s share price has outperformed the S&P 500 by more than 120% and over the past 20 years, under Mr. Kotick’s leadership, Activision Blizzard’s share price has outperformed the S&P 500 by over 11,000%.”

Dat zijn zeker mooie getallen als het gaat om pure knaken, maar wellicht was het helemaal niet zo slecht geweest als het bedrijf minder winstgevend was als ze daarmee hun medewerkers beter zouden betalen? Het laatste woord hierover is in ieder geval nog niet gesproken.

  1.   
    OnOwned's avatar

    Je schrijft de titel verkeerd. “Mr. Kotick verdient te veel volgens zo’n beetje iedereen op de planeet, behalve Mr. Kotick.”

  2.   
    Patrick Meurs's avatar

    Nu is het Bobby Koticks ‘salaris’ waar mensen over vallen, maar het is nu eenmaal zo dat CEO’s – en dan vooral de megarijke varianten daarvan – hun geld binnenhalen door gewiekst te zijn. De mensen met het grote vermogen zijn niet rijk geworden door binnen een bepaald keurslijf te blijven.

    Het is allemaal mooi dat aandeelhouders erover klagen, terwijl het juist aandeelhouders zijn die dit faciliteren. Jezelf inkopen in een vermogend bedrijf – iets wat je eigenlijk ook alleen maar doet om er financieel gewin uit te halen – en dan klagen dat de CEO ervan exorbitante bedragen incasseert – vind ik ook een beetje equivoque.

    Verkoop dan gewoon je aandelen als je niets met dit soort laakbaar management van doen wilt hebben. Maar nee, je wilt toch ook gewoon een stuk van de winstcake, ook al ben je het niet eens met de manier waarop deze verdeeld wordt.

    Iedere welvermogende CEO is inmiddels wel eens aan de schandpaal genageld. Bill Gates, Jeff Bezos, Tim Cook… iedereen heeft wel wat te zagen over de manier waarop deze mannen hun vermogen hebben gecreëerd, doch iedereen blijft Amazon bezoeken, Apple-producten aanschaffen en Microsoft-systemen gebruiken zonder zich ook maar iets van een ambigu gevoel erbij te krijgen.

  3.   
    Patrick Meurs's avatar

    Daar wil ik overigens nog wel aan toevoegen dat het op ongepaste wijze vergaren van je rijkdom – zij het door middel van illegale activiteit of het misbruiken van het zogeheten ‘grijs gebied binnen de wet’ – nooit aanvaardbaar is en aan de kaak gesteld moet worden.