Gears 5 verwijdert verwijzingen naar roken en tabak

Gears of War 5 zal de nodige bloed, explosies en wapens bevatten, maar één ding wordt er momenteel uitgehaald: verwijzingen naar roken en tabak. Dit is op verzoek van antirookorganisatie Trust Initiative aan ELeague, die het vervolgens bij Microsoft en ontwikkelaar The Initiative neerlegde.

The Coalition-directeur Rod Fergusson zegt dat hij uit eerste hand weet hoe schadelijk roken is, en dat hij het daarom uit Gears 5 wil verwijderen. Dit is maanden geleden al afgesproken en toen is ook begonnen met het verwijderen van tabaksproducten.

I’ve seen firsthand the devastating impact of smoking. It’s always been important for me to not use smoking as a narrative device, which is why we made the conscious choice to avoid highlighting or glorifying smoking in Gears 5 and throughout the Gears of War Universe moving forward.

Nu liep Gears of War 4 niet echt over van kettingrokers, maar in de franchise wordt wel zo nu en dan een sigaar opgestoken. In Gears 5 zal dit dus niet het geval zijn.

Overigens is het initiatief van Trust Initiative niet volledig verantwoordelijk voor het verwijderen van tabak uit Gears 5. Fergusson zegt namelijk dat hij bij Gears of War 2 al verantwoordelijk was voor het ontbreken van de sigaret die Dizzy in de concept art wél had.

Wat vind jij: verheerlijken games schadelijke dingen als roken te veel, of valt het allemaal wel mee? Laat het ons weten in de reacties!

 1.   
  mmx's avatar

  Eerlijk gezegd vind ik het onzin .ik zelf heb nog nooit gerookt ik vond het gewoon vies maar een sigaar in een game wat maakt het uit echt helemaal niks.de jeugd van nu weet zelf wel wat roken is .

 2.   
  fantasyfreak's avatar

  Als je niet rookt krijg je voor mijn gevoel ook niet echt de neiging om wel te gaan roken omdat een gamecharacter het doet. Net als met films waar vooral vroeger de meeste mensen wel rookte om stoerder over te komen.

  Het nadeel is dat wanneer je wel rookt en je ziet iemand roken je al snel de neiging hebt om er zelf ook 1 op te steken. En dat gaan bijna onbewust gewoon door. Gelukkig ben ik al 10+ jaar gestopt, maar ik kreeg dat op een gegeven moment ook door.

  Dus voor niet rokers maakt het denk ik niet een heel groot verschil, maar juist voor wel rokers zou het minder moeten triggeren om er weer 1 op te steken.
  Ben benieuwd of andere mensen zoals Peter zich er ook in herkennen dat je dan sneller 1 opsteekt.

 3.   
  mmx's avatar

  @fantasyfreak: weet je ik heb respect voor mensen die er zo mee stoppen met roken .mijn Echtgenote rookte ook en vijf jaar terug is ze ook gestopt goed je.maar dat wil niet zeggen dat je iemand zijn sigaar moet ontzeggen . Eerlijk gezegd vond ik die sigaar juist bij die game figuren passen.

 4.   
  ChielB's avatar

  Het is eigenlijk zoals bij alles: het moet er bij passen. Soms kan het een scène of character wat opvallender/aparter maken. Zoals een captain Price in Call of Duty 4, die nota bene in een helikopter vlak voor een missie een sigaar rookt.

  Voor de rest denk ik dat roken wel het laatste is waar je over zou vallen als je een Gears-game speelt/ziet, waarbij vol de kettingzaag in iemand gehengst wordt of een hoofd uit elkaar knalt na een goed gemikt headshot.

 5.   
  fantasyfreak's avatar

  @mmx:

  Ja het hoeft van mij ook niet te verdwijnen trouwens hoor. Characters zoals Snake in Metal Gear Solid horen dit gewoon te doen. Het helpt zelfs met laserstralen ontdekken 😛

 6.   
  mmx's avatar

  @fantasyfreak: Snake zonder sigaar nee die hoort erbij.

 7.   
  MaTriXX's avatar

  Onzin dit, heb zelf gerookt en ben ermee gestopt en raad iedereen aan om er niet aan te beginnen maar om het nu op deze manier te doen vind ik belachelijk.

  Heeft wel iets bij zulke gasten zo`n sigaar in de bek, net als Arnold die ook wel eens een dikke sigaar in zijn films rookt.

 8.   
  mmx's avatar

  @MaTriXX: dat is helemaal waar.

 9.   
  NoobAssPlayer's avatar

  Ze moeten eens stoppen met het verwijderen van volwassen dingen uit games bedoeld voor volwassenen.

 10.   
  Petor's avatar

  @fantasyfreak: Hou mij erbuiten…

 11.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Vind het wel wat hebben, gespierde kerels met dikke wapens en een sigaar in de waffel. Zoals al eerder werd aangehaald, vond ik het ook wel passen bij Cpt Price die nog ff een laatste trek neemt voordat je met z’n allen uit de helikopter springt om een schip te infiltreren. Of aan het einde van MW3 als je in het puin ligt als Price nadat je Makarov eindelijk van kant hebt gemaakt en na alle chaos een sigaar aansteekt. Dat soort details zijn leuk en laten je personage net iets meer menselijk lijken

 12.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  zwaar kinderachtig

 13.   
  Bennie0997's avatar

  Ik denk zelf dat het vrij weinig uitmaakt of het er wel in zit ik steek er niet meer of minder door aan sowieso is het een 18+ spel dus veel zou die ene sigaar/peuk niet uitmaken…