Project xCloud-servers worden globaal uitgerold; eerste tests begonnen

Eind vorig jaar al aangekondigd, maar sindsdien bijzonder stilletjes gebleven: Project xCloud, Microsofts eigen inzet om een streamingdienst voor games op te zetten. Vandaag laat Kareem Choudhry, Corporate Vice President van het Xbox-merk, daar echter meer over los per blogpost. Wat blijkt? De unieke dataracks voor gamestreaming worden globaal geïnstalleerd op Azure-cloudservers én interne tests zijn al aangevangen.

Microsoft-medewerkers kunnen via een speciaal programma al aan de slag met het streamen van hun gameplay uit de cloud, op allerlei verschillende apparaten. Aan de hand van deze interne tests wil Xbox het gehele project al van een eigen reeks verbeteringen voorzien.

Ondertussen worden op Microsofts eigen Azure-netwerkcentra over de hele wereld dus al xCloud blades geïnstalleerd. Deze dikke hardware-schijven bestaan uit een soort omgevormde Xbox One S-hardware, die vervolgens in staat is om tientallen gamers tegelijkertijd te voorzien van hoogwaardige console-gameplay, direct verzonden naar bijvoorbeeld hun smartphone, televisie of minder krachtige laptops. De uitrol geeft daarbij wel prioriteiten aan delen op de wereld waar meer spelontwikkeling plaatsvindt, zoals de Verenigde Staten, Europa en Azië.

Ook krijgen selectieve ontwikkelstudio’s al de mogelijkheid om direct met die nieuwe servers te experimenteren. Onder meer Paradox Interactive en Capcom schijnen bijvoorbeeld al volledige toegang te hebben tot de servers (en bijbehorende gereedschap en API’s), zodat toekomstige games direct ín xCloud gebouwd kunnen worden, zonder daarvoor hun games eerst naar een “ander platform” te hoeven porten.

Choudhry spreekt daarbij ook over de ruim 1.900 verschillende games die nu in de maak zijn voor de Xbox One; ook die zouden allemaal op Project xCloud kunnen draaien, al blijft onduidelijk hoe gemakkelijk dat omzetproces zou zijn.

In de nabije toekomst moeten de eerste testrondes voor Project xCloud nog altijd aanvangen. De open beta staat nog altijd gepland voor later dit jaar nog, terwijl Microsoft op E3 2019 ongetwijfeld meer uit de doeken zal doen over de streamingdienst. Eerder gaf het Xbox-kamp al aan rond die tijd de strijd voor de schijnwerpers met vooral Google Stadia aan te gaan…

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren