Stemacteur Claptrap boort Randy Pitchford verder de grond in

De “fittie” tussen Gearbox-topman Randy Pitchford en de reeds ontslagen stemacteur David Eddings lijkt maar niet te willen sussen. Vorige week berichtten we al uitgebreid over de verandering van Claptrap (het immer geliefde Borderlands-robotje) voor Borderlands 3, maar die blijkt nieuwe wendingen aan te nemen. In gesprek met Newsweek doet Eddings uitspraak over een deceptie van Pitchford en verdraait hij wat we tot dusver dachten over zijn vertrek.

Eddings claimt nu dat Pitchford hem, over verloop van jaren, gepest heeft en hem in razernij heeft ontslagen. Dat laatste zou zijn gebeurd na een incident op Game Developers Conference (GDC) in 2017, waarbij Pitchford door het lint ging nadat hij Eddings loyaliteit aan Gearbox in twijfel trok. Volgens Newsweek en diens bronnen zou dat destijds om een potentieel verkoop van Gearbox zijn gegaan, waarvan Eddings zijn bronnen niet meteen met Pitchford wilde delen.

Om zijn claim aan te sterken, deelde Eddings een reeks chatgesprekken die hij destijds met Pitchford voerde. Naar verluidt zouden die hebben plaatsgevonden nadat Pitchford hem fysiek geïntimideerd had, een handeling die door andere Gearbox-medewerkers opgemerkt zou zijn.

De Gearbox CEO deed het recentelijk nog lijken alsof Eddings simpelweg meer geld bleef eisen voor zijn befaamde rol als Claptrap, waarna de Borderlands-ontwikkelaar hem een verdubbeld salaris beloofd had. Eddings claimt nu juist weer dat hij dat bod nooit gezien zou hebben en berust zich nu op dit verhaal als zijnde de waarheid achter het vertrek van de originele Claptrap.

Op onder meer Twitter gaf Eddings vorige week nog aan dat hij zelfs had aangeboden de rol van Claptrap “gratis” zou indienen, als Pitchford simpelweg zijn excuses (voor bovenstaande handelingen) aan zou bieden en de royalty’s terug zou betalen. Sindsdien heeft Pitchford geen publieke reactie meer gegeven op het hele debacle met de ex-werknemer.

Na zijn interview met Newsweek reflecteert Eddings aanzienlijk anders op zijn vertrek van de Gearbox-familie; enerzijds met eigen opluchting, anderzijds met verdriet voor de Gearbox-medewerkers die nog wel moeten lijden onder Pitchfords gedrag.

Borderlands 3 staat 13 september alweer te verschijnen voor PlayStation 4, Xbox One en pc (exclusief via de Epic Games Store). Weliswaar mét de terugkeer van Claptrap, al zij het dan niet met het stemmenwerk van Eddings, maar met die van de vervanger, Jim Foronda.

Meer weten over het derde Borderlands? Onze Peter was recentelijk in Los Angeles om alvast aan de slag te gaan met de game. Lees voor meer informatie bijvoorbeeld zijn Borderlands 3 preview of bekijk het uitgebreide Gameplay Commentaar.

 1.   
  tranceguy's avatar

  Wat is hier van waar. Want ik geloof nooit dat die claptrap zomaar vrijuit gaat. Je weet niet wat er precies gebeurd is dus een zijde kiezen kan gewoon niet in mijn ogen. Misschien heeft Pitchford wel juist gehandeld? Je weet t niet. Want het probleem is dat je de kern van het probleem niet zelf meegemaakt heeft dus mensen roepen verwijten naar elkaar waarvan de helft meestal gewoon niet klopt. Moeilijk oordelen zo.

 2.   
  BearsRidingTanks's avatar

  Randy Pitchford lijkt me het soort persoon wat maandelijks goed geld betaald om flink in de grond geboord te worden.

 3.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @tranceguy: Er schijnen dus wel andere Gearbox-medewerkers te zijn die Eddings’ claim over de fysieke aanval ondersteunen. Verder dan dat is het natuurlijk een beetje welles-nietes.

  Gezien Pitchfords enorm onprofessionele track record (en de plotselinge stilte rondom deze claims nu), neig ik nu meer naar Eddings waarheid. Verbaas me er soms over hoe 2K of andere execs hem niet gewoon uit de spotlight proberen te houden. Veel goede publiciteit levert hij nu in ieder geval niet op.