PlayStation 4-exclusive Dreams verschijnt op 16 april in Early Access

In de officiële PlayStation Blog heeft ontwikkelaar Media Molecule aangekondigd dat Dreams in Early Access uitkomt op 16 april. Dreams is een PlayStation 4-exclusive waarin je zelf heel uitgebreid games kan maken zonder kennis van programmeren. Het is uiteraard ook gewoon mogelijk om de creaties van andere makers te spelen en te ontdekken. Media Molecule is dan weer vooral bekend van de LittleBigPlanet-franchise.

De Early Access van Dreams zal wel maar beschikbaar zijn in bepaalde regio’s, namelijk Europa, Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. De Early Access bevat bij aanvang nog geen Virtual Reality, maar het staat wel nog steeds op de planning. Ook de verhaalmodus is pas voor de volledige release.

Media Molecule

Oorspronkelijk werd de release van Dreams al in 2018 verwacht, de ambitieuze game heeft dus een beetje vertraging opgelopen. Van december vorig jaar tot januari dit jaar werd reeds een beta georganiseerd. De organisatie van de beta verliep niet zo soepel en zorgde voor heel wat irritatie bij de volgers. Zo werden de eerste twee weken enkel de geabonneerden van de nieuwsbrief uitgenodigd. Voor het tweede deel van de beta werden dan weer voorwaarden opgelegd zoals ouder zijn dan 18 jaar en in bepaalde regio’s wonen. Het uiteindelijk resultaat was echter wel meer dan geslaagd met een reeks knappe creaties, waaronder bijvoorbeeld P.T. dat nagemaakt werd. Ontwikkelaar Media Molecule gaf ook onderstaand overzicht met statistieken vrij.

Dreams Beta

Vorige maand werd reeds bekend gemaakt dat Media Molecule voor een Early Access-programma had gekozen voor Dreams, dat van start zou gaan in de lente. Het is wel opvallend te noemen, dat deze aankondiging geen onderdeel uitmaakte van de allereerste State of Play van afgelopen maandag.

 1.   
  Leon 2.0's avatar

  Tof! Ben hier toch wel heel benieuwd naar. Alle vertrouwen dat Media Molecule weer wat moois weet af te leveren!

 2.   
  mattioza's avatar

  @Leon 2.0: Ik ook, is toch een erg ambitieus en gewaagd project, dat de nodige populariteit/community nodig heeft om te slagen. Ik hoop dat ze hier conceptmatig goed mee omspringen en de aanwezige knelpunten proberen op te vangen. 🙂

 3.   
  Leon 2.0's avatar

  @mattioza: Tja, dat gold in mindere mate natuurlijk ook bij LittleBigPlanet en daar pakte het uitstekend uit. Belangrijk verschil is nu natuurlijk wel dat er bij de early access dus nog geen verhaalmodus is, terwijl dat bij de LBP-games altijd al een volwaardige game was.

 4.   
  Dedsec's avatar

  Kan je op de PS4 al je Gamertag veranderen ??? Want ik hoor er niks meer over.

 5.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Dedsec: Dat is nog steeds in beta-fase, voor zover ik weet.

 6.   
  mattioza's avatar

  @Leon 2.0: Goh er is inderdaad wel een duidelijk verschil qua opzet. Bij LittleBigPlanet kan je de game(s) prima kopen voor de singleplayer en de community levels zijn klein en relatief snel gemaakt. Bij Dreams is het echt de bedoeling dat er volledige games (met alles wat erbij komt kijken) kunnen worden gebouwd. De mogelijkheden van Dreams zijn in dit opzicht immens, maar dus ook meer community afhankelijk. Dus ik hoop dat Sony er alles aan doet om de creatievelingen te motiveren, zodat het niet blijft bij een soort van demo’s en onafgewerkte projecten. Want makers moeten zich toch gemakkelijk weken/maanden inzetten voor een project terwijl je (zoals het nu bestaat) er niets(geld) voor in de plaats krijgt, je maakt een game in een game dat eigendom is van Media Molecule/Sony. Maar ik ben heel erg benieuwd hoe dit gaat uitpakken. 🙂