eSport-expert verwacht valsspelen op Overwatch’ topniveaus

In de tweeënhalf jaar tijd dat Overwatch in de schappen ligt, is nog geen enkele professionele speler van het spel op heterdaad betrapt van valsspelen. Voor eSport-journalist Rod Breslau is dat opmerkelijk, de gerenommeerde consultant vermoedt namelijk dat daar meer achter schuilt…

Van harde bewijzen is geen spraak, maar Breslau pint het op een toegenomen focus op geldstromen. Met too much to lose in de hogere niveaus, kan het zijn dat partijen als Blizzard liever geen aanmaningen van cheaters publiekelijk maakt; de Overwatch League fungeert immers beter als er geen slechte publiciteit overheen gedrapeerd wordt.

Daarbij wordt hetzelfde ook gezegd voor vrijwel elke andere eSport, buiten Counter-Strike: Global Offensive. Sportief is anders, en liever houd je een game (voor het publiek) vrij van valse praktijken, zo lijkt Breslau te redeneren.

En inderdaad; Overwatch is grotendeels vrij van valsspelen op de hogere niveaus. Ook noemenswaardige spelers in de kleinere pro circuits en zelfs Competitive Play zijn tot dusver niet publiekelijk verbannen door Blizzard.

Tegelijkertijd hebben pro-spelers als Geguri wel meermaals aanmaningen gekregen van concurrerende spelers, vaak in de vorm van aannames over vermeend drugsgebruik. Tot dusver zijn die nooit waar gebleken voor professionals als de Geguri.

Wat jij? Horen we gewoon niet van de cheaters, of is het gewoon zo dat eSports in het algemeen een alsmaar sportievere trend is?

 1.   
  WesterW's avatar

  Lijkt me logisch waarom eSporters niet cheaten. eSporters spelen dan wel met hun eigen gear, de hardware wordt door het toernooi in kwestie geleverd. Daar kunnen ze dus niet mee sjoemelen. Alle beelden van de sporters worden gecaptured, dus mochten cheats en exploits worden gebruikt, dan ziet iedereen het gelijk.

  Dat gezegd hebbende, organisaties als FIFA zijn in de wereld van de reguliere sport natuurlijk ook niet de betrouwbaarste. Mijn bovenstaande betoog gaat er namelijk wel vanuit dat de organisator betrouwbaar is.

 2.   
  Mattiees's avatar

  Het lijkt me ook vrij lastig om cheats te gebruiken op lan-toernooi, maar mogelijk naar de weg omhoog dat het mogelijk is. Er zijn altijd mensen mensen die het proberen, dus het zal vanzelf wel een keer langs gaan komen. Ik verwacht alleen niet dat blizzard zoiets geheim gaat houden, gezien hun gehele houding naar ondeugdzaam gedrag. Het is juist een bedrijf dat goed gedrag wil stimuleren en daar hoort het wijzen van onjuist gedrag ook bij.