PlayStation 4 crasht fataal door reeks tekens in berichten

Net als iPhone-gebruikers enkele maanden geleden al ondervonden, is eenzelfde soort mankement blijkbaar aan de orde van de dag op PlayStation 4. Door vrienden of vijanden een reeks aparte tekens te sturen, kan de gehele console vastlopen, waarna deze enkel te redden is door deze terug te brengen naar de fabrieksinstellingen.

Reddit-gebruik Huntstark is de klokkenluider als het aankomt op deze fatale fout. Terwijl hij Rainbow Six: Siege speelde, stuurde een van de tegenstanders hem wat berichten door, waardoor zijn hele console prompt vastliep.

Om welke reeks tekens het precies gaat, is vooralsnog niet bekend. Huntstarks vriend wist enkel deze berichten vast te leggen met zijn smartphone, voordat ook zijn PlayStation 4 het begaf:

Zelfs het verwijderen van de berichten middels een ander apparaat, zoals de hierboven getoonde PlayStation App op smartphones, schijnt niet te werken. Zodra de console de berichten aantreft, is het kwaad schijnbaar al geschied.

Huntstark voegde daar overigens aan toe dat de personen die de exploit inzette, nog altijd niet verbannen zijn van de game, dan wel het gehele PlayStation Network. Inmiddels zijn ze bijna Diamond van rang op Siege.

Ook Sony en officiële takken van PlayStation hebben nog niet officieel gereageerd op de vermeende fout in hun systeem.

Update

Inmiddels heeft PlayStation España een officiële respons getweet op de glitch, terwijl op Reddit nu ook een tijdelijke ‘doe-het-zelf’ oplossing de ronde doet.

Tijdelijke oplossing

Door (middels je privacy-instellingen) geen berichten van onbekenden meer toe te staan, kan een fatale crash vermeden worden.

Krijg je echter wél het beruchte bericht binnen, dan is daarvoor een tijdelijke fix:

 • Verwijder de onbetrouwbare berichten met de PlayStation App
 • Start de PlayStation 4 opnieuw op in “Safe Mode”
 • Veeg berichten en instellingen schoon met de “Rebuild Database”-optie
 1.   
  BearsRidingTanks's avatar

  https://www.reddit.com/r/PS4/comments/9o5efg/message_bricking_console_megathread/?utm_source=reddit-android
  Er is al een fix gevonden en een uitleg hoe je de privacy settings het beste kan aanpassen op het moment
  Sony Spanje heeft wel al gecommuniceerd over het probleem https://mobile.twitter.com/PlayStationES/status/1051552865263738886

 2.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @BearsRidingTanks: Thanks! Voeg het meteen toe aan het bericht.

 3.   
  mmx's avatar

  @Tom Kauwenberg: zeer goede info bedankt.

 4.   
  Turk–Life's avatar

  @mmx:

  Bedankt BearsRidingTanks zou je bedoelen.

 5.   
  dandanna's avatar

  Niet veel moeite om een simpele ‘How-to’ hier te plaatsen, lijkt me.
  Voor de mensen die een tijdje hun PS4 niet hebben aangeraakt en plotseling dit waarschuwingsbericht voor hun kiezen krijgen;

  Ga naar Settings> Account Management> Privacy Settings> Persoonlijke informatie | Berichtenfunctie> Berichten> Selecteer hier ‘Alleen vrienden’ of ‘Niemand’ en bevestig je wijziging.

  (Excuses voor de NL/EN mixup maar dat zou geen problemen moeten opleveren).

 6.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @dandanna: In grote lijnen staat hetzelfde in het nieuwsbericht, op aanraden van Bears. Eventueel dienen de linkjes als doorverwijzing voor preciezere aanwijzingen om de fix erop te gooien.

 7.   
  CHILLOZZ's avatar

  https://www.nu.nl/games/5516573/probleem-met-constant-herstartende-playstations-opgelost.html

 8.   
  dandanna's avatar

  @Tom Kauwenberg: de reddit link van Bears is niet clickable (op ipad) maar nu ik de inhoud vd link bekijk, heb je helemaal gelijk. Het staat bovenaan de reddit pagina.

 9.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @dandanna: Haha, en precies die links heb ik dan weer gebruikt (en aanklikbaar gemaakt) in het bericht, of in ieder geval daaronder in het update-segmentje.

  Overigens hoeven we ons sinds gisteren blijkbaar helemaal niet meer druk te maken over de exploit/glitch, volgens PlayStation zelf is het probleem nu opgelost.

 10.   
  dandanna's avatar

  @Tom Kauwenberg: Ah, ik begrijp nu de verwarring. Omdat in het update-segmentje wordt gesproken over een “tijdelijke doe-het-zelf oplossing” en vervolgens de laatste alinea als kop ‘Tijdelijke oplossing’ heeft, ben ik ervan uitgegaan dat alle tekst vd laatste alinea dezelfde inhoud heeft als achter de reddit link. Maarrrr de reddit link heeft blijkbaar meer info en dat is waar ik naar op zoek was (maar staat dus niet expliciet beschreven onder het kopje ‘Tijdelijke oplossing’).
  Zo zie je maar, it’s all about the customer journey/experience.

  Wel fijn dat het PS4 probleem is opgelost.