Review: Corsair HS70

Gamers en kabels; we zitten vaak in een haat-liefdeverhouding. Enerzijds waarderen we stabiliteit en lage latency, anderzijds kiezen we ook voor vooruitstrevende gemakken; meer kabels in de ban is, tot op een zekere hoogte, immers wel de toekomst. Maar dat hoeft lang niet altijd een overdreven dure en onpraktische overstap te zijn.

Ook Corsair doet wederom een duit in het draadloze zakje, en komt met een wireless variant van de (door ons eerder geliefde) Corsair HS50-koptelefoon. De iets nieuwere Corsair HS70 levert grofweg dezelfde kwaliteiten, maar dan zónder draadjes en met een vriendelijk prijsje bovendien. Is het daarmee tijd om de kabels door te knippen?

Van andere or(d)en

Qua prijs gericht rond de honderd (en met de juiste webkorting al gemakkelijk te verlagen tot 79,99 euro) steekt de Corsair HS70 enigszins bescheiden in, in ieder geval in vergelijking met veel andere draadloze vlaggenschepen. En in dit geval krijg je dan dus wél mooi bewezen 50mm audiodrivers, prima comfort voor “Europese hoofden” én draadloze connectiviteit op zowel pc als PlayStation 4.

Tegelijkertijd is het, enigszins spuit elf, niet redelijk om daarmee aan te nemen dat Corsairs nieuwe HS70 ook echt directe concurrentie vormt voor eerdergenoemde vlaggenschepen. Zowel Plantronics als Turtle Beach zijn gedegen partijen die al langer in de audio game rondhangen, en voor de veeleisende fanaat dan ook sterker staan.

Waar de HS70 vooral in excelleert, is om prima resultaten in een bescheiden totaalpakket te proppen. Maar zelfs de directe specificaties laten al doorschemeren dat het niet binnen dezelfde league kan presteren. Dit is draadloos op budget, niet de kabelvrije kers op de taart.

Corsair HS70 – Technische specificaties

 • Frequentierespons headset: 20 Hz – 20 kHz
 • Grootte audiodrivers: 50 mm
 • Gevoeligheid headset: 111dB (+/- 3 dB)
 • Impedantie headset: 32 Ohm @ 1 kHz
 • Type microfoon: unidirectionele noise cancelling
 • Aansluiting microfoon:losse 3.5 mm jack poort op headset
 • Frequentierespons microfoon: 100 Hz – 10 kHz/li>
 • Gevoeligheid microfoon: -40 dB (+/- 3 dB)
 • Impedantie microfoon: 2.2 k Ohm
 • Draadloze connectiviteit: 2,4 GHz, via USB-zender
 • Draadloos bereik: tot circa 12 meter
 • Accuduur: tot en met 16 uur
 • Drivers: Corsair iCUE en Audio CUE
 • Aansluitingen: micro-USB voor accu, USB 2.0 receiver
 • Afmetingen: 155mm x 100mm x 205mm
 • Gewicht headset: 330,5 gram

Geen poespas

En inderdaad, voor een schappelijk prijsje krijg je een koptelefoon die je vrij rond laat lopen, vrij plug and play werkt en, indien gewenst, ook nog wat virtuele 7.1-geluiden poogt na te bootsen. Vrij all-in-one, allemaal.

Mocht de pasvorm je aanstaan, je oren in de ferme earcups passen en ben je allesbehalve een audiofiel, dan is de Corsair HS70 per direct een interessant model om je set-up mee uit breiden. Aan veel poespas maakt het gehele product zich nergens vuil; het doet simpelweg wat het belooft.

Niet van de hogere standaard

Toch, mocht je standaard iets hoger liggen, dan beginnen er al snel wat wrange punten op te doen bij dagelijks gebruik. De audiokwaliteit is prima, maar is overwegend vlak ten opzichte van directe concurrentie. Zelfs de vrij analoge HS50 klinkt out of the box een heel stuk voller en dieper, terwijl het hier in wezen om precies dezelfde audiokwaliteit zou moeten gaan.

Maar ook daar stopt het niet bij; de HS70 geeft weinig duidelijke indicaties van hoever de accuduur is (slechts wat knipperlampjes en bijtijds een opvallend piepje) en zelfs vóór dat onvermijdelijke leegbloeden, kan de audioreproductie al flink lijden onder de leeglopende accu. Het bereik stort in, en zelfs met minieme obstakels in de directe omgeving, kan je audio te pas en te onpas wegvallen.

Minieme details, maar ook het analoge on-ear potmetertje om je volume aan te passen voelt ietwat goedkoop aan. Geen doodzonde, maar wel een directe tegenhanger tot de concurrentie, die vaak voor botervloeiende, digitale wieltjes gaan. Bij Corsair voel je dat je in een goedkoper segment bent. En op zich is dat ook helemaal geen probleem.

Audio erin én eruit?

De mindere aspecten van de HS70 komen vooral samen in de meegeleverde microfoon. Los te koppelen, weliswaar, en daar mogen we ook blij mee zijn. Hoewel uitgaande audio vanuit headsets voor gamers enorm van belang kan zijn, lijken hier álle kosten en moeiten bespaard te zijn.

Binnenkomende geluiden zijn allerminst desastreus te noemen (hoogstens wat vlakker dan de concurrentie), maar wat je maten op Discord of in games zullen horen, dat is niet om over naar huis te schrijven.

De microfoon in kwestie doet flashbacks naar 1998 opwekken, met hevige oversturing en belabberde “noise cancelation”. Alsof je door een tinnen blikje praat, in plaats van een vooruitstrevend stukje gaming tech.

Conclusie

Corsairs nieuwe, draadloze headset doet precies wat het belooft; je audio bevrijden van kabels. De geluidskwaliteit is, hoewel iets vlakker dan sommige concurrenten, bijzonder fijn in gehoor en ook het zitcomfort en minimalistische stijl mag er wezen. En dat allemaal tegen een relatief betaalbaar prijspunt.

Dat de headset dan wat minder duidelijk communiceert wanneer diens accu leegloopt, valt nog goed te overzien. De Corsair HS70 stort echter wél uiteen op het moment dat microfoonkwaliteit van belang is. Deze krakende en robot-achtige vertolking van je eigen stem is allerminst prettig, en kan beter volledig gepasseerd worden om voor een alternatief te gaan. De afweging is aan jou.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Zeer betaalbaar
 • Werkt ook op PlayStation 4
 • Schittert in simpelheid

Wat is NOT

 • Vlak(ker) audiopalet
 • Weinig accu-indicatie
 • Microfoon ondermaats

.

 1.   
  Mattiees's avatar

  matige microfoon is wel erg vervelend. Zeker als ze ook het voor de playstation in de markt zetten is een goede mic toch wel een must.

 2.   
  dandanna's avatar

  Handig voor ouders dus die in alle rust hun single player mode willen (uit)spelen zonder de kleine wakker te maken.