Turtle Beach Ear Force Stealth 600

Het is lastig om elke keer weer een headset op waarde te schatten, aangezien iedereen andere voorkeuren heeft als het gaat om een goede koptelefoon. De ene is blij met een koptelefoon van drie tientjes, terwijl de andere niet schroomt om driehonderd euro neer te tellen voor ‘7.1 surround’, felle lichtjes en meer toeters en bellen. Optie drie is precies in het midden zitten, en dat doet de draadloze Turtle Beach Ear Force Stealth 600 voor de PlayStation 4 en pc. De mooiste middenweg? We zochten het uit…

Draadloos budgetbeest

Het is zaak om de Turtle Beach Ear Force Stealth 600 te beoordelen op wat het kan, met het prijskaartje wat er aan de headset hangt. En laten we meteen met de deur in huis vallen. Voor een adviesprijs van honderd euro (veel retailers zitten er vaak nog een tientje onder) krijg je een verdomd goede, draadloze koptelefoon. Een die bovendien zeer makkelijk in gebruik is. Het enige wat je hoeft te doen, is de bijgeleverde dongle in je PlayStation 4 of pc te stoppen, je headset aan te klikken en je kan direct aan de slag. De verbinding is enorm stabiel en je moet wel echt belachelijk ver van je console afzitten, wil de connectiviteit wegvallen. Ik kon in ieder geval rustig een verdieping naar beneden om een broodje te smeren, terwijl ik ondertussen nog met mijn matties op de PlayStation Network aan het kletsen was.

 • Platform: PlayStation 4 (Pro) en pc
 • Frequentierespons: 20 Hz tot 20 kHz
 • Drivers: 50 mm, neodymium magneten
 • Aansluiting: draadloos, via USB dongle
 • Kabel: 0,5 meter micro-USB 2.0 oplaadkabel
 • Accuduur: gegarandeerd 15 uur
 • Microfoon: opklapbaar om te dempen, omnidirectioneel
 • Oorkussen: mesh materiaal met kussen van geheugenschuim
Dat de Turtle Beach Ear Force Stealth 600 draadloos is, is natuurlijk hartstikke fijn, maar een goede headset moet ook goed geluid genereren. De Stealth 600 doet dat met 50 millimeter speakers en virtual surround sound. Samen zorgt dit voor ontzettend helder geluid, met een overtuigend bioscoopgevoel. In Call of Duty: WWII is goed te horen vanaf welke kant de vijand aan komt rennen of waar die vervelende sniper zit die constant je teammaten aan het afknallen is.

In games die niet zo bombastisch en druk klinken als Call of Duty, komt de Turtle Beach Ear Force Stealth 600 ook goed uit de verf. Games als Bioshock: The Collection, waarbij het immersive geluid ontzettend belangrijk is om een sfeer te creëren, komen kraakhelder uit de ingebouwde speakers. Naderende Splicers en elk druppeltje water zijn duidelijk te horen en dit zorgt ervoor dat de game net dat stukje enger voelt.

De audio is zelf ook aan te passen met een aantal pre-sets; Signature Sound, Bass Boost, Bass + Treble Boost en Vocal Boost. Eerstgenoemde heb ik verreweg het meeste mee gespeeld, omdat deze preset het geluid al perfect uitzendt. De andere drie gebruikte ik vooral bij het luisteren van muziek op mijn laptop, zoals op het moment van schrijven.

Comfort en kwaliteit

Met het geluid zit het wel snor, maar je headset moet wel lekker zitten, anders beleef je er alsnog weinig plezier aan. Ook hier vind ik de Turtle Beach Ear Force Stealth 600 verrassend goed in. De headset is hard plastic, wat te begrijpen is, want je betaalt nog steeds ‘maar’ honderd euro. Ondanks dat kunststoffen overkomen voelt de Stealh 600 nooit goedkoop aan. Het materiaal is solide en de over-ear oordoppen zien er mooi afgewerkt uit, met een meer glimmend kunststof.

De doppen en de hoofdbeugel zijn bekleed met een zacht, schuimachtig materiaal, wat zorgt dat de headset ook bij lange sessies heerlijk blijft zitten. Het materiaal ademt, waardoor je het niet snel warm krijgt of zweterig begint te raken. De earcups zelf sluiten stevig om het oor en veel omgevingsgeluiden worden buitengesloten, ondanks dat de Turtle Beach Ear Force Stealth 600 geen actieve noise reduction heeft.

De knoppen op de linkeroordop zijn stuk voor stuk gemakkelijk in gebruik. Zo biedt die schelp twee potmetertjes; een voor het volume van de headset en een voor je uitgaande microfoongeluid. Daarnaast zitten twee grote knoppen. De linker geldt als de aan/uit-knop en met de rechter stel je de eerdergenoemde presets in. Alle toetsen zitten daarmee wel op een logische plek, waardoor je ook tijdens een spannende online match, nog even snel aan je geluid kan sjorren.

Communication is key

Het onderdeel van de Ear Force Stealth 600 wat mij het meeste kan bekoren, is de microfoon. Deze is namelijk met een simpele draaibeweging te verstellen. Draai hem omlaag om hem aan te zetten en draai hem weer terug om hem (tijdelijk) te dempen. Het enigszins korte microfoonstaafje is dan mooi verborgen naast de linker oordop en zit niet langer in de weg of in het zicht. Ik snap niet dat er niet veel meer fabrikanten zijn die dit soort microfoons gebruiken, want als je dit eenmaal gewend bent, wil je eigenlijk niet meer terug.

Een ander voordeel is dat de Ear Force Stealth 600 jouw eigen stem laat horen. Dit heeft meerdere voordelen. Je kan namelijk veel makkelijker de volume van je microfoon aanpassen zonder aan anderen te vragen of je te hard staat en het zorgt ervoor dat je niet te hard gaat praten. Aangezien de headset redelijk geluidsdicht is, krijg je snel de neiging om harder te praten om jezelf te verstaan. Doordat je een klein beetje feedback krijgt door de koptelefoon, ga je een stuk zachter praten en dat is fijn voor de mensen in de party én eventueel je buren.

De microfoon van de Ear Force Stealth 600 is naar mijn idee kraakhelder en mijn teamgenoten in de groepsgesprekken konden mij prima verstaan. Ook wordt er maar weinig geluid uit mijn omgeving opgepakt, zodat de communicatie niet verstoord wordt door een te harde tv, of scheet.

Weinig om over te klagen

De Turtle Beach Ear Force Stealth 600 heeft genoeg voordelen om die honderd euro te rechtvaardigen, maar niets is perfect en ook deze headset heeft een paar kleine missers. Het verstellen van de headset gaat iets te stroef. Je moet hem echt afzetten en met flink wat kracht verstellen, waardoor ik me af en toe zorgen maak over een mogelijke breuk in het geheel. Natuurlijk; het is een solide koptelefoon, maar het is en blijft slechts plastic. Ook de dongle is wat aan de grote kant, waardoor je altijd het risico hebt dat het afbreekt. Zorg er dus voor dat je PlayStation 4 of pc staat op een veilige plek, waar weinig mensen langs lopen.

De enige echte tegenvaller is het zogenaamde “Superhuman Hearing”. Dit is ook een audio-technische preset en is aan te zetten door één keer op de uitknop te drukken. Deze functie zou ervoor moeten zorgen, dat je vooral kleine geluiden veel beter oppakt. Perfect voor games waar je bijvoorbeeld veel moet vertrouwen op sluipwerk. Het enige wat ik heb ervaren met Superhuman Hearing, is dat het geluid ineens een heel stuk harder staat. Voor de rest klinkt alles vrijwel hetzelfde, alleen voor mijn gevoel in iets mindere kwaliteit. Het is dan ook wijs om deze gimmick lekker met rust te laten.

Conclusie

Mocht je toe zijn aan een nieuwe, draadloze headset en heb je toevallig nog zo’n honderd euro over, dan is de Turtle Beach Ear Force Stealth 600 een veilige koop. Met een relatief lage prijs (voor een draadloze headset, welteverstaan) krijg je ontzettend veel bang for your buck. Het geluid is helder, de headset zit enorm comfortabel en vooral de geniale microfoon wist mij persoonlijk te bekoren. Tel daar nog de accuduur van zo’n 15 uur erbovenop en je hebt een van de beste headsets te pakken in dit segment. Enige wat je wel moet doen, is dat hele “Superhuman Hearing” lekker uit laten staan, want het geluid is al bovenmenselijk genoeg.

 1.   
  Mattiees's avatar

  om tom maar weer eens aan te halen; een degelijk beestje.

 2.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  ik vind nog altijd de gxt 363 de aller beste heefd ook de zwaarste trilling en das super vet met gamen

 3.   
  Tom's avatar

  Laten we wel wezen, Trusts GXT 363 is gewoon een uit China opgekochte headset waar een likje verf en een logootje overheen is gegaan. Op zich prima geluidskwaliteit voor de prijs, maar niet echt iets waar je Trust enorme hulde voor toe kan rekenen.

 4.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  De New Yorkse hardware boer heeft weer een bejubeld paradepaardje op de markt gebracht met deze draadloze geluidshoofdband

 5.   
  ProChiefAnton's avatar

  He Peter of iemand anders ik heb een paar weken geleden een bestelling geplaatst onder het email adres: [email protected] Maar ik heb nog steeds niks binnen. Ik zou graag willen weten hoe het met mijn bestelling zit. Ook heb ik al meerdere mailtjes gestuurd maar nooit antwoord gehad.