Gems in Guild Wars 2 niet langer met echt geld te kopen in België

Dit gamejaar zal waarschijnlijk de geschiedenisboeken ingaan als het jaar van de lootbox, vooral in België: dit land ziet met echt geld gekochte digitale schatkistjes met onbekende inhoud als gokken en vervolgt dan ook uitgevers die aan deze praktijken doen. Ook Guild Wars 2 lijkt er nu aan te moeten geloven: Belgische spelers van de nog altijd populaire MMORPG kunnen niet langer Gems kopen met echt geld.

Het gaat om zowel direct Gems kopen in de Gem Store als het verzilveren van Gem Cards die je bij menig gameboer op de kop kunt tikken. Ook waardebonnen die gekocht werden vóór de veranderingen live gingen, zijn niet meer in te wisselen als je vanaf een Belgisch IP-adres speelt.

Het is onduidelijk waarom het kopen van Gems in België is uitgeschakeld. Het zou te maken kunnen hebben met het zogenaamde Ecto Gambling: je kunt met Gems onder meer Gold kopen, waarmee je dan weer kunt gokken. Hoewel je de Gem Store niet per se nodig hebt om aan Ecto Gambling te doen, stelt die je wél in staat om dat massaal te doen.

Een andere mogelijkheid is dat de Black Lion Chests worden gezien als het probleem: in feite zijn dit lootboxes. Deze schatkistjes zijn te vinden door het spel te spelen, evenals de bijbehorende Black Lion Keys. Echter, die sleutels zijn een heel stuk zeldzamer dan de lootboxes, en bovendien zijn ze ook in de Gem Store te koop. Als je al je Black Lion Chests dus wilt openen, moet je Gems (en daarmee hoogstwaarschijnlijk echt geld) ophoesten.

Hoewel dat laatste op het eerste gezicht de meest logische verklaring lijkt, zitten er wat haken en ogen aan deze theorie. Waarom zou uitgever ArenaNet immers niet gewoon de verkoop van Black Lion Keys stilzetten in België, in plaats van het opgeven van álle Gem-inkomsten? De uitgever heeft nog geen officiële verklaring gepubliceerd, dus voorlopig moeten we het houden bij pure speculatie. Het lijkt echter geen toeval te zijn dat gamers juist in België geen echt geld meer kunnen uitgeven aan Guild Wars 2.

Of de recente publiciteit omtrent lootboxes ook in Nederland invloed gaat hebben op Guild Wars 2, is onbekend. Het zou kunnen dat Black Lion Chests ook door de Nederlandse Kansspelautoriteit worden gezien als een vorm van gokken, maar veruit de meeste items uit deze lootboxes zijn gebonden aan het account van de speler die ze opent. Het doorverkopen van de spullen is daarmee onmogelijk, waardoor de Nederlandse autoriteiten Guild Wars 2 mogelijk door de vingers ziet.

Vooralsnog blijft het wachten op een officiële verklaring van ArenaNet. Zodra deze verschijnt, lees je er natuurlijk over op Gamersnet!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren