Next-gen Xbox mogelijk in twee uitvoeringen met speciale streaming-versie

Als we analist Michael Pachter mogen geloven verschijnt de nieuwe Xbox-console in elk geval eerder dan de PlayStation 5. In Gamersnet Podcast #26 spraken Tom en Peter ook al over de toekomst van de Xbox en het streamen van games. Hiermee sluiten ze perfect aan op het recente bericht dat Microsoft mogelijk van plan is om twee versies te maken van een next-gen Xbox.

Tijdens de E3 liet Xbox-baas Phil Spencer al weten dat men aan nieuwe hardware werkt en nieuwe manieren zoekt om games te streamen. Volgens een recent bericht van journalist Brad Sams, die eerder al publiceerde over de nieuwe Xbox als codenaam Scarlett, krijgt de nieuwe Xbox twee varianten. Xbox Scarlett is niet alleen de naam van de Xbox One-opvolger, maar staat voor een “nieuwe familie van apparaten”. Twee daarvan zouden ergens in 2020 moeten verschijnen.

De eerste ‘gewone’ versie is meer een traditionele console, te vergelijken met de Xbox One. De andere versie, bekend onder de werknaam Scarlett Cloud, lijkt een interessanter verhaal te worden. Deze cloud-variant zou een veel goedkoper, minder krachtige console moeten worden. Het enige doel van deze versie is games streamen. De console zou krachtig genoeg zijn voor het verwerken van controller input, afbeeldingen en collision detection. Hiermee wil Microsoft iets doen aan het probleem met latency, wat vaak opspeelt bij het streamen van games. Een deel van de taken wordt lokaal door de Scarlett Cloud-console uitgevoerd, terwijl de meeste en zwaarste taken via de cloud worden verzorgd.

Volgens het bericht is de Scarlett Cloud al langer in ontwikkeling dan de andere opvolger van de Xbox One. Vooralsnog blijven er veel vragen over, onder andere over de werking van Scarlett Cloud en de vereisten van bijvoorbeeld abonnementen om van de streaming-diensten van Microsoft gebruik te mogen maken.

Uiteraard blijven het voorlopig geruchten en speculaties, zonder een formele aankondiging van Microsoft zelf. Gelet op de timing zal het allicht nog wel een tijd duren voordat men meer zal tonen van de nieuwe Xbox(en).

 1.   
  Tom's avatar

  Dit lijkt me allemaal erg waarschijnlijk (zoals ook al vermeld in de podcast), maar dan alsnog is het pittig om werkend van de grond te krijgen. High-end gamestreaming is voor huidige internetleveranciers lang niet even haalbaar, al zou het wel z贸 ontzettend fijn kunnen werken als zulke snelheden wel de norm waren.

 2.   
  Sa.'s avatar

  (null)

 3.   
  kiesmaarwa's avatar

  Twee keer zoveel consoles die kunnen floppen 馃檪

 4.   
  mattioza's avatar

  Tom schreef, "Dit lijkt me allemaal erg waarschijnlijk (zoals ook al vermeld in de podcast), maar dan alsnog is het pittig om werkend van de grond te krijgen. High-end gamestreaming is voor huidige internetleveranciers lang niet even haalbaar, al zou het wel z贸 ontzettend fijn kunnen werken als zulke snelheden wel de norm waren. "

  Klopt, op deze manier is het ook meer waarschijnlijk. Zodat je kan kiezen tussen goedkoop streamen (als je internet het toelaat) of nog altijd downloaden met de Xbox One X 2.0. Alles nu op streaming gooien, zou absoluut niet goed uitgepakt hebben.

 5.   
  Dedsec's avatar

  kiesmaarwa schreef, "Twee keer zoveel consoles die kunnen floppen :)"

  De PS5 is al geflopt, want sony is overal tegen 馃槈