Cooler Master CK550

Hoewel veel modellen en merken het je doen geloven, hoeft een mechanisch toetsenbord niet per se overdreven duur te zijn. Het high-end gevoel van mechanische schakelaars en per-key RGB-verlichting kan ook bereikt worden op een budget. Althans, zo beweert Cooler Master met diens CK550. Een nieuw en betaalbaar keyboard voor de gamer, wat over de kop gaat voor nog geen 89,99 euro. Hoeveel van die hoogwaardige beloftes krijg je daarvoor terug?

Prijsbesparing in gevoel?

Ongeacht de relatief schappelijke prijs, komt de Cooler Master CK550 allereerst vrij luxe over. Mechanische switches op een plaat van geborsteld aluminium, met nota bene aardig kleurrijke LED-verlichting om het af te maken. Stuk voor stuk foefjes die we doorgaans tegen hogere prijzen verwachten. De gemiddelde leek zou op een eerste gezicht niet zeggen dat dit onder een budgetvaandel valt.

Maar dat is uiteraard niet zonder reden. De Taiwanese fabrikant heeft immers érgens de prijs weten te drukken. Een facet waar het oog wellicht niet zo maar op valt, maar de vinger wél. Cooler Master heeft hier namelijk gekozen om de mechanische schakelaars af te nemen bij het Gateron, in plaats van het ‘gebruikelijke’ Cherry MX-fabrikaat. Door hun populariteit zijn de Duitse Cherry-schakelaars vaak schaars en (daardoor) weer een tik duurder, vandaar dat Cooler Master hier heeft gekozen voor Chinese off-brands.

 • Switches: Gateron Red (lineair), Gateron Blue (clicky) of Gateron Brown (tactile)
 • Polling rate 1000 Hz, op 1 milliseconde responstijd
 • Layout: full-size QWERTY
 • Aansluiting: losse 1,8 meter kunststof USB 2.0-kabel
 • Drivers: Cooler Master Portal (v1.0) voor Windows
 • On-board opslag: 512 kilobyte
 • Microprocessor: 32 bit ARM Cortex M3
 • Verlichting: per-key RGB, 16.7 miljoen kleuren
 • Constructiemateriaal: geborsteld aluminium, kunststof
 • Afmeting: 460 x 135 x 41 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
 • Gewicht: 850 gram (exclusief kabel)
Dat het hier echter om Chinese ‘klonen’ gaat van de bejubelde Duitse schakelaars, staat echter niet gelijk aan een afname van kwaliteit of beschikbaarheid. Ook bij Gateron is er te kiezen voor de rode, blauwe of bruine schakelaar, die grofweg gelijk staan aan hun respectievelijke inspiratiebronnen van Cherry MX. En nee, dat onderscheid gaat de gemiddelde gamer absoluut niet voelen.

Wie nauwgezet let op het precieze gevoel van bijvoorbeeld de (ook hier door ons geteste) Gateron Red-schakelaars, zal merken dat ze niet bizar veel verschillen van de originele Cherry MX-variant. In ieder geval niet per direct ‘slechter’. De schakelaars lijken niet iets meer kracht te dempen en voelen daardoor wellicht een partje zachter aan, maar dat is het dan ook wel. En zelfs die subtiele verandering kan, afhankelijk van smaak, een eigen selling point zijn.

Allesbehalve de kantjes er vanaf lopen

Naast de specifieke schakelaars is er weinig aan te merken op de wijze waarop de CK550 in elkaar steekt. Toegeven, de kabel is ‘slechts’ een rubberen USB 2.0-variant, maar tegen deze prijs is dat absoluut geen schande. De metalen plaat, alsmede de stevige kwaliteit van het plastic en rubber geven alsnog een relatief premium gevoel. Zij het dan voor de helft van de prijs.

In het gevoel, bouwtechnische robuustheid en overduidelijk ook het (soms ongekend felle) overkomen is de CK550 daarmee een beetje out of his own league. Als een begeerlijke vrouwenversierder op een blind date-avond voor eenzame 70-plussers. Het is haast net iets té veel charme voor het vaarwater waarin deze beland is.

Fel RGB, met stroeve besturing?

Afgezien van sublieme bouwkwaliteit blijft er wel één miniem minpuntje hangen bij de CK550. Eentje die nota bene ook al de vele malen duurdere (en luxere) Cooler Master MK750 wat omlaag haalde. Software-technisch blijft Cooler Master namelijk nog wel lerende, en dat zien we ook terug in dit nieuwe model, wat evenals op de Cooler Master Portal (v1.0) draait.

Natuurlijk, de drivers stellen je in staat om macro’s op te nemen, profielen te customizen en deze op te slaan op het on-board geheugen, maar qua RGB-aansturing blijft het soms nog wat karig.

De CK550 is in staat om bijzonder felle kleuren, regenbogen en lichtflitsen te produceren, maar qua software en voorgeprogrammeerde profielen is het niet allemaal even flexibel. In tegenstelling tot andere stuurprogramma’s (zoals die van Razer, Corsair of ASUS) laat Cooler Master de mogelijkheid tot meerdere lagen aan effecten achterwege. Jammer, aangezien toetsenborden als deze het wel makkelijk hadden kunnen hebben.

Nog altijd valt er software-matig (of zelfs on-the-fly) genoeg te veranderen aan het toetsenbord, maar qua lichteffecten biedt het net wat minder vrijheid. Maar goed, dat kan later nog altijd gepatched en verbeterd worden aan de hand van toekomstige updates. Fingers crossed dus.

Conclusie

Mocht je als gamer nog zoeken naar een betaalbaar toetsenbord dat wél pronkt met RGB-eestige specificaties? Dan doe je er goed aan op zijn minst de Cooler Master CK550 te overwegen. Met dit toetsenbord laat de Taiwanese fabrikant zien ook op kleiner budget een high-end product te kunnen leveren. Een stevige behuizing, loeiharde verlichting en mechanische schakelaars die nauwelijks tot niet onderdoen aan de norm. Dat de software nog niet zo hoogwaardig voelt als die van ‘de rest’, is dan ook zeer gemakkelijk te overzien.

De Cooler Master CK550 telt momenteel een richtprijs van 89,99 euro en is verkrijgbaar bij legio fysieke en digitale retailers. Meer mening horen en beelden zien? Kijk dan ook hoe wij het toetsenbord al bejubelden in GamersNET Gear.

 1.   
  KeesMommaiseenbaas's avatar

  Goede review weer Tom. Gezien de prijs en de opties die je er voor terug krijgt, lijkt me dit ook een erg goede optie voor iemand die nu wil beginnen met een mechanisch toetsenbord. Sterker nog, ik denk dat dit toetsenbord qua prijs/kwaliteit (en opties) de komende tijd de concurrentie makkelijk achter zich weten te houden.

  Daarom erg benieuwd of dit ‘voorbeeld’ ook als vergelijking gaat dienen voor reviews van toetsenborden die gaan komen. Bijv van die Logitech G513 die jullie nog gaan reviewen. Ben erg benieuwd hoe veel of hoe weinig je meer krijgt voor de kleine 100 die je daar extra voor moet betalen.

 2.   
  Tom's avatar

  Kan me inderdaad ook niet anders voorstellen dan dat de CK550 voortaan inderdaad een soort budget-boegbeeld wordt. Zou een mooie maatstaf zijn voor andere keyboards. Als een soort van Glenlivet voor mechanische toetsenborden.