Razer Huntsman Elite

Voor gamers geldt nu al langere tijd dat een mechanisch toetsenbord dé logische volgende stap is naar een betere set-up. De techniek verbetert hevig ten opzichte van de aloude rubberen dome-toetsenborden, door meer precisie te leveren en bovenal langer mee te gaan dan menig ander toetsenbord.

Maar voor Razer is dat klaarblijkelijk nog niet genoeg. Met de nieuwe Razer Huntsman en Razer Huntsman Elite wil het Amerikaanse gaming-bedrijf nóg nauwkeuriger aanslagen produceren, door het hele toetsenbord over een mechanische boeg te gooien. Al met al kost dat je wellicht een goede 209 euro, maar je krijgt er wel een uniek stukje high-end game-waar voor terug. Is dat genoeg nieuwigheid om wederom een topprijs te vragen?

Een nieuw streven voor switches?

Met een richtprijs à 209 euro is het per direct glashelder; de Razer Huntsman Elite is het absolute paradepaard als het aankomt op Razers reeks gaming keyboards. Voor die prijs kun je menig extra toefje luxe verwachten, maar in het ontwerp wordt al snel duidelijk; Razer zelf legt de aandacht vooral op de nieuwe reeks schakelaars. De zogenaamde Razer Opto-Mechanical Switch is, naar eigen zeggen, van Razers eigen fabrikaat — al blijft de precieze herkomst een mysterie — en dient de gamer iets relatief nieuws te leveren. Iets beters vooral. Hoewel de naam, enigszins toepasselijk, het nog wel laat lijken dat het hier om een deels mechanische switch gaat, is de wijze van toetsenregistratie volledig optisch; een berekening op basis van razendsnelle lichtsensoren.

Dat klinkt als een vergezochte en ietwat overdreven verkooptechniek, maar er schuilt daadwerkelijk een nuttige verbetering achter die nieuwigheid. Door het mechanische (en daarmee dus ook fysieke) contactpunt van een toetsenbordschakelaar in de ban te doen, moeten de knoppen en hun componentjes weer veel langer meegaan. Minder slijtage betekent immers een langduriger rendement. In tegenstelling tot veel mechanische schakelaars (die vaak een aanslag of 50 miljoen verzekeren) garandeert Razer hier een duurzaamheid van maar liefst 100 miljoen registraties per schakelaar. Een flinke tik duurder dus, maar het dient allemaal wél veel langer mee te gaan.

 • Switches: Razer Opto-Mechanical met 45 G actueringskracht
 • Duurzaamheid schakelaar: 100 miljoen aanslagen levensspan
 • Layout: full-size QWERTY + toegewezen mediabesturing
 • Anti-ghosting: 10 key roll-over
 • Frequentierespons: 1000 Hertz ultrapolling
 • Opslag: hybride on-board storage voor 5 profielen
 • Aansluiting: tweemaal USB 2.0 connector (één toetsenbord, één polssteun)
 • Drivers: Razer Synapse 3.0 voor Windows/Mac
 • Verlichting: per-key RGB, underglow in toetsenbord (38 zones) en polssteun (20 zones)
 • Kabel: gewoven 1,80 meter multi-kabel
 • Constructiemateriaal: matte aluminium basisplaat, kunststof, faux leer
 • Kickstand: ja, in twee verschillende hoogtes
 • Afmeting: 448 x 234 x 36 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
 • Gewicht: 1092 gram (exclusief 486 gram polssteun en kabel)
De schakelaar in kwestie is dan ook een vrij specifieke. Eentje die Razer ongetwijfeld weloverwogen ontworpen heeft. Optische sensoren of niet, het daadwerkelijke gevoel van de schakelaar is grotendeels te vergelijken met de Razers eigen groene schakelaar, voorheen gevonden in Razer Blackwidow-toetsenborden. Hoewel de Opto-Mechanical Switch en diens keycaps iets steviger aandrukken, is hun gevoeligheid en auditieve ‘klikje’ een duidelijke referentie naar die bejubelde schakelaar.

Precisie voor de fijnproever?

Minieme details als een iets snellere responstijd, alsmede de stugheid waarin de schakelaar zich laat indrukken, zullen aan veel gamers ongetwijfeld onopgemerkt gaan. Aan de andere hand resulteert dat allemaal in wel érg prettig typgevoel, waarvan toetsenbord-liefhebbers ongetwijfeld zullen smullen.

Een enkel setback van de nieuwe technologie ontbreekt hier echter ook niet. De gebruikelijke en oneindige anti-ghosting van mechanische toetsenborden komt met de nieuwe lichtsensoren deels te vervallen, waardoor de roll-over beperkt is tot ‘slechts’ tien toetsen. Geen schande, maar wel een blijk van een enkel aspect waarbij het optische de mechanische markt nog niet kan aftroeven.

Nu ben ik, als aangewezen peripheral-man op redactie, wellicht iets té romantisch als het aankomt op subtiele details en de achterliggende visie van fabrikanten, maar in dit geval schaam ik me geenszins voor die pretentie. De Razer Huntsman Elite levert zonder twijfel een van de meest prettige ervaringen qua toetsenbord ooit. En zo voelt het ook; als een eigen soort ervaring. Vingertoppen mogen daadkrachtig dansen over het palet aan toetsen, terwijl de bijzonder nauwkeurige precisie nergens verloren gaat. Niet gedurende een spelletje, nergens tijdens een lange typsessie. Daarbij helpen overigens ook de kenmerkende klikjes en het prettig ‘terugveren’ van de toetsen als geen ander.

Sober aan de top

Vandaar dat het ook niet verwonderlijk is dat Razer, buiten de paarse schakelaar om, relatief sober insteekt op het fysieke ontwerp van het toetsenbord. Kleurrijke Chroma-verlichting daargelaten, komt de Huntsman relatief strak over. Ingetogen haast. Met rechte lijnen en een stevige aluminium onderplaat (waar de schakelaars overigens óp liggen, niet in) is het toetsenbord een statige aanwezigheid op je bureau. Bijna zakelijk, ware het niet dat deze uit te rusten is met honderden afzonderlijke LED-jes, met respectievelijk 16.8 miljoen verschillende kleuren.

Een draai geven aan je media

Om de harde prijs alsnog iets meer te kunnen verantwoorden, zien we de Razer Huntsman Elite (in tegenstelling tot de iets betaalbaardere Razer Huntsman) ook uitpakken met wat luxe daaromheen. Aan de rechterbovenzijde zien we, voor het eerst sinds tijden bij Razer, weer een setje dedicated media controls terugkeren, waaronder zelfs een robuust scrollwiel voor bijvoorbeeld volumebesturing. Een kleine tegemoetkoming, waar helaas wél de gestandaardiseerde extra macro-toetsen van de Razer Blackwidow voor zijn komen te sneuvelen.

De mediabesturing is een welkome terugkeer op Razers toetsenborden, maar het is ook overduidelijk iets waar minder zorg en aandacht in is gegoten als de optische schakelaars. Uiteraard klikken deze vier knopjes niet zo lekker als de rest; dat is begrijpelijk. Wat wel enigszins schadelijk is, blijkt het mooi vormgegeven volumewieltje. In concept gaaf, maar qua gevoel een haast pijnlijke domper. Het wieltje heeft weinig lekkere feedback, maar lijkt op sommige momenten zelfs wat te schuren met de aanwezige behuizing. Op zichzelf geen doodzonde, maar juist naast die superstrakke nieuwe switches niet bepaald een charmerend element.

Strak, met lijntjes stijl en comfort

Ook de polssteun kenmerkt van een ongeziene luxe bij de Razer Huntsman Elite. Nu is een zogenaamde wrist pad voor toetsenborden in deze prijsklasse absoluut niet ongekend, zij het dan niet op deze specifieke manier. Razer heeft ervoor gekozen de iconische Chroma-verlichting nu ook mee te nemen ín de losse polssteun, die op zijn beurt weer een compleet nieuwe sector aan underglow meeneemt. Rondom het gehele toetsenbord is al zo’n strakke LED-lijn te vinden, maar ook de polssteun laat zich hullen in een streepje persoonlijke stijl van de consument.

De polssteun zelf lijkt overigens grotendeels geïnspireerd door hetgeen met de Razer Ornata Chroma geïntroduceerd werd. Eventueel los te halen, stevig wanneer geplaatst en vooral een gebalanceerd steuntje voor je pols. In het geval van de Razer Huntsman Elite voelt deze nét iets minder zacht dan bijvoorbeeld die van de Razer Blackwidow V2, maar desalniettemin nog bijzonder fijn in gebruik. En nu dus ook met lampjes, want waarom ook niet?

Ergens klinkt een verlichte polssteun ietwat overdreven, maar ik snap waar Razer op doelde. Nu het toetsenbord in kwestie een wat soberder overkomen heeft gekregen (met overigens ook minder afleidende Chroma-verlichting onder de keycaps), krijg je aan de hand van deze underglow alsnog wat extra mogelijkheid tot smaak. Waar de toetsen zelf nu iets minder fel zijn, geeft de Razer Huntsman Elite de mogelijkheid om juist het hele toetsenbord (en de ondergrond daaromheen) nog enigszins op te dossen met wat kleur. Ongetwijfeld niet ieders ding, maar haast noodzakelijk om alsnog wat méér te leveren voor die stevige prijs.

Wanneer het aankomt op de daadwerkelijke software om al die Chroma-lampjes aan te sturen, zijn we op de redactie van GamersNET over het algemeen eensgezind; Razer Synapse 3.0 is een van de betere stukjes aansturing voor dergelijke verlichting (alsmede macro-opnames, profielkoppelingen en meer). Nog altijd verkeert de derde versie van Synapse in beta-fase, maar het laat nog altijd haarfijn zien wie zijn RGB het beste kent.

Met Razer Synapse 3 gooi je de Huntsman Elite, alsmede een groeiend scala andere Razer en Philips-apparatuur, in een mum van tijd volledig om in stijl. Aan de hand van verschillende lagen en programmeringen kun je al je verlichting doorlopend stileren, waarbij nu dus ook zeker drie dozijn aan underglow mee te nemen is in het proces. Nog altijd blijft RGB-verlichting een smaakmakende (of brekende) kwestie, maar voor hen die het willen, is Synapse voorlopig nog het schoolvoorbeeld.

Iets minder, voor iets meer

En toch kan de Razer Huntsman Elite met al die facetten niet voor de volle honderd procent overtuigen. Ten opzichte van veel concurrerende modellen, alsmede eerdere paradepaarden van Razer zelf, missen tegen deze prijs mogelijk nog altijd de extra M-toetsen of bijvoorbeeld mogelijkheid tot USB passthrough. Persoonlijk waardeer ik de mogelijkheid tot beide, al zal je mij ze niet snel daadwerkelijk zien gebruiken. Afhankelijk van smaak en situatie is het voor de gamer wel of niet benodigd, maar Razer maakt er vast en zeker geen vrienden mee door features als deze te strippen, terwijl de prijs wél een paar tientjes is gestegen.

De specifieke reden daarvoor is inmiddels aardig spuit elf. De focus van dit toetsenbord ligt op een vooruitstrevend stukje technologie binnenin, en laat zich dus verder vrij minimalistisch opstellen (met nogmaals de Chroma-verlichting daargelaten). Voor de consument is het dus vooral afwegen of je op die optische optie wil springen en daarmee wat andere luxes laat varen, of dat je nog even vast blijft houden aan bredere keuzes met een misschien nét iets minder futuristische schakelaar.

Conclusie

De Razer Huntsman Elite is niet voor iedereen. Allereerst niet qua prijs, maar evenals niet per se qua doelgroep. Dat moet gezegd worden. Door hét grote, nieuwe toetsenbord nu weer stevig in de prijs te steken — maar ondertussen heel wat luxe ‘vetjes’ weg te snijden — maakt Razer het zichzelf wellicht moeilijk. Bij de concurrent kun je immers meer voor minder krijgen, maar Razer stelt daartegenover wél een bijzonder prettige nieuwe technologie voorop. Eentje die ze nu al lijken te perfectioneren.

Optische schakelaars zouden zo maar eens de toekomst kunnen zijn van hoogwaardige toetsenbordapparatuur, en Razer maakt met de Huntsman Elite wel meteen de reden daarachter hard. Niet iedere gamer zal het meteen voelen, maar voor de liefhebber van precisie én een ongekend crispy typgevoel is de Razer Huntsman een wel erg lekker stukje toetsenbord. En dat gaat schijnbaar ook nog eens grofweg twee keer zo lang mee…

 1.   
  KeesMommaiseenbaas's avatar

  Zonde van het prijskaartje (of prijskaart..) maar als geld geen rol speelt dan geloof ik wel dat je hier een goed toetsenbord mee koopt. Het geluid klinkt in elk geval bijzonder crisp en volgens mij typt het ook heerlijk weg. Heb je ‘m mogen houden van Razer of moest hij naar de review gewoon terug? 😛

 2.   
  Tom's avatar

  Inderdaad! Ik hoopte ook vooral dat dat uit het artikel een beetje duidelijk kon worden; maar ja, de nieuwe switches zijn zo om en nabij de prettigste switches die ik ooit heb gehad, vooral op het gebied van lange typsessies. Waarvan ditmaal dus ook auditieve akte.

  En ja, dit toetsenbord blijft voorlopig nog even bij mij thuis liggen. Als het op dit soort peripherals en andere randapparatuur aankomt, zijn review samples negen van de tien keer ‘voor de heb’. Sowieso is dat prettig om sommige producten daadwerkelijk ook op lange(re) termijn op de proef te stellen.

 3.   
  KeesMommaiseenbaas's avatar

  Mocht Razer nog een reviewer zoeken voor de ‘gewone’ Huntsman en jullie hebben daar verder geen tijd voor… Een berichtje is meer dan genoeg 8)

 4.   
  Tom's avatar

  Haha, ik vraag me oprecht af of de Benelux-divisie van de PR ook de ‘mindere’ Huntsman heeft ontvangen ter review. Vaak staan de high-end uitvoeringen voorop, met enkele uitzonderingen daargelaten.

  Mochten ze daar inderdaad nog meelezen, weet bij dezen dan dat we de mogelijkheid hebben tot een leuke user review.