Xbox One Dashboard Update 1810 brengt o.a. meer Avatars en Dolby Vision

De initiële Alpha-fase van Xbox One Dashboard Update 1810 is sinds vanochtend uitgerold, en dat betekent dat Xbox One-gebruikers weer van een aantal nieuwe features kunnen genieten. Tenminste, de gamers die daadwerkelijk in het Preview- of Skip Ahead-programma van de firmware zitten. Zij kunnen vanaf nu los om de aanstaande update alvast te testen en van feedback te voorzien.


Naast legio bugfixes en kleine tweaks brengt Update 1810 ook meer aandacht voor de nieuwe Avatars. Zoals beloofd, zijn deze nu zichtbaar en actief op het initiële Dashboard, alwaar ze de boel een beetje opleven met koddige animaties.

Ook de gebruikers van high-end televisies kunnen binnenkort los met Dolby Vision, de gepatenteerde 4K HDR-codec van Dolby zelf. Momenteel ondersteunt enkel Netflix Premium deze functie én moet natuurlijk ook een peperduur scherm aangesloten staan, maar zodoende levert de Xbox One wel meer vooruitstrevend kleurbereik, nog meer dan de ‘reguliere’ HDR10(+)-standaard dat doet.

Naast het duurste Netflix-account ondersteunen ook UHD Blu-Rays bijtijds de Dolby Vision-codec, maar de Xbox One nog niet. Microsoft heeft echter aangegeven rond deze herfst ook dat kaliber schijfjes te kunnen ondersteunen en het signaal door te sturen.

Meer weten over álle fixes en bekende problemen van Update 1810 voor de Xbox One? Check dan ook de volledige patch notes in de officiële blogpost van Xbox Wire.

 1.   
  Dedsec's avatar

  Hoop dat mij nieuwe LG 27UK650 goed genoeg is ?? en mooi dat er meer aandacht is voor de avatars, want nou nog een avatar wereld waarin je veel dingen kunt kopen.

 2.   
  Tom's avatar

  Dat paneel heeft wel HDR10 met schijnbaar een 10 bit kleurdiepte, maar nee; geen ondersteuning voor Dolby Vision. Daarvoor komen televisies pas in aanmerking met 12 bit kleuren, wat een veel groter spectrum aan subtiele toonverschillen levert.

  Bij Dolby mikken ze overigens ook niet alleen op de bereikbare kleurdiepte, maar ook een hele specifieke helderheid (met een vaste piek van 4000 cd per vierkante meter). Plus, fabrikanten moeten er flink voor betalen, gezien de royalty’s voor Dolby zelf. Er zijn wel een handvol high-end LG televisies die het hebben, maar de 27UK650 is daarvoor lang niet ‘helder’ genoeg, met een piek op 450 cd per vierkante meter.

 3.   
  Dedsec's avatar

  Dus heb ik een miskoop gedaan ??

 4.   
  Tom's avatar

  Ligt er helemaal aan wat je ervoor betaald hebt en waar je precies naar op zoek was. Voor de gemiddelde consument is HDR10 al een bijzonder prettig beeld, terwijl hogere standaarden als Dolby Vision wel écht voorbestemd zijn voor gasten die graag een thuisbioscoop à duizenden euro’s willen bouwen.

  Als jij het beeld mooi vindt, lijkt het me sowieso geen miskoop.

 5.   
  Dedsec's avatar

  Gewoon voor het toekomst gamen 4K HDR

 6.   
  Tom's avatar

  Liever zie ik dan ook meer ondersteuning voor hogere framerates dan meer resolutie. De Xbox One had in den beginne al veel te veel moeite met überhaupt 1080p ondersteunen, laten we dan niet halsoverkop zo veel mogelijk 4K gaan maken.

  Ben ook blij dat Phil Spencer gewoon openlijk toegeeft dat consoles daar nog meters op moeten maken. Hoop zeker dat de Xbox One daar dan ook naar gaat handelen, of anders de opvolger daarop.