Video's gepubliceerd voor 14 augustus 2018 zijn helaas niet meer te bekijken.

Razer Huntsman Elite | Unboxing

Pas recentelijk onthuld, maar nu al over de vloer bij de GamersNET-redactie: Razers nieuwste high-end toetsenbord, de Razer Huntsman Elite. Met een richtprijs à 209,99 euro zeker niet het goedkoopste letterplankje, maar wél eentje tracht een nieuwe soort schakelaar te introduceren…

Hoe is het om te typen en te gamen op een ‘opto-mechanisch’ keyboard van deze prijsklasse? We gaan het binnenkort uitvogelen in GamersNET Gear en een geschreven koopadvies. Maar nu eerst, de unboxing met een aardig enthousiaste Tom…

 1.   
  Bmaster99's avatar

  Heel gaaf toetsenbord zou hem stiekem wel willen hebben

 2.   
  TekkieD's avatar

  Damn… laat die review maar komen :), kijk hier oprecht naar uit ook al weet ik dat dit toetsenbord mij principieel te duur is . 🙁

 3.   
  DeAdSeYe's avatar

  Wat is nou precies een voordeel tussen een gewone toetsenbord en die gaming/mechanische toetsenborden.

  Persoonlijk vindt ik de muis belangrijker dan de toetsenbord. Ik heb een death adder van razer en een toetsenbord van logitech waar ik 15 euro voor heb betaald. Ik heb Unreal Tournament op semi-professioneel gespeeld met dit toetsenbord en won 80% van de matches op semi-professioneel niveau. Cs-Go staat ik meestal op plek nummer 1 in een match en games zoals Escape From Tarkov ben ik heel erg goed in.

  Muis is voor mij wel belangrijk, maar een toetsenbord? Ik weet niet precies welke voordeel het mij geeft tegenover een toetsenbord van 15 euro waar ik in veel games mee domineer.
  Alleen zo’n games als WoW ben ik niet goed in. Maar om voor zo’n games een duur toetsenbord te kopen, zie ik niet zitten.

 4.   
  Tom's avatar

  Voor de gamer is een goede muis sowieso veel belangrijker dan een high-end toetsenbord, inderdaad.

  Punt is dat veel gamers (en toetsenbordgebruikers in het algemeen) wel waarde hechten aan het gevoel van hun toetsenbord; toch een van de belangrijkste vormen van communicatie/besturing in je digitale leven.

  Wat dat betreft biedt een mechanische schakelaar een specifiek gevoel voor precisie, maar ook duurzaamheid. Goede switches gaan langer mee, en blijven doorgaans altijd op precies dezelfde manier aanvoelen. Dat is dan ook juist waar je voor kiest met een specifieke switch, en daar betaal je ook voor.

  Hoewel optische schakelaars qua drukgevoel niet heel veel anders zijn dan mechanische switches, gaat het hier (zoals ook in de unboxing genoemd) om een extra stukje precisie en duurzaamheid. De schakelaars moeten langer meegaan, en ook het idee om de meting aan de hand van ligt boven een fysiek contactpunt te doen, levert net dat beetje meer prestige.

  De verschillen zullen voor veel gamers echter bijzonder miniem zijn, maar zo gaat dat nu eenmaal met technologie. Stapje bij beetje worden nieuwe concepten doorgevoerd en verbeterd. En wat dat betreft, kunnen optische schakelaars misschien wel dé toekomst zijn voor high-end toetsenborden.

 5.   
  TekkieD's avatar

  Het grootste voordeel is de toetsaanslag en precisie daarvan. Een gewone switch registreert een toets al snel niet als je de druk op de toets wat laat verzwakken. Heel goed merkbaar is dit bij spellen waar je veel moet rennen als DayZ, ArmA of PUBG bijvoorbeeld. Bij DayZ heb/had je een mogelijkheid om te dubbeltappen op W zodat je ging rennen. Wanneer je de toets even wat laat verzwakken schakelt deze terug naar lopen. Bij mechanisch heb je hier 0 last van.

  Heb je wel mechanisch gevoeld of gehad deadseye? Ik heb nog nooit iemand een gewone switches zien verkiezen boven mechanisch tenzij men niet beter wist.

 6.   
  Avalius's avatar

  Damn, we weten weer waarvoor we sparen 🙂

 7.   
  DeAdSeYe's avatar

  TekkieD schreef, "Het grootste voordeel is de toetsaanslag en precisie daarvan. Een gewone switch registreert een toets al snel niet als je de druk op de toets wat laat verzwakken. Heel goed merkbaar is dit bij spellen waar je veel moet rennen als DayZ, ArmA of PUBG bijvoorbeeld. Bij DayZ heb/had je een mogelijkheid om te dubbeltappen op W zodat je ging rennen. Wanneer je de toets even wat laat verzwakken schakelt deze terug naar lopen. Bij mechanisch heb je hier 0 last van.
  Heb je wel mechanisch gevoeld of gehad deadseye? Ik heb nog nooit iemand een gewone switches zien verkiezen boven mechanisch tenzij men niet beter wist."

  Ik speel Arma sinds Operation Flashpoint Cold War Crisis in 2001. PUBG heb ik ook voor een langere tijd gespeeld maar DayZ vindt ik gewoon saai. Ik heb nooit problemen gehad met goedkope toetsenbord. Ik heb zeker mechanisch gevoelt, maar ik merk geen verschil in games zelf. Natuurlijk voelt het wat beter en degelijker aan, maar daar geef ik geen 160 euro voor uit.
  Ook met controllers boeit het mij niks, ik heb zowel een Xbox One en PS4 maar als je vraagt welke controller mij beter light? Geen idee, ik heb daar nooit bij stil gestaan, als het goed werkt dan werkt het goed voor mij.

  Ik verkies niks boven iets anders, het is gewoon dat ik de heil er niet in zie en meer een verkoop truc is dan iets anders. Ik presteer net zo goed of vaker beter in gaming als iemand die een toetsenbord van 160 euro heeft. Ik speel vaker met vrienden die allemaal zo’n dure toetsenbord hebben maar zie geen verschil tussen hun en mij.

  Kwa respond tijd en precisie zie ik echt geen verschil. In Rust hoor ik ze vaker schelden omdat het springen en het lopen op kleine stukjes een hel is, terwijl ik daar veel minder problemen mee heb. Het zou voor hun dan juist makkelijker moeten zijn dan voor mij?

  Wat je zegt over verzwakken onder dubbel tappen heb ik ook helemaal geen last van. De enige grote nadeel van goedkopere toetsenborden is, dat ze maar vaker maximaal 3 toetsen te gelijk kunnen gebruiken terwijl dure gaming toetsenborden juist meer tegelijk kunnen gebruiken. Maar ik speel ook veel simulaties waaronder DCS World, en ik heb nog nooit meer dan 2 toetsen hoeven te gebruiken.

  Als ik reddit of forums lees, ben ik niet de enige die zo denkt. Maar meestal komen die reacties ook van mensen die een Logitech K120 hebben, net als ik.

 8.   
  S3MM3R's avatar

  Mooi keyboardje 😍

 9.   
  KeesMommaiseenbaas's avatar

  DeAdSeYe schreef, " Ik verkies niks boven iets anders, het is gewoon dat ik de heil er niet in zie en meer een verkoop truc is dan iets anders. Ik presteer net zo goed of vaker beter in gaming als iemand die een toetsenbord van 160 euro heeft. Ik speel vaker met vrienden die allemaal zo’n dure toetsenbord hebben maar zie geen verschil tussen hun en mij. "

  Niemand beweerd dat je een betere speler wordt door het gebruik van een mechanisch toetsenbord. Maar er zitten onmiskenbare voordelen aan het gebruik hiervan. N-key rollover gaf je zelf al aan en zeker bij games waarbij je veel verschillende toetsen heel kort achter elkaar in moet drukken; denk aan een Moba of een MMORPG, dan kun je dat met een membraantoetsenbord gewoon niet zo goed doen. Geen verkooppraatje, gewoon een stukje techniek dat merkbaar en meetbaar is. Wat daarnaast nog een belangrijk verschil is, is de manier van typen/gamen op een mechanisch toetsenbord. Bij mechanische toetsen hoef je deze maar tot de helft in te drukken (tot het actuatiepunt) en dan wordt de toets al geregistreerd. Dit in tegenstelling tot een membraan toetsenbord, waarbij iedere schakelaar helemaal ingedrukt moet worden voordat deze geregistreerd is.

  Vergelijk het anders maar met rijden in een aftandse VW Polo of het rijden in een dikke BMW. Uiteindelijk kun je met allebei echt wel 130 rijden op de snelweg. Alleen ik gok dat de BMW dan net wat sneller en comfortabeler rijdt. Verkooppraatje? Of is dat ook gewoon een merkbaar en meetbaar verschil.

  Daarnaast ben ik zeker benieuwd naar het oordeel van Tom mbt de optische switches.

 10.   
  Tom's avatar

  De N-Key Rollover is inderdaad precies wat je rechtmatig aankaart met betrekking tot rubberen domes. Die toetsenborden (samen met o.a. scissor switches) kunnen vaak maar X aantal toetsen tegelijkertijd indrukken, terwijl de meeste mechanische toetsenborden feitelijk ál hun toetsen gelijktijdig kunnen registreren.

  Niet dat je dat altijd nodig hebt, maar fervente gamers kunnen daar op een gegeven moment wel tegenaan lopen.

  Overigens moet ik zeggen dat deze optische switches me tot dusver erg goed bevallen. Lichter in aandruk, maar nog wel bizar stevig en vooral precies (heerlijk op om te typen, trouwens). Tegelijkertijd is het soms zelfs zo stevig, dat bepaalde toetsen in sommige spelsituaties niet lekker doordrukken. Dat lijkt me een kwestie van gewenning, maar wel iets om even verder mee te experimenteren.

 11.   
  DeAdSeYe's avatar

  KeesMommaiseenbaas schreef, "

  ”DeAdSeYe” schreef, " Ik verkies niks boven iets anders, het is gewoon dat ik de heil er niet in zie en meer een verkoop truc is dan iets anders. Ik presteer net zo goed of vaker beter in gaming als iemand die een toetsenbord van 160 euro heeft. Ik speel vaker met vrienden die allemaal zo’n dure toetsenbord hebben maar zie geen verschil tussen hun en mij. "

  Niemand beweerd dat je een betere speler wordt door het gebruik van een mechanisch toetsenbord. Maar er zitten onmiskenbare voordelen aan het gebruik hiervan. N-key rollover gaf je zelf al aan en zeker bij games waarbij je veel verschillende toetsen heel kort achter elkaar in moet drukken; denk aan een Moba of een MMORPG, dan kun je dat met een membraantoetsenbord gewoon niet zo goed doen. Geen verkooppraatje, gewoon een stukje techniek dat merkbaar en meetbaar is. Wat daarnaast nog een belangrijk verschil is, is de manier van typen/gamen op een mechanisch toetsenbord. Bij mechanische toetsen hoef je deze maar tot de helft in te drukken (tot het actuatiepunt) en dan wordt de toets al geregistreerd. Dit in tegenstelling tot een membraan toetsenbord, waarbij iedere schakelaar helemaal ingedrukt moet worden voordat deze geregistreerd is.
  Vergelijk het anders maar met rijden in een aftandse VW Polo of het rijden in een dikke BMW. Uiteindelijk kun je met allebei echt wel 130 rijden op de snelweg. Alleen ik gok dat de BMW dan net wat sneller en comfortabeler rijdt. Verkooppraatje? Of is dat ook gewoon een merkbaar en meetbaar verschil.
  Daarnaast ben ik zeker benieuwd naar het oordeel van Tom mbt de optische switches.
  "

  Waarom spreken ze dan over reactietijd en precisie bij gaming toetsenborden? Want dat zijn 2 dingen die jou wel degelijk een betere speler maken.

  Meerdere toetsen achter elkaar indrukken is voor de meeste toetsenborden geen probleem meer. Dat was iets voor vroeger, zelfs mijn K120 kan dat gewoon makkelijk. Het gaat erom hoeveel toetsen er tegelijk worden ingedrukt, niet snel achter elkaar. Ik heb bij geen enkele game 3 of meerdere toetsen hoeven te gebruiken, zelfs in DCS World niet en dat is een game met de meeste toetscombinaties ter wereld.

  Om even terug te komen op jou VW en BMW voorbeeld.
  Het harder optrekken is degelijk een verkoop truc. De verkoper gebruikt een argument om jou meer geld te laten betalen terwijl een “goedkopere” auto het net zo goed is. De BMW die van 0 tot 5 seconde op 100 kilometer per uur zit, kost 50.000. Een VW die van 0 tot 7 seconde op 100 kilometer per uur zit, kost 40.000.

  Laten we uitgaan (gewoon als voorbeeld) dat de gemiddelde van auto’s op 0 tot 10 seconde op 100 kilmometer per uur zitten, dan zit je nog boven het gemiddelde. Waarom zou je dan die 10.000 euro extra uitgeven voor een verschil die zo klein is? Ik duw me lekker die 10.000 euro in m’n zak!

  Comfortabeler rijden kan ik me wel iets bij voorstellen om daar extra geld aan uit te geven, maar als je nooit langer dan een half uur per dag in je auto zit, dan zou ik alsnog voor de goedkopere versie gaan.

  De voordelen die jullie geven zijn me het 145 euro niet waard. Het half indrukken van de toetsen en dan al worden geactiveerd zal bij mij alleen maar voor meer ergernis zorgen. Ik spele vaker DCS world met de Oculus Rift. Ik heb helaas niet erg veel toetsen op mijn vlieg joystick en heb helaas nog geen Thrustmaster Hotas Warthog. Dus ik ben afhankelijk van mijn toetsenbord, maar omdat ik de Oculus Rift op heb, zie ik niet wat ik doe op mijn toetsenbord. Ik moet dan altijd eerst de F of de J voelen, om te kijken waar de andere toetsen zitten, of gewoon de layout van het toetsenbord voelen. Het kan dan zijn dat ik één van de toetsen iets te hard indruk en dus worden geactiveerd. Bij de K120 toetsenbord moet je gelukkig iets harder indrukken voordat deze worden geactiveerd. Ik vindt dat juist fijner, en het reageert ook verdomd snel, en dat heeft me dna 15 euro gekost.

  Moet niet eraan denken dat ik perongelijk de air-breaks aanzet onder dog fighting. Brrrrr….. 😮

 12.   
  Tom's avatar

  DeAdSeYe schreef, "[Waarom spreken ze dan over reactietijd en precisie bij gaming toetsenborden? Want dat zijn 2 dingen die jou wel degelijk een betere speler maken."

  Het klopt ook wel, maar het verschil is veel minder significant dan die van een reguliere muis tegenover een goede gaming muis. Fatsoenlijk kunnen richten in een shooter is dan ook veel belangrijker dan de precisie van wanneer je op lopen/sprinten/crouchen drukt, bijvoorbeeld.

 13.   
  KeesMommaiseenbaas's avatar

  Wat betreft de prijs; 160 euro vind ik ook duidelijk te veel voor een toetsenbord. Maar zoals bijvoorbeeld in de afgelopen Gamersnet Gear besproken: Cooler Master CK550 is een mechanisch RGB toetsenbord met alles op en er aan voor zo’n 80 euro. En zo heb je nog meer aanbieders van kwalitatief goede mechanische toetsenborden die ruim onder de 100 euro zitten. Dat is evengoed nog steeds een behoorlijk bedrag, dat je misschien te hoog vindt voor wat je er voor terugkrijgt.
  Maar het verschil tussen de toetsenborden is onmiskenbaar.

 14.   
  Tom's avatar

  Onmiskenbaar is denk ik een (veel) te groot woord voor een flinke groep gamers. Lang niet iedereen interesseert en verdiept zich erin, waardoor enkel een niche het verschil echt kan voelen — en dus waarderen.

  Neem bijvoorbeeld de redactievloer van een paar weken geleden. Amador krijgt kriegels van de klikjes, Salim gelooft niet in mechanische toetsenborden en Peter vindt gaming in tech-producten vaak maar een marketingpraatje; weinig kans dat zij drieën (willen) geloven in het verschil of de verbetering van een mechanische schakelaars t.o.v. een ander toetsenbord.

  Naar mijn idee is het verschil er wel degelijk, maar is het minder merkbaar dan een goede optische muis tegen een oude infrarood Dell-unit die je bij je vaders laptop kreeg. En zelfs dat vinden een boel gamers een verwaarloosbaar klein verschil. Maar goed, zoiets blijft dan ook altijd een kwestie van smaak en gewenning.

 15.   
  KeesMommaiseenbaas's avatar

  Tom schreef, " Neem bijvoorbeeld de redactievloer van een paar weken geleden. Amador krijgt kriegels van de klikjes, Salim gelooft niet in mechanische toetsenborden en Peter vindt gaming in tech-producten vaak maar een marketingpraatje; weinig kans dat zij drieën (willen) geloven in het verschil of de verbetering van een mechanische schakelaars t.o.v. een ander toetsenbord. "

  Als iemand liever geen klikgeluiden hoort of liever op een rubberdome typt is dat natuurlijk. Maar ik mag toch wel hopen dat zij allemaal een verschil merken wanneer ze een mechanische dan wel een plastic toets indrukken. Want dat was eigenlijk het begin van de discussie; mensen merken ‘geen verschil’ terwijl ze er op gamen/typen. En dat geven Amador, Salim etc (allen geen liefhebber van mechanical) ook wel aan. Zij merken duidelijk wel een verschil, zij het voor hen een negatief iets.

 16.   
  Mattiees's avatar

  wat een discussie onder een unboxing 😆 Ik ben benieuwd naar de gamersnetgear, toetsenbord ziet er weer mooi uit.

 17.   
  Tom's avatar

  Leuk juist, dit! Vind het oprecht mooi om te zien dat er vragen gesteld worden, maar ook antwoorden en meningen vrijuit gedeeld. Daar doen we het uiteindelijk ook voor. Informatie, discussie én dan nog wat gezelligheid.