Guild Wars 2 schrijvers ontslagen na Twitter ‘fittie’

Guild Wars 2 is twee van haar schrijvers kwijt na een ontslag. Ontwikkelaar ArenaNet heeft Jessica Price en Peter Fries ontslagen, omdat ze een Twitter ‘fittie’ hielden op het sociale platform. Ze mengden zich in een hevige discussie met YouTuber en Twitch-streamer Deroir, die tevens partner is van Guild Wars 2 als content creator.


Schrijver Jessica Price startte een thread op Twitter over het schrijven van characters in MMO’s versus singleplayer games. Ze zegt daarover dat het makkelijker is om personages te schrijven voor singleplayer spellen, vanwege de vaste structuur van zo’n personage, in tegenstelling tot het maken van eigen gepersonaliseerde characters in MMO’s. Deroir reageerde dat de toevoeging van dialoogopties een mogelijkheid is om spelers hun personage op een betekenisvolle manier te laten uiten.

Price stelde dit niet geheel op prijs en zei: “Thanks for trying to tell me what we do internally, my dude.” Nadien retweette ze zijn reactie met als antwoord dat zijn feedback niet gewild was, vanwege zijn gebrek aan kennis over haar werk en omdat ze zich hierin bedreigd voelt als vrouwelijke gameontwikkelaar.

YouTuber Deroir verontschuldigde zich meerdere malen, zeker nadat Price suggereerde dat het in deze kwestie om sekse ging. Reacties van Twitteraars hadden kritiek op haar uitspraak over ‘vrouwelijke gameontwikkelaar’. Ook medeauteur Peter Fries mengde zich met een tweet dat ze nooit om zijn feedback heeft gevraagd.

Na deze discussie en uitval richting Deroir heeft de baas van ArenaNet, Mike O’Brien, besloten de twee werknemers te ontslaan. Dit was zijn statement.

Recently two of our employees failed to uphold our standards of communicating with players. Their attacks on the community were unacceptable. As a result, they’re no longer with the company.

I want to be clear that the statements they made do not reflect the views of ArenaNet at all. As a company we always strive to have a collaborative relationship with the Guild Wars community. We value your input. We make this game for you.

O’Brien vindt het niet kunnen hoe werknemers van hem op deze manier communiceren met hun gamers, fans en partners. Dit past niet binnen het beleid van ArenaNet, waardoor het ontslag onontkoombaar was.

Wat vind jij? Is het ontslag overdreven of gingen de twee te ver?

 1.   
  MikeGevers's avatar

  Ik vind het best wel zwak dat Price stelt dat het een kwestie van sekse is. Ontslag gaat misschien een klein beetje ver, maar ik zit de tweets nu te lezen en ze blijft elke vorm van discussie maar smoren door mensen óf seksist te noemen óf te blocken.
  ArenaNet wil zich juist profileren als een bedrijf dat openstaat voor diversiteit én opbouwende kritiek. Ik kan me dan ook voorstellen dat ArenaNet wil dat zijn medewerkers dit uitdragen. Price gebruikt het eerste echter om het tweede tegen te werken, en bleef (blijft?) dat maar doen. Sterker nog, uiteindelijk noemde ze Deroir een “rando asshat”, en ik kan me voorstellen dat er wel meer krachttermen rondzweven in de verschillende draadjes. Ik denk dat dit de druppel voor ArenaNet was.

  Edit: ik lees nu nog wat verder en blijkbaar was Price dus ook blij dat Total Biscuit dood was, zoals ze ook uitdrukte op Twitter in een behoorlijk omstreden post. Het zou dus best kunnen dat ArenaNet haar al een laatste waarschuwing had gegeven.

 2.   
  Avalius's avatar

  Ze kunnen toch ook soms overdrijven hoor.. man man!