Hawaii wil verkoop van games met loot boxes beperken tot 21+

Nadat België en Nederland aankondigden loot boxes in games te gaan onderzoeken, werd dit omstreden game-concept ook onderwerp van discussie in de Amerikaanse politiek: Chris Lee, de Democratische vertegenwoordiger van de staat Hawaii, zei dat hij wetgeving zou uitvaardigen om games met loot boxes aan te merken als alleen geschikt voor mensen ouder dan 21 jaar.

Nu is het zo ver: Lee heeft zijn wetsvoorstellen ingediend, en wel in de vorm van vier verschillende Bills. House Bill 2686 en Senate Bill 3024 stellen voor om games met willekeurige beloningen die kunnen worden gekocht met echt geld, niet langer te laten verkopen aan mensen die jonger zijn dan 21 jaar. De andere twee wetten, House Bill 2727 en Senate Bill 3025, eisen dat uitgevers bekendmaken wat de kans is dat je bepaalde items uit hun loot boxes krijgt.

Volgens Chris Lee overweegt meer dan de helft van de Amerikaanse staten om soortgelijke wetgeving in te voeren. Hij hoopt dat de game-industrie uiteindelijk gedwongen zal worden om zijn loot box-praktijken aan te passen.

Overigens duurt het waarschijnlijk nog wel even voordat de voorgestelde wetgeving van kracht wordt – als dat überhaupt gaat gebeuren. Eerst moeten de wetten nog door verschillende commissies en wetgevingsorganen heen, om nog maar te zwijgen over president Trump.

Als de wetten al deze stemmingen en screenings overleven, mogen games met loot boxes alleen nog maar worden verkocht aan mensen die kunnen aantonen dat ze 21 jaar of ouder zijn, wat de markt voor veel games zou verkleinen. Overigens wordt er geen verschil gemaakt tussen cosmetische items en pay-to-win-praktijken: als je met echt geld pakketten kunt kopen waarin willekeurige beloningen zitten, is het volgens de wetgeving van Lee (in zijn huidige vorm) een vorm van gokken.

Hoewel het dus nog wel even duurt voordat de nieuwe loot box-wetgeving in werking treedt, lijkt het net zich langzaam te sluiten rond uitgevers die loot boxes met willekeurige beloningen. De tijd zal leren wat het effect van strengere regulering op onze geliefde industrie zal zijn.

 1.   
  Alfa Warrior's avatar

  Tja – dan worden die regels omzeilt doordat ze dingen doen als: Koop een key – deze key kan gebruikt worden om een chest te openen voor een willekeurige beloning.

  En als ze zeggen: Indirect mag ook niet – dan krijg je dat je met “credits” .. of coins weer dingen kunt kopen – maar ook random kunt kiezen.. waarbij – Activision/Blizzard kennende, de kosten van het kiezen 10x zo hoog liggen als de “random” keuze.

 2.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Daar los je het problem ook helemaal niet mee op.
  🙄
  En correct me, maar is 18+ niet de (wetelijke) leeftijd dat je volwassenen bent en mag gokken in en/of buiten Europa?

 3.   
  MikeGevers's avatar

  ”DutchGamer-W-“ schreef, "Daar los je het problem ook helemaal niet mee op.
  🙄
  En correct me, maar is 18+ niet de (wetelijke) leeftijd dat je volwassenen bent en mag gokken in en/of buiten Europa? "

  In Amerika geldt voor gokken een minimumleeftijd van 21 😉

 4.   
  RLXTR's avatar

  Het beste werkt het toch als games de games met overdreven veel gok elementen links laten liggen. Dat geldt wat mij betreft ook voor games die te veel leunen op micro transacties. Kuch *NBA 2k* kuch