Mod-maker permanent verbannen van The Division wegens screenshot tool

Mooie screenshots redden je niet van een levenslange ban, als het aan Ubisoft ligt. Zo werd de Finse mod-maker Matti Hietanen voor het leven verbannen van Tom Clancy’s The Division omwegen het uitbrengen van zijn in-game fotoprogramma Cinematic Tools.

Hietanen bracht de wereld op de hoogte van zijn levenslange verbanning middels een tweet, waarin Ubisoft hem zakelijke bonjourden van het in 2015 verschenen schietspel. In een uitgebreid interview met Kotaku deed de Finse natuurkundestudent zijn zegje over de stand van zaken.


Naar Hietanens eigen veronderstelling van Ubisofts handelen, zou het niet per se gaan om Cinematic Tools an sich. Het hulpprogramma kan weliswaar relatief veilig gebruikt worden in 22 verschillende games (waaronder Battlefield 1, Just Cause 3 en Dark Souls 3), maar is wel gebouwd op het meer omstreden Cheat Engine. Aan de hand van die mod kan Hietanen het mogelijk maken de tijd te stoppen, spelersperspectief uit te breiden en met verschillende waardes van het spel te spelen.

Het gebruik van de Cheat Engine heeft de Fin mogelijk de digitale kop gekost in The Division. Ironisch, aangezien Cinematic Tools uiteraard allesbehalve functioneel is voor valsspelers. Toch waarschuwde Hietanen zelf ook al gebruikers van Cinematic Tools voor mogelijke verbanning van spellen. Op de bijbehorende website prijkt duidelijk de tekst “I do not take any responsibility for banned accounts and such. Use at your own risk!”


Ubisoft zelf heeft nog geen officieel statement over het verbannen van Hietanen gegeven, naast het geautomatiseerde bericht dan welteverstaan. Voor de maker van Cinematic Tools is dit een primeur, al is het eentje waar hij niet volledig achter staat. Vooral de beperkte mogelijkheid om met Ubisoft in contact te komen en zijn pleidooi als goedbedoelde content creator te doen, ergert hem. Toch hoopt Hietanen op een herzien van Ubisofts keuze:
I don’t think that’d be too hard and staying completely silent to banned content creators, no matter how hard they try making contact, really sucks.
Aldus Hietanen, die voorlopig de hoogwaardige fotografie voor The Division aan andere spelers over moet laten. In zijn verbanning van het spel, heeft de Fin besloten terug te keren naar het modden van de Battlefield-franchise, nota bene de games die hem voor het eerst dreven mooie kiekjes te schieten.

 1.   
  Supermanneke's avatar

  Erg jammer, zeker aangezien Ansel nog steeds niet functioneel is binnen The Division. De cinematic tools van Hattiwatti gebruik ik persoonlijk sinds BF4 en ze werken echt fijn. Voor valsspelers biedt het nul voordeel, maar het zal hoogstwaarschijnlijk een automatische ban zijn voor het simpelweg injecteren van een DLL of iets dergelijks.

 2.   
  Tom's avatar

  Op zich is dat gebrek aan Ansel ook wel weer opvallend. Over het algemeen zie je Ubisoft vaak erop uittrekken met NVIDIA in hand, waardoor ze relatief snelle support hebben voor al diens nieuwe features. Kijk ook naar Ghost Recon Wildlands, die daar flink baat bij had op pc.

  Dan zou je denken dat iets als Ansel vrij makkelijk geïmplementeerd wordt in The Division. De screenshots tonen in ieder geval hoe veel potentie deze game als creatief canvas heeft.