EA’s omhaal betreft microtransacties werd mogelijk geforceerd door Disney

De afgelopen week waren het de microtransacties in Star Wars: Battlefront 2 die de klok sloegen. Door deze op opvallende wijze te verdedigen, scoorde Electronic Arts de meest gehate Reddit-reactie ooit. Daaropvolgend moest het bedrijf, door benadelende aandacht vanuit de media, alle microtransacties uit Battlefront 2 slopen. Allereerst lijkt dat een poging van EA om imagobreuk te minimaliseren, maar nu blijkt dat er misschien een andere speler de keuze in werking heeft gezet.

Volgens Wall Street Journal-verslaggever Ben Fritz waren het mogelijk uitvoerende krachten binnen Disney die Electronic Arts aanspraken op hun gedrag. De eindverantwoordelijke voor de Star Wars-licentie had naar verluid zorgen geuit over de vele slechte media-aandacht rondom Star Wars: Battlefront 2. De inmiddels ietwat ontplofte media dicteerde immers dat men de game begon te associëren met onvrede en gokgedrag, waarna Disney ingegrepen zou hebben om hun franchise niet verder ten gronde te richten.


Het bericht richting EA zou verstuurd zijn door Jimmy Pitaro, hoofd van onder meer interactieve media bij Disney. Hij sprak daarbij over de zorgen die niet het bedrijf zelf en Disney-voorzitter Bob Iger uitten over de manier waarop Electronic Arts omging met het spel en de publieke perceptie van de titel.

Electronic Arts noch Disney hebben tot dusver gereageerd op dit bericht, maar één ding is zeker: de microtransacties staan op inactief. Voorlopig dan. Electronic Arts gaf in hun originele statement al ingrepen te doen naar smaak van de spelersbasis, maar ondertussen wel te werken aan een geslaagde terugkeer van de geldtransacties in Star Wars: Battelfront 2. Volgens EA betreft het dan wel een terugkeer waar gamers achter kunnen staan.

Is het relevant wie precies met het idee kwam om het hele financiële plaatje van Star Wars: Battlefront 2 in de ban te doen, of gaat het juist om de resultaten? Discussieer mee of wacht gerust hoe dit verhaal een staartje krijgt. GamersNET houdt je up-to-date over de stand van zaken, vooral in deze drukke dagen…

 1.   
  G-6's avatar

  Als dit klopt dan is het te hopen dat ze bij Disney inzien dat EA niet de juiste partij/uitgever is om de Star Wars licentie toe te vertrouwen

 2.   
  Neolite's avatar

  Er zijn niet veel uitgevers die een dergelijke franchise op kunnen zetten met een dusdanig gevarieerd aanbod. Het was ergens ook de enige keuze voor Disney. Dat Disney de negatieve ophef niet zo leuk zal vinden lijkt mij nogal een open deur en dat contact zal wel op regelmatige basis gebeuren.

 3.   
  Puddingboom's avatar

  EA heeft echt niet een star wars game mogen maken zonder een uitvoerig business plan te schrijven en op te stellen. Hier stonden 100% zeker ook deze microtransacties in. Disney is hier niet de onschuld zelf ..

 4.   
  Neolite's avatar

  Micro-transacties kan je op verschillende manieren implementeren van cosmetisch tot pay2win. De markt is er blijkbaar nog niet klaar voor en dat laat zich nu zien in een lawine aan kritiek. Uiteraard wist Disney van het bestaan van deze micro-transacties af, alleen ik vraag mij sterk af of ze precies wisten welke soort micro-transacties de game moesten gaan spekken.