EA: Loot boxes zijn geen vorm van gokken

Eerder berichtten we al dat de zowel de Nederlandse als de Belgische Kansspelautoriteiten onderzoeken of loot boxes in games een vorm van gokken zijn, wat ongetwijfeld te maken heeft met de recente controverse rondom Star Wars: Battlefront 2. EA, de uitgever achter laatstgenoemde game (en aanstichter van eerdergenoemde controverse), zegt nu echter dat dit systeem geen vorm van gokken is.

Het bedrijf redeneert dat het in Star Wars: Battlefront 2 niet écht noodzakelijk is om loot boxes te kopen: een speler kan ze ook verdienen door simpelweg het spel te spelen. Ook garanderen de loot crates dat spelers altijd content krijgen die ze in het spel kunnen gebruiken.

Creating a fair and fun game experience is of critical importance to EA. The crate mechanics of Star Wars Battlefront 2 are not gambling. A player’s ability to succeed in the game is not dependent on purchasing crates. Players can also earn crates through playing the game and not spending any money at all. Once obtained, players are always guaranteed to receive content that can be used in game.
Die laatste zin is hier van cruciaal belang: waar je bij gokautomaten of loterijen kunt eindigen met niets (of in ieder geval niets meer dan bittere teleurstelling) in ruil voor je geld, krijg je in Star Wars: Battlefront 2 altijd iets terug voor je zuurverdiende centen. Het zal dus de vraag zijn of de willekeur die bepalend is voor wát je precies krijgt, genoeg is om loot boxes te kwalificeren als gokken. En zo ja: zijn er nog andere in-game aankopen die onder gokken vallen? Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan puur cosmetische items zoals de dingen die je kunt verdienen en/of kopen in Overwatch.

Hoe dan ook, loot boxes staan de komende tijd in de spotlights, en niet alleen bij gamers. Mochten de bevindingen inderdaad stellen dat loot boxes gelijk zijn aan gokken, zal dat interessante effecten hebben op in ieder geval de Nederlandse en Belgische game-markt.

 1.   
  Downzilla's avatar

  fair and fun hahahahahahahhahahhahaggahahagagagaggagaagagggaahhahahaahaaaahahahahahahaaahhahahahahhahahahaahaaahahahahahhahahhaaaghagagagayasysfysfatatatafayatataattatagaagaahaahahahahahhahaghaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 2.   
  CHILLOZZ's avatar

  sja dat zou ik ook zeggen als ik dr bakken met geld aan zou verdienen…
  En vooral als men massaal die troep koopt…

  Leukste zijn dan de mensen die erover klagen maar wel die troep kopen,, Motiveer het dan ook niet want je maakt t alleen maar erger..

  Als je kijkt wat bij sommige games de kosten zijn….. Dat noem ik geen MICRO-transacties meer hoor…
  microtransactie is IMO iets van een paar euro max 5a10 euro

 3.   
  Mandamo's avatar

  waar je bij gokautomaten of loterijen kunt eindigen met niets (of in ieder geval niets meer dan bittere teleurstelling) in ruil voor je geld, krijg je in Star Wars: Battlefront 2 altijd iets terug voor je zuurverdiende centen.

  Als je een euro terugkrijgt bij een gokkast is het nog steeds gokken.

  Deze video laat trouwens precies het verschil zien tussen een speler met en zonder goede star cards: https://youtu.be/r7TmXpCJI8s

  Voordat je die kaarten vrijgespeeld hebt ben je echter waarschijnlijk honderden uren verder.

 4.   
  Papachico's avatar

  “Creating a fair and fun game experience is of critical importance to EA.”

  Juist.. en daarom zijn er zulke hevige discussies hahaha

  “The crate mechanics of Star Wars Battlefront 2 are not gambling. A player’s ability to succeed in the game is not dependent on purchasing crates.”

  Dat is zeker waar, maar als mensen lootboxes gaan kopen en masaal sterker worden dan de rest is het voor de rest ineens niet meer zo leuk om te spelen. De neiging om dan ook maar lootboxes te kopen is dan ineens een stuk groter om via deze weg niet je speelplezier te verliezen.

  “Players can also earn crates through playing the game and not spending any money at all. Once obtained, players are always guaranteed to receive content that can be used in game.”

  Hoogstwaarschijnlijk is de “RNG” of “Droprate” zeer laag bij hetgene waar het juist om draait. Dat je altijd iets krijgt dat je “kan” gebruiken zal waarschijnlijk vaker iets zijn waar je uiteindelijk geen ene reet aan hebt.

  Wat een bericht.. net zo fucking krom als Activision 😆

 5.   
 6.   
  Neolite's avatar

  Natuurlijk EA, vooral vol blijven houden terwijl het er zo enorm dik bovenop ligt.

 7.   
  Flapjack's avatar

  drogreden op drogreden. lootboxes zijn gewoon slotmachines

 8.   
  someone else's avatar

  (null)