Microsoft wil toetsenbord- en muisondersteuning voor Xbox One

Microsoft heeft Xbox-ontwikkelaars aangemoedigd en geholpen toetsenbord- en muisondersteuning in games te implementeren. Volgens Mike Ybarra, Platform Corporate Vice President bij Xbox, hoeven we niet lang meer te wachten op deze mogelijkheid. Hiermee hoopt Microsoft een stap verder te zijn met het ombouwen van de de Xbox- en Windows 10-systemen tot één geheel.

Ybarra onthulde dit nieuws toen een fan hem ernaar vroeg tijdens panel bij PAX West.

Keyboard and mouse support is definitely coming,

We have to be very smart in how we do that. We’ll leave it a lot up to developer choice. A lot of people tweet me and say ‘you can’t do this because of fairness,’ and we understand that. We run two platforms; the Xbox platform, and the Windows platform.

And so, when we bring keyboard and mouse, we’ll coach developers and say… look, you’ve got to think about your multiplayer pools, if you have a competitive game, people are probably going to want the choice to say I’ll play with other keyboard and mouse people or I’ll play only with controller people, or that I’ll play with any of those.

So you’ll see our first games supporting keyboard and mouse soon, I can’t announce what that is, but soon. And based on developer interest, they’ll choose to do keyboard and mouse, or not.

Toch maakt een aantal fans zich zorgen. Zo zouden kansen in shootergames niet eerlijk verdeeld zijn omdat je met muis en toetsenbord veel accurater kunt schieten dan met een controller. Ben jij het daarmee eens? Laat het ons weten in de reacties!

 1.   
  Tom's avatar

  Buiten games om werken standaard USB-toetsenborden al langer voor bijvoorbeeld het typen van berichten of invoeren van downloadcodes. Zou interessant zijn als ze dit ook richting de games brengen, mits ze daarmee niet de balans van bijvoorbeeld online shooters verstoren.

 2.   
  fantasyfreak's avatar

  Klopt, ik had vroeger op de PS2 al een toetsenbord aangesloten om te kunnen type in de lobby 😛

  Maar als je echt muis en toetsenbord mag gaan gebruiken tijdens het spelen dan denk ik dat dat nogal oneerlijk gaat worden tegenover de mensen met een controller. Tenzij ze lobby’s kunnen scheiden tussen mensen met een controller en mensen met een muis/toetsenbord.

 3.   
  Tom's avatar

  Of ze gooien het over de Gears of War-boeg, waarbij casual matches een smeltkroes zijn van Windows 10- en Xbox One-gamers, maar waar de Ranked lobby’s van beide gescheiden zijn. Lijkt me aannemelijk dat Microsoft je invoermogelijkheid kan waarnemen en eventueel ook kan locken nadat je de lobby betreedt. Relatief makkelijk en een eerlijke scheiding van muis/toetsenbord en controller.

 4.   
  Supermanneke's avatar

  Tom schreef, "Of ze gooien het over de Gears of War-boeg, waarbij casual matches een smeltkroes zijn van Windows 10- en Xbox One-gamers, maar waar de Ranked lobby’s van beide gescheiden zijn. Lijkt me aannemelijk dat Microsoft je invoermogelijkheid kan waarnemen en eventueel ook kan locken nadat je de lobby betreedt. Relatief makkelijk en een eerlijke scheiding van muis/toetsenbord en controller."

  Met muis en toetsenbord openen ze ook de mogelijkheid om (diepere) RTS’s te ontwikkelen voor de console (zoals bijvoorbeeld Age of Empires IV).

 5.   
  Ray8's avatar

  Ben het er niet mee eens het is een game console word beetje gek er van

 6.   
  Tom's avatar

  ”Ray8″ schreef, "Ben het er niet mee eens het is een game console word beetje gek er van "

  Dan… Plug je het niet in?

 7.   
  Downzilla's avatar

  Tom schreef, "

  ”Ray8″ schreef, "Ben het er niet mee eens het is een game console word beetje gek er van "

  Dan… Plug je het niet in?"

  Niet iedereen houdt van keuze.

 8.   
  someone else's avatar

  In een potje competetive overwatch zit ik niet op een muis-mccree te wachten nee. Wel zou het vet zijn als je met andere muis spelers en pc spelers gegooid wordt, en dat de controller xbox/pc spelers bij elkaar gegooid worden

 9.   
  Neolite's avatar

  Op de console bestaat er al zoiets als XIM en dit geeft een fors oneerlijk voordeel voor de gebruikers, niet alleen krijg je muis en toetsenbord maar ook de flinke portie auto-aim die bij de controllers gebruikelijk zijn. Het beste van beide werelden en een gigantisch voordeel in competitieve modi.

  Een voorbeeld van waarom dit niet goed werkt op de pc is de recente Destiny 2 Beta. Om consolespelers de mogelijkheid te geven om op een beetje niveau te kunnen concurreren met pc heeft men een flinke buslading auto-aim toegevoegd als er een controller gebruikt wordt, iets wat ongebruikelijk is op de pc.

  Nu zijn er dus slimmeriken die een XIM gebruikten om vervolgens het spel te laten denken dat er met een controller gespeeld wordt en in werkelijkheid lekker met een toetsenbord en muis spelen.

  De les die we hier uit kunnen trekken? Gescheiden houden die boel want er is geen acceptabele middenweg. Auto-aim met controller op de console en absoluut geen auto-aim op de pc en dus lekker met muis en toetsenbord spelen.

 10.   
  Tom's avatar

  Natuurlijk moet je die twee gescheiden houden. Maar dat is precies wat Microsoft nu al doet, waar mogelijk en nodig.

  Persoonlijk kan ik me enorm vinden in Gears of War 4 en diens gulden middenweg. Casual maakt het geen barst uit, zolang je in Ranked Play maar een duidelijke tweedeling hebt tussen controller en KB/M. Werkt prima, en loopt bovendien lekker parallel aan de hele ‘Play Anywhere’ visie.

  Tegelijkertijd heb je uiteraard ook spellen als Sea of Thieves, waarbij de invoermogelijkheden niet echt relevant zijn voor de benodigde ‘vaardigheid’ in het spel. Wat mij betreft mag dan sowieso alles kriskras door elkaar lopen. Meer keuze, meer vreugd.

 11.   
  iDraxo's avatar

  betekend dit Razer Chroma producten op xbox? Kappa

 12.   
  someone else's avatar

  @tom, helemaal mee eens! En daar komt dan ook nog eens bij date echte pc-games: moba’s, planet coaster, en een hele hoop andere games die onspeelbaar zijn met een controller, ook mogelijk worden. De grote stap die microsoft nog zou moeten maken is dat ontwikkelaars de game in een klap kunnen developpen: 1 game die werkt op xbox en pc, met of zonder controller. Hierbij moet wel eerst steam omver geholpen worden denk ik…

 13.   
  Neolite's avatar

  Dit is uiteraard een hele dikke handreiking aan RTS en MOBA voor de console van de kant van Micrsosoft, Halo wars heeft wel aangetoond dat het kan werken maar de manier waarop is echter beperkt

 14.   
  GrijzeVos's avatar

  Toetsenbord werkten toch al op de Xbox One? Ik snap niet trouwens hoe een muis meerwaarde gaat bieden. Ben benieuwd 😆

 15.   
  Neolite's avatar

  GrijzeVos schreef, "Ik snap niet trouwens hoe een muis meerwaarde gaat bieden. Ben benieuwd 😆 "

  Dan adviseer ik om eens een populaire shooter te spelen op de pc met een controller.