Petitie tegen betaalde Skyrim mods ruim 100.000 keer ondertekend

Sinds kort geeft Valve mod-makers de mogelijkheid om geld te vragen voor hun mods op de Steam Workshop. Dit heeft bij veel gamers tot irritatie geleid: mods die voorheen gratis waren, kosten nu plotseling geld en zelfs met de simpelste mods (zoals wapens en extra weeropties) proberen sommigen nu al flinke bedragen te verdienen. Een ontevreden Skyrim-gamer is daarom een petitie gestart.

De petitie, die inmiddels al meer dan 110.00 keer ondertekend is, pleit ervoor dat Valve de betaaloptie verwijdert uit de Steam Workshop:

Mods should be a free creation. Creations made by people who wish to add to the game so others can also enjoy said creation with the game. We need to unite and reject this act by Valve. Unite have Valve remove the paid content of the Workshop.
Daarnaast blijkt de kwestie van eigendomsrecht plotseling zeer relevant te zijn. Zo zag Valve zich donderdag nog genoodzaakt om één van de eerste betaalde mods te verwijderen, aangezien deze assets gebruikte die afkomstig waren uit een andere (gratis) creatie.

Ben jij bereid om te betalen voor mods? Laat het ons weten in de reacties!

 1.   
  Alfa Warrior's avatar

  Signed.

  Ik vind het absoluut belachelijk om te betalen voor mods – er zijn genoeg mods waar ik voor zou willen doneren maar betalen, nee.

 2.   
  gatemaster64's avatar

  wat ik wel belachelijk vind tegenwoordig, is dat mensen met dit soort dingen in een een slechte review gaan schrijven op steam.

  wat ik nog vervelender vind is dat die mensen die dan zo’n review hebben geschreven, de review er niet eens afhalen ook al hebben de makers de game gefixt.

  ik ben zeker niet voor betaalde mods, maar de mensen mogen van mij wel wat minder heftig reageren.
  je hoeft de mods namelijk niet te kopen, en er blijven genoeg mensen die hun mods gewoon gratis aanbieden.

 3.   
  Koen's avatar

  Er is maar een manier om actie te voeren en dat is door simpelweg geen mods te kopen. Zo’n petitie daar lachen ze bij Valve en Bethesda om.

 4.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  ten eerste is het belachelijk dat ze hier geld voor gaan vragen. weer een nieuwe melkkoe gevonden lijkt het.
  Ten tweede snap ik niet waarom ze die mods uberhaupt maken. speel het spel gewoon zoals je het gekocht hebt. Ik snap best dat het grappig is om als iron man door gta 4 heen te vliegen of dat het realistischer lijkt. wauw allemaal mooi de eerste vijf minuten daarna let je er niet meer op en gaat het weer om de oorspronkelijke gameplay. Beetje loos dus… 🙄

 5.   
  Neolite's avatar

  🙄 Dan zou ik SkyUI is opzoeken. De game heeft op de pc een console besturing/interface en SkyUI geeft de game een interface die geschikt is voor de PC. Dus het is een beetje simpel en raar om zoiets te roepen. 😉

 6.   
  EpicSoftworks's avatar

  Het is weer een stap die de dynamiek tussen echte gamedevelopers en modders veranderd en de markt ook veranderd. Zoals eerder gepost door iemand hoef je niet perse te betalen voor mods en het grote grof aan mods zullen denk ik ook wel gratis blijven.

  Maargoed, ik vond het raar ogen toen ik het voor het eerst zag. Betalen voor mods!? whut…

  Ik kijk het nog een paar maanden aan, wie weet komt er wel iets goeds uit, dit bedoel ik in de zin dat een modder bijv. een mod kan ontwikkelen ter groote van een uitbreiding van een spel. Het zou kunnen dat iemand bijv. een tweede Heartfire maakt, of een extra stuk land toevoegd aan skyrim, en tja, dan zou betalen voor een mod nog niet zo gek zijn.

  — nasleep —

  Ik schreef deze comment zonder de kennis dat de modder maar 25% zou krijgen. Dit is echt schrikbarend slecht. Valve en Bethesda zouden dus 75% krijgen over iets waar hun hellemaal geen tijd of moeite in hebben gestopd en dat is oneerlijk in mijn ogen.

  Donaties zijn beter. De feature is weg gehaald en maar goed ook, dit was een slechte ontwikkeling.

 7.   
  bjorntukkertje's avatar

  Lol dit laat toch zien dat gamers niet altijd voor alles willen betalen (dlc’s bijvoorbeeld)

 8.   
  Mjolnir's avatar

  Hardstikke ondertekend!

 9.   
  Fabianb's avatar

  ”gatemaster64″ schreef, "wat ik wel belachelijk vind tegenwoordig, is dat mensen met dit soort dingen in een een slechte review gaan schrijven op steam.
  wat ik nog vervelender vind is dat die mensen die dan zo’n review hebben geschreven, de review er niet eens afhalen ook al hebben de makers de game gefixt.
  ik ben zeker niet voor betaalde mods, maar de mensen mogen van mij wel wat minder heftig reageren.
  je hoeft de mods namelijk niet te kopen, en er blijven genoeg mensen die hun mods gewoon gratis aanbieden. "

  Nee, boze reviews zijn helemaal terecht. Je moet niet verwachten dat alle reviewers hun slechte beoordelingen weghalen als het gefixt is. De schuld hiervan kan je nooit maar dan ook nooit bij de spelers neerleggen. De uitgever moet het in eerste instantie gewoon niet verkloten. Als je dat doet moet je ook niet zeuren dat je slechte reviews krijgt. Moet je maar slimmer nadenken!

 10.   
  WauWsy's avatar

  Heb er een beetje een dubbel gevoel bij.. Voor mods waar iemand hard aan heeft gewerkt mag er best wel iets aan verdienen.. Maar aan de andere kant geld verdienen voor dingen die eerst gratis waren? Beetje vreemd..

 11.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Van wat ik heb begrepen zijn mods de voornaamste reden dat Skyrim nog gespeeld wordt dus ik snap het helemaal als mensen hier boos om zijn, vooral als het gaat om mods die al langer bestaan en waar nu ineens geld voor wordt gevraagd. Ik heb weinig te klagen over Steam maar dit vind ik niet zo’n geslaagd idee

 12.   
  DeAdSeYe's avatar

  Dit soort praktijken zijn in strijd met de EULA. Officiële mag je helemaal niks verdienen aan mods, of Bethesda heeft snel in samenwerking met Valve de EULA aangepast.

  STRAIGHT FLUSH schreef, "ten eerste is het belachelijk dat ze hier geld voor gaan vragen. weer een nieuwe melkkoe gevonden lijkt het.

  Ten tweede snap ik niet waarom ze die mods uberhaupt maken. speel het spel gewoon zoals je het gekocht hebt. Ik snap best dat het grappig is om als iron man door gta 4 heen te vliegen of dat het realistischer lijkt. wauw allemaal mooi de eerste vijf minuten daarna let je er niet meer op en gaat het weer om de oorspronkelijke gameplay. Beetje loos dus… 🙄 "

  Graag wil ik je erop attenderen om meer onderzoek te doen naar mods.

  Ik snap best dat het grappig is om als iron man door gta 4 heen te vliegen of dat het realistischer lijkt. wauw allemaal mooi de eerste vijf minuten daarna let je er niet meer op en gaat het weer om de oorspronkelijke gameplay. Beetje loos dus…

  Dit zegt meer als genoeg dat je 0,0% verstand van mods hebt. Vroeger werden “kleine” modificaties toegepast in games door de community. Eind jaren ’90 zijn mods door gegroeid als “grote” modificaties die niet alleen bestaande files aanpaste maar ook nieuwe content toevoegde.

  Mods is meer als alleen een hoofdpersonage aanpassen > Iron man in GTA IV. Ik raad je aan om door de Steam workshop of Nexusmods te bladeren. Je zult zien dat niet aleen de personage wordt aangepast, maar ook het grafische gedeelte, meer content, meer quests, aanpassingen, compleet nieuwe gameplay elementen en dat kan gewoon vanalles zijn.

  Wat dacht je eens van Arma 3? Daar vindt je nieuwe wapens, nieuwe voertuigen, nieuwe gameplay elementen, nieuwe features, tientallen verschillende game modes, nieuwe gebieden om op te spelen of wat dacht je eens van de Project reality mods?

  Wat dacht je van Moba games zoals Dota 2, LoL en alle andere moba games, Counter-Strike, Killing Floor, Red Orchestra, Squad, DayZ, H1Z1 en nog tientallen andere games die ontstaan zijn door mods.

  En dit is pas het topje van de ijsberg. Mods zijn meer als Iron man door GTA IV vliegen. 🙄

 13.   
  jimmymenNL's avatar

  Het is nu net weggehaald op steam de paid mods! 🙂