Nederland voert per direct downloadverbod in als gevolg uitspraak Europees Hof

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft vanmorgen geoordeeld dat het Nederlandse systeem van de thuiskopieheffing niet deugt. De thuiskopieheffing in Nederland gold als vergoeding die je betaalde bij aanschaf van bijvoorbeeld lege cd’s, harde schijven en andere mediadragers. Met de heffing werden artiesten en andere rechthebbenden gecompenseerd voor de gemiste inkomsten die men opliep doordat het in Nederland was toegestaan om media voor eigen gebruik te downloaden.

Het Europese Hof van Justitie stelt echter dat het niet toegestaan is om bij een dergelijke heffing rekening te houden met het illegaal downloaden. Het Hof stelt daarnaast dat auteursrechten in Nederland niet goed beschermd zijn en dat het huidige systeem het illegaal verspreiden van media aanmoedigt. Deze uitspraak volgt op een zaak die aangespannen is door diverse elektronicafabrikanten en -winkels, waaronder Philips en Sony, die het niet eens waren met de hoogte van de thuiskopieheffing.

Als gevolg van deze uitspraak voert het kabinet per direct een downloadverbod in. Dit betekent dat het downloaden van bijvoorbeeld films, muziek en boeken uit illegale bron, zoals nieuwsgroepen, niet langer toegestaan is in Nederland. Het up- en downloaden van games en software vanuit illegale bron was al langer verboden in Nederland, evenals het uploaden, van films, muziek en boeken.

Het is echter de vraag welke consequenties dit downloadverbod daadwerkelijk zal hebben. In het verleden zijn immers zelden rechtszaken tegen consumenten gevoerd omdat zij uit illegale bron bestanden downloadden. Handhaving van het verbod lijkt daarnaast op zowel technische problemen als privacybezwaren te stuiten. Als gevolg van deze uitspraak zal de thuiskopieheffing in de toekomst vermoedelijk wel afnemen of zelfs volledig verdwijnen.

Update: Stichting Brein, verantwoordelijk voor de handhaving van het downloadverbod, laat weten zich niet te zullen richten op consumenten, maar dat men de sites wil aanpakken die het downloaden vanuit illegale bron mogelijk maken. De kans dat een individuele downloader na dit verbod wordt vervolgd is dus klein, al zal de toegang tot sites die illegaal downloaden faciliteren bemoeilijkt worden, als het aan Brein-directeur Tim Kuijk ligt:

Het gaat BREIN om de illegale handelaars en op het internet zijn dat de sites en diensten die er hun business van maken om toegang tot illegaal aanbod te faciliteren. Uiteraard is het daarbij wel van het grootste belang dat wij blokkering kunnen vorderen van de toegang tot hardnekkig illegale websites. Dat werd onlangs door het hof Den Haag in hoger beroep afgewezen. BREIN stelt daartegen cassatie in bij de Hoge Raad. Het Europees hof heeft sindsdien in een andere zaak (UPC Wien) geoordeeld dat rechthebbenden zulke blokkering mogen vorderen en dat ISP’s ervoor moeten zorgen dat die voldoende ontmoedigend is.

  1.   
    WoKingNL's avatar

    Tzal wel weer niet zoveel uithalen, die thuiskopie heffing was ook bullshit… Zolang er geen goed alternatief is om recente films/series te kijken gaan ze er weinig aan doen.

  2.   
    Leon 2.0's avatar

    Zie het ook niet gebeuren dat het downloadverbod ineens strikt zal worden gehandhaafd. Ik zet dan ook in op een gedoogbeleid zoals nu eigenlijk al het geval is bij het downloaden van games en software uit illegale bron.

  3.   
    3333/3333's avatar

    Ze kunnen er nu dus wel wat aan doen. Met ‘ze’ bedoel ik particuliere organisaties als Stichting Brein. Je zou straks gewoon zomaar een ‘boete’ van Brein bij je op de deurmat kunnen krijgen omdat je een film hebt gedownload. In Duitsland zijn hier al soortgelijke voorbeelden van geweest.

    Volgende maand gaan we stemmen voor meer of minder EU. Die keuze wordt ons op deze manier wel heel makkelijk gemaakt.

  4.   
    Leon 2.0's avatar

    Maar Brein kan het toch nooit hard maken als ik morgen een film zou downloaden en ze me daarom willen vervolgen? Lijkt me al snel neigen naar schending van de privacy als ze wel manieren weten te vinden om dat te bewijzen.

    Natuurlijk kunnen ze wel weer The Piratebay e.d. gaan blokkeren, maar er waren destijds talloze manieren om die blokkade te omzeilen. Zoveel effect had dat dus ook niet.

  5.   
    3333/3333's avatar

    Dat is een goede vraag inderdaad, want hoe willen ze dit gaan controleren? Miljoenen internet gebruikers zijn sinds vandaag ‘criminelen’. Maar als je een brief krijgt waarin een organisatie als Brein dreigt om je voor de rechter te slepen als je niet die €….,- betaald, hoe sterk sta je dan in je schoenen als individu? Brein kan een hoop mensen intimideren op deze manier.

    Het hele verbod is achterlijk en naïef.

  6.   
    Noice!'s avatar

    Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Om effectief een downloadverbod te handhaven zal er veel privacy geschonden moeten worden. Ik neem aan dat justitie erg blij is met deze uitspraak, omdat ze onder de paraplu van het downloadverbod er een hoop andere, privacy schendende, maatregelen doorheen kunnen jassen. Hopen dat er snel een rechtszaak komt tegen een particulier, want ik ben benieuwd hoe ons gerechtshof hierover zal oordelen. Dit wordt waarschijnlijk weer een van onze 10tallen gedoogde “zonden”, al is de lobby hierachter wel ijzersterk.

  7.   
    Hillianii's avatar

    Rot toch op met die EU man.. *zucht*

  8.   
    ChielB's avatar

    Brein heeft al laten weten als beleid te hebben om verspreiders tegen te gaan, niet zo zeer de individuele downloaders. Het zal dus niet zo’n vaart lopen lijkt mij. Wat meer druk op torrents, wat meer acties op Notice&Takedown via Usenet. Maar of het echt een vaart gaat lopen, betwijfel het…

    Zolang het een verboden wordt, duikt er wel wat anders op. FTD was ooit ook de hemel, maar zoals in Jurassic Park Ian Malcolm al eens mooi zei: Life finds a way.

  9.   
    Leon 2.0's avatar

    Update met de reactie van Brein toegevoegd. Het downloaden zal dus bemoeilijkt worden, maar als consument zal je als je dit doet (ondanks het feit dat het wel strafbaar) niet vervolgd worden.

  10.   
    Moodey's avatar

    t zal nog wel ff duren voordat er ook maar iets wordt gedaan tegen het downloaden.

  11.   
    Chevvy Chevvy's avatar

    Dan moeten ze de Bioscoop, DVD, Blu-ray, CD niet zo duur maken… €14,50 euro voor een bios bezoek! Belachelijk! En dan heb ik het eten er nog nie bijgeteld…

  12.   
    Chevvy Chevvy's avatar

    Dan moeten ze de Bioscoop, DVD, Blu-ray, CD niet zo duur maken… €14,50 euro voor een bios bezoek! Belachelijk! En dan heb ik het eten er nog nie bijgeteld…

  13.   
    Moodey's avatar

    2.50 voor een liedje, waarom denk je dat we downloaden?

  14.   
    smeertes's avatar

    Be-lach-e-lijk..

  15.   
    Ralph P Scene's avatar

    gaan ze nu weer allen Download site’s blokeren?

  16.   
    ShadyXL's avatar

    Mij hou je niet tegen hoor. Ik ga niet iedere week 5 keer naar de bios om films te kijken (ik kijk behoorlijk veel films). Kost me zeker op z’n minst €60.. Dan moet je nog eten/drinken erbij meetellen, want je mag je eigen snacks niet naar binnen meenemen 😛 Kopen of huren doe ik ook niet. Gaat ook weer veel te veel geld kosten. Games download ik om ze eerst even uit te proberen. Om mij tegen te houden met games downloaden moet je ervoor zorgen dat elke game die uitgebracht wordt een demo klaar zet voor mensen die het eerst willen proberen. Anders blijf ik het gewoon downloaden. Muziek? Pff.. €1,99 voor 1 liedje op iTunes.. Ben je gek? Ik heb duizenden liedjes (luister in shuffle). Kost me gewoon minimaal €1000,- Als ik een album gewoon echt goed vind koop ik het wel, maar als ie matig is niet. Hoef geen iTunes ofzo. Hallo, ik ben een student die bekant geen tijd heeft voor een baan en leeft dankzij studiefinanciering xD Als ik de lotto win is het een ander verhaal..

  17.   
    morkop006's avatar

    Ik zou me niet zo zorgen maken hoor. Bij zo’n eu regel hoeft niet te betekenen dat een lidstaat het ook even goed handhaaft (zie bijv zuid-europese landen). Bij richtlijnen zijn metingen beschikbaar en comités, maar dat is hier niet het geval. Er bestaan echt geen eu agentschappen/comités die zich bezig houden met het vervolgen van downloaders in de EU, handhaving is dus in de handen van de lidstaten. Dus het zal puur afhangen van de overheid of ze er ook werk van maken.Maar als ik dat zo lees valt dat dus mee 🙂

    edit: Oh ja en vriedjes en vriendinnetjes gebruik een proxy,dan hoef je al helemaal geen zorgen te maken 🙂

  18.   
    3333/3333's avatar

    Hoe zit dat precies met proxy’s?

    Als ik TOR opstart en via die browser een torrent vindt en download, ben ik dan niet te traceren?

  19.   
    Bones's avatar

    Goeie zaak, je hebt gewoon te betalen voor muziek, boeken, films en games, het nu eenmaal geen publieke service!

  20.   
    Alfa Warrior's avatar

    En alweer een reden waarom Nederland weg moet uit de E.U..

    Landen kennen geen landsgrenzen meer, we wonen straks niet meer in Nederland maar in de Europese Unie, waar ieder land dezelfde wetten kent, land Nederland wordt straks: Provincie Nederland of Deelstaat Nederland van de Europese Unie, belachelijk dat ze er nog in zitten.

  21.   
    gerbenkees's avatar

    Ik snap wel waarom ze dit doen. Het is logisch dat je moet betalen voor games, muziek enz. Maar 2.00 voor één liedje gaat mij te ver.

  22.   
    D_Dog's avatar

    Ze kunnen helemaal niks doen. Dat tuig (de regering) moet eens snappen waar de prioriteiten liggen. En dat is dit geen van.

  23.   
    DeAdSeYe's avatar

    “Het up- en downloaden van games en software vanuit illegale bron was al langer verboden in Nederland, evenals het uploaden, van films, muziek en boeken.”

    Een tijd geleden hadden we het over deze onderwerp, toen kreeg ik veel negatieve berichten dat ik onzin aan het vertellen was. Nu staat het zelf in deze nieuwsbericht dat het downloaden van software illegaal is. Nu vallen me echt de klompen uit hoor!

    Maar terug ontopic, het aanpakken van individuele downloaders kost teveel mankracht en geld. Dit is gewoon niet te doen, want dan zou meer als de helft van Nederland moeten worden aangepakt. Net als het drugscircuit pakken ze de leveranciers het hardste aan. Dit gebeurd ook met het illegaal downloaden want als straks alle site’s offline gaan in Nederland, zal het illegaal downloaden gegarandeerd dalen.

    Maar wanneer deze illegale download website’s worden geblokkeerd, wordt het wel langzaam rendabel om de individuele downloader aan te pakken.

    In Duitsland is dit al voorgekomen net als wat E.Rommel zegt. Sterker nog, op een porno website’s stonden copyright video’s. Elke gebruiker die ooit op die website is geweest, heeft een boete in de brieven bus gekregen omdat ze “gratis” naar copyright porno video’s hebben gekeken. Sommige hadden zelf de website voor jaren niet meer bezocht, en nog kregen ze een boete in de brievenbus.

    Dit zal in de toekomst ook gaan gebeuren in Nederland, maar eerst willen ze de website’s oprollen/blokkeren. Dan wordt het wel rendabel om de individuele downloader aan te pakken. Straks zal een rechter nog een goedkeuring afgeven dat Brein, providers erbij mogen betrekken. Dan worden de individuele downloaders wel aangepakt, omdat Brein dan alle informatie kunnen opvragen over internet gebruikers.

    Hopelijk zal het nooit zover komen, maar ik vrees ervoor dat de toekomst op het gebied van internet niet rooskleurig gaat uitzien.

  24.   
    3333/3333's avatar

    D_Dog schreef, "Ze kunnen helemaal niks doen. Dat tuig (de regering) moet eens snappen waar de prioriteiten liggen. En dat is dit geen van."

    Voor de overheid hoeven we ook niet bang te zijn in dit geval, maar juist voor claims van organisaties als Brein die nu de jacht openen.

    Verder ben ik het volledig eens met Alfa Warrior.

  25.   
    D_Dog's avatar

    Brein lol. Die Tim Kuik moet oppassen waar ie zijn vingers aan gaat hangen.

  26.   
    NLkevvNL's avatar

    ten eerste. mensen downloaden series. omdat hier in ons land
    erg laat is met het uitkomen van die series;). bijvoorbeeld two and a half men.
    logies dat dan mensen gaan downloaden

  27.   
    Leukste's avatar

    NLkevvNL schreef, "ten eerste. mensen downloaden series. omdat hier in ons land
    erg laat is met het uitkomen van die series;). bijvoorbeeld two and a half men.
    logies dat dan mensen gaan downloaden"

    Dat ook. En tegen de tijd dat de desbetreffende dvd/blu-ray serie in Regio 2 exemplaar verkrijgbaar is kan ik hem op internet met hogere kwaliteit al volledig hebben gekeken.

  28.   
    Goldcobra's avatar

    ”Willen we meer, of minder EU?”

  29.   
    Talska's avatar

    Ach ja die artiesten en acteurs verdienen al zo weinig.

    Heb het echt met ze te doen…..

    Nieuwe hobbit film was trouwens leuk 🙂 😆

  30.   
    N-Sortin's avatar

    Ik koop wel mijn films als ik een film goed is verdient de artist het.

  31.   
    Broodbeleg's avatar

    Alfa Warrior schreef, "En alweer een reden waarom Nederland weg moet uit de E.U."

    Goldcobra schreef, "”Willen we meer, of minder EU?”"

    E Rommel schreef, "Volgende maand gaan we stemmen voor meer of minder EU. Die keuze wordt ons op deze manier wel heel makkelijk gemaakt. "

    Dit heeft niets met de EU te maken. De Hoge Raad vermoedde dat dit al niet mocht en vroeg het Hof daarom om hulp. Zonder deze uitspraak had de wet simpelweg aangepast moeten worden omdat je dan moet kijken naar de geest van de wet en niet naar de letter. Hoe je het went of keert, dit is gewoon een stuk regelgeving dat al heel oud is, voor het digitale tijdperk, en dat aan vervanging/vernieuwing nodig is.
    Jullie vergeten trouwens wel alle voordelen van de EU, waaronder afschaffen roaming kosten of een recente uitspraak waarbij de bewaarplicht van telecomoperators in zijn huidige vorm verboden is. Maakt dat de keuze meer of minder EU ook makkelijker? Europa brengt ons veel meer voordelen dan nadelen. Meer, meer meer dus.
    😆

  32.   
    3333/3333's avatar

    Ik ga niet hier de discussie uit een ander topic weer voort zetten, jij mag gewoon lekker de eurofiel uit hangen als je dat wil. Niet iedereen vindt al die ‘voordelen’ zo geweldig.

  33.   
    Broodbeleg's avatar

    E Rommel schreef, "Ik ga niet hier de discussie uit een ander topic weer voort zetten, jij mag gewoon lekker de eurofiel uit hangen als je dat wil. Niet iedereen vindt al die ‘voordelen’ zo geweldig.
    "

    Haha. Die discussie uit het andere topic voortzetten is niet echt mogelijk als iemand niet kan discusseren. Ik hoopte ook meer op reacties van de andere twee.

  34.   
    morkop006's avatar

    wow schrik hier wel van de anti-europa mensen. Mshn is iedereen nog jong hier en weten ze niet hoe de economie inelkaar zit. Maar laat ik het zo zeggen, zonder de eu zijn we arm. Zelfs met alle uitgaven aan zuid europese landen verdienen we nog erg veel aan de EU, dus ik zou oppassen wat jullie wensen kiddo’s.

  35.   
    DeAdSeYe's avatar

    ”morkop006″ schreef, "wow schrik hier wel van de anti-europa mensen. Mshn is iedereen nog jong hier en weten ze niet hoe de economie inelkaar zit. Maar laat ik het zo zeggen, zonder de eu zijn we arm. Zelfs met alle uitgaven aan zuid europese landen verdienen we nog erg veel aan de EU, dus ik zou oppassen wat jullie wensen kiddo’s. "

    “Zonder de EU zijn we arm.”

    Leer even de geschiedenis van Nederland, we waren nog nooit arm geweest. De problemen zijn allemaal begonnen nadat we juist bij de EU waren aangesloten. De jaren ’70, ’80 en de ’90 waren de gouden jaren voor handel. Sinds 2002 is alle misgelopen toen we overstapte naar de EURO.

    Handel is één van de belangrijkste punten in een economie. De jaren voor het millennium waren de gouden jaren, in die tijd zijn ook juist de grote top bedrijven ontstaan.

    Al het geld zit nu in niet westerse “EU” landen. China heeft een jaarlijkse economische groei van 9%. Alle bedrijven, fabrieken etc. zijn allemaal verhuisd naar China. Wat Nederland vroeger was, gaat nu langzaam naar China. Import en export genereerd mooie inkomsten in China.

    Ook de minimalenlonen stijgen daar met 8% per jaar. Waarom kunnen zij het wel en wij niet? Omdat we gewoon puur de verkeerde beslissingen hebben genomen en iedereen als een stel schapen achterna blijven lopen.
    We willen toch ook graag America achterna lopen, we stoppen miljarden in America en zien nooit 1 rooie terug. We stoppen toch ook veel geld in Griekenland? Nu kunnen wij daardoor wel langer op onze pensioen wachten, als deze tegen die tijd niet helemaal afgeschaft is.

    Vervolgens breken er wel rellen uit in Griekenland dat mensen daar al met 50 pensioen willen, wat altijd al is geweest in Griekenland. Dus wij moeten onze geld geven aan “leningen” die Griekenland krijgt, wat nooit terugbetaald gaan worden, zodat de mensen daar hun oude regelingen kunnen behouden, en wij onze pensioenen gaan inleveren? Lang leve de EU!

    We moeten ook compleet afstappen van de vrije markt. Communisme is nog niet eens zo’n gek idee, alleen er wordt teveel misbruik van gemaakt door macht misbruikers.

    Communisme moet gewoon terug op de tekentafel, en op bepaalde punten worden aangepast. Misschien komen we dan wel richting de meritocratie, dan deze lompe falende democratie met de EU.

  36.   
    Leon 2.0's avatar

    De problemen met de economie kan je moeilijk geheel wijten aan de EU of de euro. De internetbubbel en bankencrisis zijn natuurlijk de grote schuldige. Eeuwige groei is ook simpelweg niet mogelijk, het verleden heeft uitgewezen dat het altijd wel een keer fout gaat omdat mensen denken dat de bomen tot de hemel groeien (of het nu de grote depressie is of de tulpencrisis).

    Daarnaast is de vergelijking met China natuurlijk helemaal niet eerlijk. Een opkomende economie is niet te vergelijken met een economie waar de grootste rek al uit is. Als de lonen extreem laag zijn is het niet zo moeilijk om die met 8% te laten stijgen. En hoe stopt Nederland precies miljarden in Amerika zonder dat we daar iets voor terug zien? Ben benieuwd wat je daarmee bedoeld.

    Natuurlijk, het is goed om kritisch op de Europese Unie te blijven, maar je moet ook niet voorbij gaan aan al het goeds dat het ons gebracht heeft. En inderdaad ook de invoering van de euro had achteraf bezien veel beter gekund (Griekenland die met gelogen cijfers toch maar werd toegelaten, geen goede consequenties als landen zich niet aan afspraken houden), maar ook die euro heeft ons genoeg goeds gebracht.

    En gaat het nu dan zo slecht in Nederland dat je liever terug wil naar een staatsvorm die zich nog geen enkele keer bewezen heeft, maar werkelijk waar altijd tot problemen heeft geleid en barst van de problemen? Dan kan je die problemen wel aan willen pakken, maar de fouten van het communisme zitten al in het fundament van die ideologie. Dus nee, dat zal ongetwijfeld veel beter uitpakken dan het behoud van de democratie.

  37.   
    3333/3333's avatar

    ”Leon 2.0″ schreef, "
    En gaat het nu dan zo slecht in Nederland dat je liever terug wil naar een staatsvorm die zich nog geen enkele keer bewezen heeft, maar werkelijk waar altijd tot problemen heeft geleid en barst van de problemen? Dan kan je die problemen wel aan willen pakken, maar de fouten van het communisme zitten al in het fundament van die ideologie. Dus nee, dat zal ongetwijfeld veel beter uitpakken dan het behoud van de democratie."

    Ik begrijp niet goed wat je nu bedoeld. Aan welke staatsvorm geef jij de voorkeur?
    Dankzij de ‘democratische’ EU stikt het sinds januari hier in Rotterdam (en andere grote steden in Nederland) van de Bulgaren en Roemenen, met dank aan het open grenzenbeleid. Ik woon midden in een wijk die hierdoor getroffen is en het verschil tov van slechts een paar maanden geleden is echt behoorlijk groot.

    Ze pikken banen in omdat ze veel goedkoper zijn dan autochtone Nederlanders, ik kan zelf niet eens tomaten gaan plukken al zou ik dat willen. Daarnaast zijn vooral de Roemenen berucht om hun jatwerk, hier is laatst in de straat nog ingebroken door Roemenen en er worden regelmatig autoruiten ingetikt. Iedereen weet dat de Roemenen dat doen, want overdag lopen ze op straat opvallend dicht langs auto’s om te kijken of er buit in ligt die de volgende nacht gejat kan worden.

    Geen enkele Nederlander heeft hierom gevraagd. (Afgezien van Alexander Pechtold misschien)

  38.   
    DeAdSeYe's avatar

    Het wordt eens tijd om meer over de kwade dingen te praten en niet de goede dingen. Zolang het niet goed gaat, is er geen reden om over de goede dingen te praten.

    Het kwade heeft overwonnen, anders zaten we nu niet in de crisis. Natuurlijk zijn de banken één van de grootste oorzaken van de crisis, maar is dit ook niet medemogelijk gemaakt door de EU?

    We moeten meer naar ons zelf gaan luisteren en niet telkens uit de belangen van andere “groot” machten.
    Als voorbeeld kan ik de JSF project geven, waar Nederland al bijna 1 miljard aan uit heeft gegeven. De
    kernwapens op Volkel heeft ook genoeg gekost, laten we het maar niet over de 2de Golfoorlog hebben die America is begonnen. Hoezo lopen we Amerika niet achterna?

    Hoeveel bedrijven hebben nu invloed op Nederland? Dat zijn er genoeg, want alles wordt toch opgekocht. Vorige week was nog in het nieuws dat een sigaretten fabriek is opgekocht door een Amerikaanse bedrijf. Ondertussen staan er alweer honderden tot duizenden mensen op straat, en alle inkomsten gaan straks naar Amerika.

    De Mexicaanse provider bedrijf wil toch ook Nederlandse providers overnemen waaronder T-Mobile en KPN. Er wordt natuurlijk een groot bedrag betaald in overnamen van deze bedrijven, maar als ik verder kijk dan alleen de dag van morgen, is het rendabeler om deze bedrijven niet te verkopen.

    Er is een reden waarom Amerikaanse bedrijven Nederlandse bedrijven willen overkopen, en ze zullen echt geen bedrijf overkopen waar uiteindelijk geen winst of macht uit behaald kan worden.

    China mogen de salarissen lager liggen als Nederland, maar in verhouding hebben ze op dit moment evenveel als een westerse persoon. Alles is daar ook goedkoper als Nederland, en dat is iets wat iedereen vergeet.
    EU en Amerika, daar moeten we wat minder naar luisteren.

    Het is ook wat E.Rommel aangeeft over de Bulgaren en Roemenen, onze banen worden onder onze neus weggegeven.

    Het is nu ook veel makkelijker om een legale paspoort te krijgen in Europa. In Italië zijn illegale personen ook niet meer strafbaar. Via Italië komen nu veel buitelanders binnen, die ook gemakkelijk een passpoort kunnen aanvragen. Lang leve de EU!

    Al deze dingen vormen 1 grote puinhoop, die wij in onze leven gaan voelen waar we helemaal niet grip over hebben.

  39.   
    morkop006's avatar

    omg, waarom we niet zo hard groeien als china? Lijkt met erg voor de hand, daarnaast wordt welvaart ook vaak gedefineerd aan het inkomen van de middel klasse, dan kom je in china nog niet zo ver. Daarnaast zorgt de eu ook nog eens voor meer werkgelegenheid, ivm handel en open werkverkeer in de eu. Ja ook veel nederlanders werken in andere landen, maar jullie kijken alleen naar de mensen die naar nederland komen. Ook is de wereld ingedeeld in handels zones. Als wij heffing moeten betalen om op de eu-markt te mogen handelen zal de export alleen maar afnemen, we kunnen ook onze titel als hub van europa weggooien; dus ja we zijn arm, want schiphol/rotterdam is een van de grootste werkgevers in nederland. En hoe zit het met de electriciteitnetten, wij kunnen onszelf niet eens onze energiebalans handhaven. De eu heeft er voor gezorgd dat wij de laagst mogelijke energie prijsbetalen, maar daar zul je achter komen als je later energierekening gaat betalen. Geen enkel land is meer zelfvoorzienend, dus geen idee hoe je dat wil oplossen zonder de eu.

  40.   
    Broodbeleg's avatar

    DeAdSeYe schreef, "Het wordt eens tijd om meer over de kwade dingen te praten en niet de goede dingen. Zolang het niet goed gaat, is er geen reden om over de goede dingen te praten.
    Het kwade heeft overwonnen, anders zaten we nu niet in de crisis. Natuurlijk zijn de banken één van de grootste oorzaken van de crisis, maar is dit ook niet medemogelijk gemaakt door de EU? "

    Mee eens. Vandaar ook dat de bankenunie er nu aankomt en er een nieuwe toezichthouder komt. Ik raad ook aan om te kijken naar de oorzaken van de financiële crisis, die zijn oorsprong heeft in de VS door de val van de Lehman brothers en het verwateren van de Glass-Steagell Act. Hier zijn lessen uitgetrokken in de VS, maar ook zeker in Europa (kijk maar eens naar de ING bijvoorbeeld die ook aan het splitsen is en die veel in het nieuws is gekomen om zijn spaarbank en belegingsactiviteiten te splitsen iirc).

    DeAdSeYe schreef, "We moeten meer naar ons zelf gaan luisteren en niet telkens uit de belangen van andere “groot” machten.
    Hoeveel bedrijven hebben nu invloed op Nederland? Dat zijn er genoeg, want alles wordt toch opgekocht. Vorige week was nog in het nieuws dat een sigaretten fabriek is opgekocht door een Amerikaanse bedrijf. Ondertussen staan er alweer honderden tot duizenden mensen op straat, en alle inkomsten gaan straks naar Amerika.
    De Mexicaanse provider bedrijf wil toch ook Nederlandse providers overnemen waaronder T-Mobile en KPN. Er wordt natuurlijk een groot bedrag betaald in overnamen van deze bedrijven, maar als ik verder kijk dan alleen de dag van morgen, is het rendabeler om deze bedrijven niet te verkopen.
    Er is een reden waarom Amerikaanse bedrijven Nederlandse bedrijven willen overkopen, en ze zullen echt geen bedrijf overkopen waar uiteindelijk geen winst of macht uit behaald kan worden. "

    T-Mobile is Duits. KPN is een NV dus de aandelen kunnen door de hele wereld gekocht worden, maar heeft een beschermende stichting. Phillip Morris is Amerikaans en de fabriek van hen in Nederland is van hen en was dat in de afgelopen 24 jaar. Niets opgekocht, altijd al deze status quo geweest.

    DeAdSeYe schreef, "China mogen de salarissen lager liggen als Nederland, maar in verhouding hebben ze op dit moment evenveel als een westerse persoon. Alles is daar ook goedkoper als Nederland, en dat is iets wat iedereen vergeet.
    EU en Amerika, daar moeten we wat minder naar luisteren.
    Het is ook wat E.Rommel aangeeft over de Bulgaren en Roemenen, onze banen worden onder onze neus weggegeven.
    Het is nu ook veel makkelijker om een legale paspoort te krijgen in Europa. In Italië zijn illegale personen ook niet meer strafbaar. Via Italië komen nu veel buitelanders binnen, die ook gemakkelijk een passpoort kunnen aanvragen. Lang leve de EU!
    Al deze dingen vormen 1 grote puinhoop, die wij in onze leven gaan voelen waar we helemaal niet grip over hebben. "

    Chinezen hebben niet meer dan een Amerikaan of Nederlander: http://en.wikipedia.org/wiki/Purchasing_power_parity
    In Nederland zijn illegale personen ook niet strafbaar (onlangs nog een deal gesloten tussen PvdA en VVD), dus wat wil je zeggen over de Italianen?
    De vele immigranten via Italië kunnen inderdaad een paspoort aanvragen. Krijgen ze alleen niet omdat ze geen inwoner van het land zijn en het overgrote gedeelte een economische vluchteling is.
    Ook dat de Roemenen en Bulgaren de banen stelen is onzin. Ja ze komen hier om te werken en dat werk is vaak in de tuinbouw, maar hoe vaak kwam in de afgelopen jaren in het nieuws dat minister Kamp Nederlanders aan het werk wilde zetten in de tuinbouw maar deze daar niet wilden werken? Logisch dat je dan arbeiders uit de EU gaat aantrekken die wel bereid zijn om dat werk te doen.

  41.   
    DeAdSeYe's avatar

    Het laatste ben ik niet met jou eens Broodbeleg, ik heb jaren in nieuwbouw gewerkt. Ik heb verschillende taken gehad, zoals loodgieter, elektricien en controleur.

    Even later kreeg ik steeds meer te maken met mensen die nog niet eens Nederlands konden praten. Die moest ik dus gaan uitleggen wat ze allemaal moesten doen, uiteindelijk heb ik meer problemen moeten oplossen als wat ik mijn daadwerkelijke taken aan het vervullen was.

    Later kreeg ik steeds minder projecten, ik was te duur om in te huren. Het was een noodzaak om een andere baan te zoeken.

    Gelukkig heb ik nog altijd mensen om me heen met groothandels en andere bedrijven, ik had gelukkig nog altijd wat te doen. Zodoende heb ik nog webshops gebouwd, product foto’s gemaakt etc.

    Zelf ben ik nu de weg ingeslagen van orde en veiligheid, en soms sta ik te controleren op grote bouw projecten op toegang pasjes en of iedereen zich aan de regels houd en aan de veiligheidsvoorschriften houden. Als ik zie wat er allemaal misgaat, door communicatie problemen, gebrek aan ervaring en laag opgeleide personen.

    Zelf heb ik ook geen hoge opleiding gehad, maar dat had andere redenen. Maar ik hou vaker mijn hart vast als ik die mensen zie werken. Ik heb zelf een keer iemand met een brandblusser een paal zien recht meppen, omdat die gene per ongelijk een paal scheef had gereden. En dan werkt zo’n onnozele persoon op de bouw, die nog niet eens Nederlands, Engels en gebrekkig Duits kent?

    Maar het blijft gewoon nooit leuk als je een goede betaalde baan kwijt raakt….

  42.   
    Broodbeleg's avatar

    Ik had het over de tuinbouw en E Rommel ook. Niet over de bouw. Ik kan niets zinnigs melden over de situatie in de bouw.

  43.   
    Bones's avatar

    E Rommel schreef, "

    ”Leon 2.0″ schreef, "
    En gaat het nu dan zo slecht in Nederland dat je liever terug wil naar een staatsvorm die zich nog geen enkele keer bewezen heeft, maar werkelijk waar altijd tot problemen heeft geleid en barst van de problemen? Dan kan je die problemen wel aan willen pakken, maar de fouten van het communisme zitten al in het fundament van die ideologie. Dus nee, dat zal ongetwijfeld veel beter uitpakken dan het behoud van de democratie."

    Ik begrijp niet goed wat je nu bedoeld. Aan welke staatsvorm geef jij de voorkeur?
    Dankzij de ‘democratische’ EU stikt het sinds januari hier in Rotterdam (en andere grote steden in Nederland) van de Bulgaren en Roemenen, met dank aan het open grenzenbeleid. Ik woon midden in een wijk die hierdoor getroffen is en het verschil tov van slechts een paar maanden geleden is echt behoorlijk groot.
    Ze pikken banen in omdat ze veel goedkoper zijn dan autochtone Nederlanders, ik kan zelf niet eens tomaten gaan plukken al zou ik dat willen. Daarnaast zijn vooral de Roemenen berucht om hun jatwerk, hier is laatst in de straat nog ingebroken door Roemenen en er worden regelmatig autoruiten ingetikt. Iedereen weet dat de Roemenen dat doen, want overdag lopen ze op straat opvallend dicht langs auto’s om te kijken of er buit in ligt die de volgende nacht gejat kan worden.
    Geen enkele Nederlander heeft hierom gevraagd. (Afgezien van Alexander Pechtold misschien)
    "

    Je kunt beter een paar jattende Roemenen hebben dan een stel bombarderende Duitsers in dat Rotterdam van jouw meneer E.ROMMEL!!!