Sony heeft virtual reality-bril Project Morpheus onthuld

Sony Computer Entertainment heeft gisteren tijdens haar presentatie op de Games Developers Conference te San Francisco de geruchten omtrent een virtual reality-bril bevestigd, want het bedrijf onthulde daar Project Morpheus.

Voor nu is Project Morheus nog een werknaam en het apparaat zit nu nog in de prototypefase, waardoor de virtual reality-bril voorlopig nog niet zal verschijnen voor consumenten. De bril moet gaan werken met de PlayStation 4, waarbij je natuurlijk in een virtuele wereld kunt belanden en op die manier games kunt spelen. Het apparaat genereert verschillende beelden links en rechts, waardoor je omgevingen volledig in 3D ziet.

At SCE we view innovation as an opportunity to build on our mission to push the boundaries of play. Project Morpheus is the latest example of innovation from SCE, and we’re looking forward to its continued development and the games that will be created as development kits get into the hands of content creators.
Naast het (voorlopige) ontwerp, dat onderaan dit nieuws te bewonderen is, heeft Sony nog diverse details bekendgemaakt. De aansluiting van Project Morpheus wordt gedaan via HDMI en USB, maar hoewel het apparaat nu nog verbonden is met een kabel, zegt Sony dat de virtual reality-bril draadloos wordt in de toekomst. Zo maakt Project Morpheus ook gebruik van een Full HD-scherm, heb je de mogelijkheid tot een kijkhoek van 90 graden en gebruik je op de PlayStation 4 de PlayStation Camera en PlayStation Move om je bewegingen te detecteren. Bovendien meldt Sony dat de lenzen op de bril niet kunnen beslaan en dat de bril zelf niet zo zwaar is.
With sight, in order to achieve presence, hi-rez and a high framerate display is needed. Specialized optics are also a must, and Sony’s experience in that area should help matters. Sound is also very important with VR, Marks continued, as it’s important for things to sound identical to real world counterparts.
Project Morpheus moet zich volgens Richard Marks, van Sony Magic Lab, op zes fronten gaan focussen: controle, zicht, geluid, gebruiksgemak, content en tracking. De ervaring van beeldtechnologie en optische technologien die Sony heeft worden gebruikt voor het zicht, de tracking en besturing worden gedaan door de PlayStation Camera en Move en het geluid wordt verbeterd middels 3D-technologie om de immersie aan te passen. Ook wil Sony dat de bril comfortabel zit en direct te gebruiken is en tot slot hebben diverse bedrijven zich aangemeld voor de content, waaronder Crytek, Epic Games, Unity en Autodesk.
We think the tracking will be one of the metrics that judges how good your VR is. We want it to be easy for people. It has to be plug and play, and comfortable.
Tijdens de beurs worden al demo’s met Project Morpheus getoond met de games Thief en EVE Valkyrie en ontwikkelaars kunnen binnenkort met de virtual reality-bril gaan werken. Shuhei Yoshida, baas van Sony Worldwide Studios, noemt Project Morpheus nu al een hoogtepunt. Ze zijn al drie jaar bezig om dit apparaat te ontwikkelen en virtual reality flink te verbeteren en ermee grenzen te verleggen. Volgens hem is virtual reality voor veel gamers al jaren een droom en het komt er nu toch echt aan.

Een releasedatum voor Project Morpheus is nog niet gegeven.

[SCREENSHOTS]

 1.   
  fdennis's avatar

  Ziet er tof uit. Alleen zou ik wel willen weten wat ik er precies mee kan. Ook een prijskaartje zou erg handig zijn. Zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn willen ze deze bril aanschaffen. Ik zal er niet raar van kijken als deze bril 150 euro moet kosten. Misschien wel meer. Maar als het innovatie bied en er komt een markt voor dan wil ik dit zeker overwegen om aan te schaffen.

 2.   
  420blazeit's avatar

  Vet dat VR weer wat meer naar boven komt, ik denk toch dat er nog heel veel mee valt te doen.

 3.   
  nunen007's avatar

  Ik denk dat die een best hoog prijskaartje krijgt..

 4.   
  Leon's avatar

  Heel vet, al ben ik bang voor het prijskaartje. Zo’n ding kost al snel 300 euro en van dat geld kun je ook veel games kopen.

 5.   
  Louike's avatar

  Interessante onwikkeling, ik ben echt benieuwd of VR nu eindelijk gaat doorbreken met dit apparaat en de oculus rift.

 6.   
  ShadyXL's avatar

  L30N schreef, "Heel vet, al ben ik bang voor het prijskaartje. Zo’n ding kost al snel 300 euro en van dat geld kun je ook veel games kopen."

  Ach, als dat de prijs wordt haal ik het gewoon een jaartje of twee/drie later wanneer het ondersteund wordt door meer games ^^

  Ziet er heel apart uit en klinkt ook gewoon tof. Hopelijk kunnen ze er wat goeds van maken!

 7.   
  Hitman047's avatar

  Ik ging in eerste instantie ook uit van een aanzienlijk prijskaartje (~ €300) + eventueel nog de aanschafkosten van de PS Camera en Move, maar ik heb me laten vertellen dat de prijs een van de belangrijkste factoren was tijdens de ontwikkeling.

  Sony lijkt echt van plan te zijn om die VR brillen in groten getale te gaan verkopen, dus wellicht dat de prijs ons nog positief zal verassen.

  EDIT: Of niet. Ik hoor net dat SONY momenteel op een prijs tussen de $249 en $299 mikt. Dat is dan wel inclusief camera.

 8.   
  H4RDSTYLE's avatar

  Ziet er gelikt uit, echt een mooi strak design.

  Ben ook erg benieuwd naar de kwaliteit van dit ding.

 9.   
  fabiankok's avatar

  Ben heel benieuwd hoe VR zich gaat ontwikkelen, start in september een studie in Artificial Intelligence, en VR is 1 van de kanten die ik het interessantst vind om eventueel op te gaan. Mijn verwachting is dat het zeer zeker gaat blijven. Of het in de game-sector groot wordt? Durf ik niet te zeggen, ook al zou ik dat wenselijk vinden. Vooral in andere sectoren denk ik dat het veel meerwaarde zal hebben.

  Interessant, interessant! ^^

 10.   
  Dynastickiller's avatar

  L30N schreef, "Heel vet, al ben ik bang voor het prijskaartje. Zo’n ding kost al snel 300 euro en van dat geld kun je ook veel games kopen."

  helemaal mee eens 😛